Prisen på enkelte varer i butikkene har nådd et nytt bunnivå.
Blant annet kan du få en kilo pepperkakedeig for 2,70 kroner på Rema 1000.
Hos de fleste butikkene koster Nonstop-sjokoladen 4,90 kroner for en pose, mens grøt, gräddost, seigmenn og julepølse får du for en brøkdel av vanlig pris.
Kokt julepølse har falt til rundt 10 kroner på de aller fleste dagligvarebutikkene.
Foto: Kai Jæger Kristoffersen / NRKDet er det ikke alle som er like fornøyd med, blant annet Anja Bakken Riise i Framtiden i våre hender.
Selv om hun har en liten innrømmelse.
– Skal være helt ærlig, så kjøpte jeg fire marsipangriser her om dagen. De kostet bare ni kroner stykket.
Hva synes du om prisdumping på julevarer?
– Og det er jo billig, men 2,90 kroner for én kilo pepperkakedeig, hva syns du om det?
– Altså, jeg syns denne måten å bare konkurrere på å ha lavest mulig pris på maten, fremfor å konkurrere om å ha best kvalitet eller å være produsert på den mest bærekraftige måten, gir oss som forbrukere et skjevt bilde av verdien til maten.
– Denne type konkurranse, gir oss som forbrukere et skjevt bilde av verdien til maten, og det bidrar til matsvinn.
Nordmenn kaster nok mat til å mette én million mennesker i året, sier leder i Framtiden i våre hender, Anja Bakken Riise.
Foto: Zofia Paszkiewicz / NRK– Kamp om kundene
Dagligvarebransjen bruker alle triks i boka for å lokke kundene inn for en feit førjulshandel hos akkurat dem. Det forteller dosent i markedsføring ved Høyskolen Kristiania Trond Blindheim.
– De sier at halv pris er det nest beste du kan si i markedsføringsspråket. Det beste er gratis, dette er nesten gratis.
Trond Blindheim mener butikkene er god på strategisk vareplassering. – Du må gjerne gå forbi mange varer som du også trenger når du først er i butikken, sier han.
– Taper ikke butikkene ekstremt mye penger på dette?
– Nei, de gjør ikke det. Selv om de taper litt på pepperkakedeigen så er det god butikk, sier han og utdyper:
– Du handler med deg mange flere varer når du først er i en butikk, så det er en kamp om kundene. Du går ikke i butikken bare for å kjøpe Nonstop og pepperkakedeig.
Nonstop til 4,90 kroner på Rema 1000.
Foto: Kai Jæger Kristoffersen / NRKButikkene er klar over handlemønstrene våre og bruker informasjonen for alt det er verdt, ifølge Blindheim.
Julevarene er plassert langt inn i butikken, så du må gjerne gå forbi mange varer som du også trenger, forteller Blindheim.
– For alt jeg vet, så har de satt prisen litt opp på de, så det kompenserer.
Spesielt sterk konkurranse
Ifølge kategori- og innkjøpsdirektør i Rema 1000 Line Aarnes er det spesielt sterk konkurranse i dagligvarebransjen rundt høytider.
I en e-post til NRK skriver Aarnes følgende:
– Vi har kuttet prisen på en lang rekke varer og det er flere varer som vi nå selger til under innkjøpspris. Vi kan ikke si noe om fremtidige priser, men vi skal jobbe hardt for å sikre at det er hos oss du får den laveste sluttsummen på julemiddagen.
Ifølge Aarnes jobber Rema 1000 kontinuerlig med å redusere matsvinn i sine butikker og var en av initiativtakerne bak etableringen av Matsentralen.
– Vi støtter alle tiltak som bidrar til å bekjempe matsvinn, og her ligger vi allerede i forkant av regjeringens lovforslag. I 2023 donerte vi rundt 2 millioner måltider gjennom Matsentralen.
– I tillegg reddet vi omtrent 30 millioner varer ved å prise dem ned før de nådde utløpsdato.
Videre forteller Aarnes at flere av varene som har fått størst reduksjon har lang holdbarhet.
Laget pepperkakedeigen selv
Bakken Riise laget sin egen pepperkakedeig i går, og vet hva slags råvarer som brukes.
– I deigen min er det fløte fra kua og sukker og krydder som kommer langveisfra. Alle råvarene kommer med en miljøbelastning. Frykten min er at vi konkurrerer så mye på pris at vi glemmer hvilken verdi maten faktisk har.
Hun fortsetter:
– Dagligvarekjedene vet ekstremt mye om hva som får meg og deg til å handle varer hos dem. De vet nesten mer om oss enn det vi gjør selv. De kommer til å fortsette å bruke alle triksene i boken for å få oss til å handle mest mulig.
Med mindre det kommer en form for politisk regulering, sier hun.
Tirsdag kom nyheten om at regjeringen har sendt ut en ny matsvinn-lov ut på høring.
Loven vil blant annet:
- Pålegge matbransjen å donere overskuddsmat som ellers ville blitt kastet.
- Påby butikker å prise ned eller gi rabatt på datovarer.
- Gir muligheter for å gi bøter for brudd på matsvinnloven.
– Litt passende kanskje, at denne kommer nå. Tror du at den vil hjelpe?
– Vi satt i utvalget som var med på å utrede den, og det er mye bra med loven. Vi tror at den kommer til å påvirke det norske matsvinnet, ikke minst fordi vi forplikter virksomheter til å gjennomføre såkalte aktsomhetsvurderinger og tiltak.
Dette innebærer at butikkene må kartlegge, vurdere og forebygge risikoen for mulig matsvinn.
– Hvis loven blir vedtatt med alle disse forslagene, er jeg håpefull for at vi skal klare å få ned matsvinnet – og få slutt på salgskampanjer som gjør at vi handler mer enn vi trenger, sier Anja Bakken Riise.
Foto: Jorunn Hatling / NRK– Med andre ord, hvis de ser at salgskampanjene sine kan føre til matsvinn enten hos seg selv eller forbruker, så er de pliktet til å gjøre noe med det. Nå er dette bare et forslag som skal ut på høring, men er absolutt interessant.
Publisert 11.12.2024, kl. 09.34