Derfor er julefortellingene så triste

4 months ago 40


– De er først og fremst rørende, fordi de setter ord på noe som kanskje er litt sårt i livene våre, også gir de oss håp, forhåpentligvis.

Det sier skuespiller og sanger Herborg Kråkevik, som i 2015 relanserte det litterære juleheftet Juleroser.

Med knappe to uker igjen til julaften, er det ikke bare julepynten som har funnet sin plass i norske hus og hytter.

Det samme gjelder de mange heftene med koselige, triste og fine julefortellinger. Blant annet Truman Capotes julefortelling om da han var liten og bakte fruktkaker sammen med tjenestejenta, som er Kråkeviks favoritt.

– Det som rører meg er det tapte, altså det at den handler om et vennskap – et veldig sterkt vennskap, som han hadde med denne tjenestejenten, sier Kråkevik.

Juleblad. Julemagasin. Illustrasjon.

FORTELLINGER: Rundt om i landets butikker er hyllene fulle av ulike julefortellinger, kryssord og blad, både for store og små.

Foto: Henrik Einangshaug / NRK

Jul for alle

Forfatter og filmskaper Endre Lund Eriksen påpeker at julen og førjulstiden er en tid preget mye høytidsstemning og forventninger.

– Jeg blir selv veldig rørt av historier som tør å gå inn på det triste. Det tror jeg har med å gjøre at jeg som barn hadde veldig store forventninger til julen, men samtidig hadde veldig stor frykt for at julen ikke skulle bli bra.

Endre Lund Eriksen med et kosedyr i hånden

ALLE: Julefortellingene tar for seg også hvordan høytiden er for mange av oss, nemlig trist, forteller Endre Lund Eriksen.

Foto: Anne Cathrine Straume / NRK

Dette tror han har vært med å påvirke julefortellingene vi leser i julen.

– Jeg tror det har vært et grep, at historiene er inne på det triste i julen, det at julen kanskje ikke er bra for alle, og at noen kan ha det vanskelig, sier Eriksen.

– Jeg synes det mest inspirerende er når du får forfattere til å sette ord på det som er sårt, og likevel gi oss håp. Jul er en følelsesforsterket tid. Det som er sårt, blir enda sårere, og det som er gledelig, blir kanskje enda mer gledelig, sier Kråkevik.

Herborg Kråkevik er Nitimens julekortgjest

JUL: For mange er julefortellingene en viktig del av julen. Selv tror Herborg Kråkevik at fortellingene hjelper oss å sette ord på det som er sårt i livet.

Foto: NRK

– Handle i nåtid

Selv trekker Eriksen frem Hans Christian Andersens «Piken med svovelstikkene» som en trist julefortelling, hvor den lille jenten til slutt blir funnet død.

– Hvor er håpet i den historien?

– H.C. Andersen, som skrev den fortellingen, levde i en tid da flertallet trodde på det evige liv. I vår tid er de som tror på det, en minoritet, sier Kråkevik.

Bilde av omslaget på den nyoversatte boka "nïejtetje såarajgujmie"

TRIST: Piken med svovelstikkene er en annen trist julefortelling. Bildet er av omslaget på den samisk-oversatte boka «nïejtetje såarajgujmie».

Faksimile: Asbjørn Tønnesen

Hun trekker paralleller til dagens samfunn, hvor Frelsesarmeen og Kirkens Bymisjon tar seg av de fattige, samt de som står i fare for å fryse i hjel.

– Historien er et fantastisk eksempel på hvordan en klassiker kan hjelpe oss til å handle i nåtiden.

Publisert 16.12.2024, kl. 15.50

Read Entire Article