Dette lukter selvmål

2 months ago 15


Lederne i fotballkretsene balanserer på en knivsegg i VAR-debatten. Kan et forslag fra Lillestrøm bli en game changer på oppløpet?

 Marius Simensen / NTBLillestrøm, her i aksjon mot Molde, har kommet med et forslag som kan bli viktig i VAR-kampen. Foto: Marius Simensen / NTB
Mandag 17. februar kl. 18:16

Drøyt to uker foran fotballtinget er absolutt alt i spill. Begge sider mobiliserer i det som kommer til å bli et durabelig slag om flere ting på likt.

Trolig vil norsk fotball aldri bli helt den samme igjen, uavhengig av om det ender opp med ja eller nei til videodømming.

Det skyldes at den stadig mer betente saken handler om så mye mer enn VAR. Uke for uke blir det tydeligere hvordan dette er en maktkamp om bestemmelse og eierskap til fotballen.

Dommer Rohit Saggi stoppet kampen mellom Rosenborg og Lillestrøm i fjor. Får vi flere aksjoner dersom VAR blir bevart i norsk fotball?  Foto: Ole Martin Wold / NTBDommer Rohit Saggi stoppet kampen mellom Rosenborg og Lillestrøm i fjor. Får vi flere aksjoner dersom VAR blir bevart i norsk fotball? Foto: Ole Martin Wold / NTB

I sosiale medier er det den nei-drevne supportersiden som har vært klart mest tydelig gjennom hele diskusjonen. Det skal tradisjonelt mye til for å trosse fotballstyret på tinget, men det er tydeligvis en ganske effektiv mobilisering det organiserte supportermiljøet har initiert.

Nå som NFF-maskineriet virkelig har satt i gang på ja-siden for VAR, i kjølvannet av at et enstemmig styre gikk inn for å bevare og videreutvikle systemet, er det store spørsmålet hvor klubb-Norge har lojaliteten sin. Lise Klaveness besøker kretsting, mens det også har vært invitert inn representanter for motsatt hold. Men hva lederne for kretsene mener, er forlengst blitt brukt politisk.

Lederne i fotballkretsene har samkjørt seg og skrevet et felles innlegg, der de argumenterer hardt for at VAR skal ha en plass i norsk fotball.

Et av usikkerhetsmomentene nå er hvilken effekt engasjementet til kretslederne vil ha.

Er det en styrke eller en svakhet for deres side at kretslederne gjør seg selv til aktører på denne måten?

På den ene siden er det sterke bånd mellom kretser og klubber, og et så tydelig signal fra de valgte kretslederne vil sikkert kunne påvirke en del breddeklubber til å stille og stemme ja til VAR.

På den andre siden gjør disse lederne seg sårbare for kritikk. Det samkjørte brevet åpner nå enda en dimensjon i diskusjonen om hva som egentlig er demokratisk og udemokratisk i en idrettspolitisk sfære.

Kretslederne er valgt til et verv og forvalter en tillit på vegne av fotballen i regionen.

Er det da oppfatningen til lederne som bør telle rundt et tema som VAR?

Eller er de avhengige av å forankre et standpunkt hos klubbene lokalt?

Her er det Lillestrøm Sportklubb har kommet med et forslag som påvirke dynamikken helt på slutten av «valgkampen» om VAR. Styreleder Morten Kokkim har vært en innbitt motstander av videodømming lenge, han satt i det Raymond Johansen-ledete VAR-utvalget og han er kampklar foran kretstinget i Akershus.

Kokkim har på vegne av LSK kommet med et forslag som fremstår som en instruksjon av kretsens representant på tinget. Begrunnelsen er at Lillestrøm mener at den regionale stemmen må gjenspeile hva et flertall av klubbene i området mener. 

Dersom dette forslaget går gjennom og kretslederen blir pålagt å stemme i en bestemt retning, vil det ytterligere forsterke dragkampen om hvordan norsk fotball skal styres fremover. Det blir også interessant å se om vi får tilsvarende kamper andre steder. Det krever i tilfelle at det er godt mobilisert. Frister for innsendelse setter i utgangspunktet grenser for hvilke saker som kan tas opp, men det er en åpning for å få et tema behandlet om minst 2/3 ønsker å åpne for det.

Dette temaet er vanskelig. Det finnes både betenkeligheter ved at enkeltledere overdriver sin egen betydning, og ved at du får så mye årsmøtemakt i enkeltsaker at det undergraver at valgte ledere må ha et visst handlingsrom.

I Qatar-saken var måten kretsledere forsøkte å styre utfallet på, et åpenbart demokratisk problem. 

Ja eller nei til VAR?aKlart vi trenger VAR viderebBort med det!cKan bli hvis det blir bedre enn i dag.

Rammene for ordskiftet om VAR har på mange måter vært bedre enn rundt Qatar, der der er blitt lettere for flere sider å bli hørt.

Men nå er spørsmålet hvor strategisk det egentlig var å samkjøre seg og melde seg på som en politisk aktør i VAR-kampen. Du skal slett ikke se bort fra at Lillestrøm vinner frem på kretstinget, og i tilfellet blir et allerede komplisert spørsmål enda mer intrikat foran dommens dag.

Tiden vil vise om kretsledernes kamp var klok eller ei, men akkurat nå lukter dette selvmål.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

Read Entire Article