Dette skjer denne uken: – Helt avgjørende for om det blir rentekutt

1 month ago 19


Fokus rettes mot sentralbankene både i Norge og utlandet, mens svingningene i markedet rundt Trumps krumspring trolig fortsetter.

MARKEDSUROEN vil trolig fortsette til uken, tror sjefstrateg i SEB Norge Erica Dalstø. Bildet er fra en tidligere anledning. Foto: Adrian Nielsen / E24

Publisert: Publisert:

For mindre enn 10 minutter siden

Kortversjonen

Sjefstrateg Erica Dalstø i SEB er særlig spent på rapporten fra Norges Banks regionale nettverk på torsdag (se kalender lengst ned).

– Jeg tror det blir helt avgjørende for om Norges Bank velger å kutte renten eller ikke, sier hun til E24.

Norges Banks styringsrentestyringsrenteRenten som bankene får på sine innskudd i Norges Bank, og som bidrar til å styre rentene på lån til både folk og bedrifter. har ligget på 4,5 prosent siden siste heving i desember 2023. Etter rentemøtet i januar varslet sentralbanksjef Ida Wolden Bache at renten «mest sannsynlig settes ned i mars» fra 4,50 til 4,25 prosent.

Etter det har prisveksten imidlertid vært høyere enn ventet og godt over målet på to prosent. Til gjengjeld har kronen styrket seg en god del, noe som kan gjøre det enklere å få ned inflasjonen på importerte varer. Det har gjort økonomene som før var skråsikre på mars-kutt, mer usikre.

– Med de siste signalene om høyere enn ventet lønnsvekst og inflasjon, har nok bekymringene rundt hvor raskt prisveksten kan komme ned økt, sier Dalstø.

Les på E24+

Det oransje gullet

Haukete kutt

Selv heller hun fortsatt mot at det blir rentekutt, forutsatt at det ikke kommer noen store overraskelser i nettverksrapporten.

– Men det blir i så fall et såkalt «hawkish»«hawkish»«Haukete» og «duete» beskriver motsatte oppfatninger om hvilke renter det økonomiske bildet krever. En «hauk» støtter høyere renter, mens en «due» ønsker lavere renter. kutt, for rentebanenrentebanenNorges Banks anslag på renten fremover kommer uansett til å bli opprevidert, legger hun til.

I det legger hun at prognosene til banken viser færre kutt i tiden fremover enn tidligere.

– Det er rimelig at Norges Bank vil gå mer varsomt fram og se an utviklingen, når det er høyere usikkerhet rundt inflasjonen, og ikke minst i forkant av lønnsoppgjøret.

I motsetning til våre naboland har Norges Bank ikke kuttet renten siden pandemien. Vedvarende høy inflasjon, svak krone og relativt lav arbeidsledighet er blant årsakene til det, sier sjefstrategen videre.

Feds Trump-bedømming

Den amerikanske sentralbanken (Fed), som presenterer sin rentebeslutning på onsdag, har kuttet flere ganger. Denne gangen ventes det derimot ingen endring i intervallet på 4,25–4,50 prosent, ifølge Bloomberg.

Samtidig kan signalene og forventningene herfra bevege både aksjer, valuta og renter over hele verden, spesielt nå som markedene er så urolige.

– Det mest spennende er bedømmingen av hvordan Trumps handelspolitikk vil påvirke inflasjons- og renteutsikter, sier Dalstø.

Hun viser til at Fed har uttalt at de ikke har noe hast med å kutte renten videre. I tillegg må Fed balansere mellom risikoen for at inflasjonen øker igjen på grunn av handelspolitikken. Det andre er at vekstutsiktene i USA ser dårligere ut enn ved forrige møte.

– Det er for tidlig å konkludere ordentlig, man trenger mer tid for å se hvordan handelspolitikken slår ut og hvordan arbeidsledigheten påvirkes, sier Dalstø.

– Så vi tror de gjentar at det ikke er noe hastverk, og at Feds «dotplot»«dotplot»En oversikt som viser hvor høy Fed-medlemmene tror renten vil være i fremtiden. vil være uforandret med to rentekutt i år og to i 2026, altså en avventende holdning uten større revideringer.

Mer turbulens

Dalstø venter også at den siste tidens markedsuro fortsetter.

– Nå har vi en viktig rentebeskjed (Fed) foran oss som absolutt har potensial til å påvirke markedene, sier hun.

Strategen betegner stemningen i markedene som «headline driven», det vil si at det handles mye på nyhetsflasher.

– Det gjør at det blir veldig svingete, men speiler også at politikken og uttalelsene til Trump som er lite forutsigbare kan endre situasjonen veldig raskt, påpeker hun.

Den siste uken har dollaren falt over 5 prosent i verdi mot norske kroner. Samtidig har børsene i USA vært som en berg-og-dalbane.

Flere rentemøter

Torsdag har Sverige rentemøte, men heller ikke der ventes det noe endring i nivået på 2,25 prosent. Sverige har allerede kuttet renten flere ganger.

Storbritannia ventes samme dag å holde sin rente uendret på 4,5 prosent.

Ellers byr uken på ferske prognoser for økonomien både fra SSB og OECD.

Hvordan det går med salg og igangsetting av nye boliger, får vi vite mer om når Boligprodusentene presenterer statistikk på tirsdag.

Flere børsgiganter publiserer sine årsrapporter denne uken, der man blant annet kan se hvor mye toppsjefene tjente i fjor og hvordan det står til med driften.

Read Entire Article