Ap-topper har over lengre tid diskutert om Støre bør fortsette som statsminister og partileder. NRK kjenner til at flere Ap-politikere i sentrale verv mener han ikke bør gjenvelges på landsmøtet i april.
- NRK har spurt fylkesledere i Arbeiderpartiet om Støre er rett mann til å lede partiet inn i en ny valgkamp.
- Ingen av dem gir et ubetinget «ja».
- Fylkeslederne velger enten å ikke svare direkte på spørsmålet eller de lar henvendelsen stå ubesvart.
Så hvorfor er det så viktig hva de 15 fylkeslagene i Arbeiderpartiet mener? Jo, det er de som velger partiledelse på landsmøte i april.
Landsmøtet er Arbeiderpartiets øverste organ og samles annethvert år. Alle i partiledelsen er på valg, og samtlige som har stemmerett, møter som representanter for sine fylker.
På forrige landsmøte i 2023 var det totalt 300 delegater fra fylkeslagene. NRK kjenner til at utålmodigheten er særlig stor i mange av fylkeslagene.
– Ingen kommentar
Det er bare en drøy uke siden Jonas Gahr Støre ble klappet inn som listetopp for Oslo Arbeiderparti under nominasjonsmøtet i Samfunnssalen på Sentrum Scene. Fylkesleder Frode Jacobsen ble innstilt på femteplass på valglisten.
Men den utbredte misnøyen med Støres lederskap i brede lag av partiet er fylkeslederen i statsministerens eget lokallag lite interessert i å kommentere.
– Har ingen kommentar til det i dag, var alt han ville si tirsdag.
Overfor VG beskriver han situasjonen med målinger ned mot 16 prosent, som dramatisk for partiet.
– Jonas er vår partileder. Det er årsmøter og landsmøter som velger våre tillitsvalgte og bestemmer vår politikk. Hva jeg mener om ulike spørsmål formidler jeg i interne møter og ikke gjennom media, sier han.
Tunge fylkeslag tause
Trøndelag er Arbeiderpartiets største fylkeslag med 42 delegater. Der er tidligere statsråd og stortingsveteran Ingvild Kjerkol fylkesleder.
Hun fikk spørsmål om misnøyen med Støre i Stortinget tirsdag.
– Jeg kommenterer det som skjer i salen, at Stortinget vedtar en ny abortlov, var det eneste hun ville si.
Også Vestland er blant Arbeiderpartiets største fylkeslag. Der er tidligere statsråd og nå stortingsrepresentant Marte Mjøs Persen fylkesleder.
– Vi har stor takhøyde for å diskutere lederspørsmål i Arbeiderpartiet, men det tar vi internt. Vi vil ikke bidra til å offentlig diskusjon om dette, sier hun.
Da NRK konfronterte Jonas Gahr Støre med uttalelsene fra fylkeslederne under Unio-konferansen på Sundvollen onsdag, sa han at han «snakker med fylkesledere hele tiden».
Jonas Gahr Støre under Unio-konferansen onsdag.
Foto: n645897– Det er en del av det det er å være leder i Arbeiderpartiet. Og så skal jeg trekke mine slutninger av det.
– Hva sier du til dem som mener at støtten som nå uttrykkes der, har noen tydelige forbehold?
– Jeg kan ikke forholde meg til anonyme kilder indirekte.
–Dette er åpne kilder?
– Ja, men du stiller meg spørsmål uten noen referanse. Det er nesten ikke mulig å forholde seg til. Jeg er valgt til et verv, vi har sterke institusjoner i Arbeiderpartiet. Jeg er statsminister i Norge i en krevende tid. Da gjør jeg den jobben, og det er mitt ansvar.
Jonas Gahr Støre har ledet Arbeiderpartiet i mer enn ti år.
Foto: Ismail Burak Akkan / NRKSvarer ikke om tillit
I de nordligste fylkene, hvor Ap historisk har stått svært sterkt, har partiet falt som en stein under Støres ledelse.
Stortingsrepresentant Nils Ole Foshaug er fylkesleder i Troms Ap. Han sier spørsmål om ledelsen i Ap bør behandles internt i partiet og mener lekkasjer sjelden fører fram.
Foshaug vil ikke svare på om han har tillit til Støre.
– Min tillit til partileder Støre seier jeg til partiet og til Støre direkte når det høver seg, seier han.
Fylkesleder Mona Nilsen i Nordland mener det er «helt naturlig at det blir diskusjoner og frustrasjoner» i en situasjon hvor Ap får 16,5 prosent på målingene.
– Vi har ofte dialogmøter i Nordland Ap. Med det mediebildet og medietrykket som er nå, er det naturlig for meg å snakke med fylkespartiet jeg leder. Har ellers ingen kommentarer nå.
På spørsmål om Støre bør lede Ap også inn i valgkampen, svarer fylkesleder Sigurd Rafaelsen i Finnmark som følger:
– Jonas Gahr Støre er valgt som leder av Arbeiderpartiet og er leder av Arbeiderpartiet.
Han legger til at Støres lange erfaring fra utenrikspolitikken kommer godt med nå.
– Det er krig i Europa og han står stødig i den situasjonen.
– Ingenting å melde
Også i andre fylkeslag er tonen knapp.
– Vi har helt ordinære prosesser inn mot landsmøte til valg av posisjoner. Jeg som fylkesleder vil forholde meg til den partiinterne prosessen, skriver fylkesleder Anne Cecilie Knibe Kroglund i Agder i en SMS.
I Møre og Romsdal har NRK flere ganger siden mandag forsøkt å få tak i fylkesleder Hanne-Berit Brekken. Hun sier til VG at «partiorganisasjonen må ta stilling til om det er Jonas eller andre som skal lede partiet framover».
Truls Vasvik i Vestfold har heller ikke svart NRK, trass i flere henvendelser siden mandag, men sier til VG at konklusjoner fra interne møter holdes internt. Fylkesleder Åsmund Aukrust i Akershus har foreløpig ikke besvart NRKs seneste henvendelse fra onsdag formiddag, mens Even Røed i Buskerud sier det slik:
– Ingenting å melde.
NRK vet at det har vært samtaler i styret i fylkeslaget i Telemark, hvor stortingsrepresentant Lene Vågslid er fylkesleder.
– Vi er i en alvorlig situasjon i partiet med svært dårlige målinger. Det er det helt naturlig at jeg som fylkesleder snakker med styret i Telemark Ap om. Hva som diskuteres på våre møter er et internt anliggende, skriver hun i en SMS.
Lene Vågslid, fylkesleder i Telemark Ap.
Foto: Jon PetrussonStøtte fra to
Fra fylkesleder Bente Gravdal i Rogaland Ap og Lise Selnes i Innlandet er det støtte å finne for Støre. Men ingen av de to sier konkret at dagens leder også bør styre partiet inn i valgkampen.
– Styret i Rogaland har full tillit til Jonas Gahr Støre som statsminister og partileder. Vi stiller oss bak de partidemokratiske prosesser som er nedfelt i vedtektene, sier Gravdal.
Selnes har som en av få Ap-topper stilt opp til intervju om situasjonen. Hun sier diskusjoner om mennesker eller posisjoner må tas i de riktige prosessene og internt.
– Det gjør vi opp mot landsmøtet, det gjør vi opp mot valgkomité. Jonas er vår statsminister, han er vår leder, og jeg har tillit til ham som det, sier hun til NRK.
– Er Jonas Gahr Støre den riktige personen til å fronte politikken?
– Han er nå vår partileder og han er vår statsminister.
Mandag gikk stortingsrepresentant Stein Erik Lauvås fra Østfold ut og sa at Støre bør trekke seg. Fylkesleder Sindre Martinsen Evje sier utspillet ikke var forankret i fylkespartiet.
Overfor Sarpsborg Arbeiderblad sier han det blir for enkelt bare å peke på én person, og sier Støre er en god partileder og statsminister. Likevel minner han om det er landsmøtet som avgjør.
– Dersom landsmøtet mener vi skal ha en annen ledelse, så er det slik det er. Alle er på valg, sier han.
Publisert 04.12.2024, kl. 13.53 Oppdatert 04.12.2024, kl. 13.57