Driver norsk barnehjem i Kongo: – Jeg gråt da jeg fikk kontakt med dem

3 months ago 17


Kortversjonen

  • M23-militsen har tatt kontroll over storbyen Goma i Øst-Kongo.
  • Senterlederen og 54 barn har gjemt seg på gulvet på et norsk barnehjem mens kampene raser utenfor.
  • FN advarer om en «ekstremt bekymringsfull» humanitær situasjon i Goma.
  • Demonstranter i Kongos hovedstad Kinshasa angriper flere lands ambassader, inkludert Rwandas.

I går kom meldinger om at den rwandiskstøttede opprørsgruppen M23 har tatt kontroll over regionshovedstaden Goma i Kivu-provinsen øst i Den demokratiske republikken Kongo.

Nå eskalerer situasjonen i landet raskt.

 Samy Ntumba Shambuyi / APOpptøyer i Kongos hovedstad Kinshasa. Foto: Samy Ntumba Shambuyi / AP
  • Flere lands ambassader i hovedstaden Kinshasa blir angrepet under demonstrasjoner mot volden i øst i landet. Blant dem Frankrike, Belgia og USAs ambassader.
  • Arbeidet med å dele ut mat i og rundt den krigsherjede byen Goma er midlertidig stanset, advarer Verdens matvareprogram (WFP).
  • FNs nødhjelpskoordinator for Kongo advarer om en «ekstremt bekymringsfull» humanitær situasjon i den beleirede byen.

Bilder fra nyhetsbyråene viser hvordan regjeringssoldater har flyktet over grensen til nabolandet Rwanda og overgitt seg.

 MOISE NIYONZIMA / EPA / NTBRwandiske soldater inspiserer våpen beslaglagt fra kongolesiske soldater som har overgitt seg over grensen. Foto: MOISE NIYONZIMA / EPA / NTB

– Skyting like utenfor

I kampene skal nyfødte og gravide ha blitt drept, ifølge FNs nødhjelpskoordinator for Kongo, Bruno Lemarquis.

Leder for den norske Dina-stiftelsen, Rune Edvardsen, driver et senter for barn utsatt for seksuelle overgrep. Senteret er også barnehjem for 54 barn, de fleste i alder fem til åtte år. Mandag ettermiddag mistet han kontakt med den lokale lederen, Rosette.

– Sist jeg snakket med dem, lå de på gulvet under sengene sine mens det var full skyting like utenfor, med gatekamper og granatnedslag i nærheten, forteller Edvardsen, som selv er i Uganda.

 PrivatRosette gjemmer seg på gulvet med sine barn. Foto: Privat

Veldig redde

Den lokale lederen, Rosette, bor selv på barnehjemmet med mann og barn. Edvardsen forklarer at han var forsiktig med å ringe, i tilfelle de ligger i skjul, men så fikk han kun summetone på tråden.

– De var veldig redde, da vi sist snakket sammen. Lederen trodde at det kunne gå galt. Det siste hun skrev i en melding var «nå håper jeg det ikke er slutt». Deretter ble kontakten brutt.

I et lite døgn hadde han ingen kontakt og fikk ikke meldinger eller bekreftelser på at det gikk bra med Rosette og barna.

 MARIE JEANNE MUNYERENKANA / EPA / NTBFlyktninger på vei mot Goma, øst i Kongo. Foto: MARIE JEANNE MUNYERENKANA / EPA / NTB

Tirsdag ettermiddag kl 13.35 har han endelig fått livstegn.

– De er trygge og det har roet seg i nabolaget deres. De er lettet og selvsagt rystet, skriver Edvardsen til VG.

– Jeg gråt da jeg kom gjennom på telefon. Jeg har sett ansiktene deres for meg hele tiden og tenkt på dem. Jeg har sett for mye galskap i Kongo på nært hold, og hadde bilder i hodet av hva som kunne skje, forklarer lederen.

Bilde av Rune EdvardsenRune Edvardsen

Leder Dina-stiftelsen

Flyktet og desertert

Opprørsstyrken M23 har kontroll på området, ifølge det lokale Dina-senteret. De skal nå holde folkemøter for å informere den lokale befolkningen, som er uten vann og strøm.

– 3000 kongolesiske soldater har flyktet og desertert. Det er kaotisk, sier Edvardsen.

Også Norge har en ambassade i hovedstaden Kinshasa, men de er ikke rammet av opptøyer og angrep som flere andre europeiske ambassader nå melder om.

– Alle ansatte ved den norske ambassaden er i sikkerhet. Vi har planer for å ivareta sikkerheten for våre ansatte, men vi kan ikke gå i detalj om disse, skriver seniorrådgiver Mathias Rongved i Utenriksdepartementet.

 Moses Sawasawa / AP / NTBTusenvis av mennesker har flyktet mot provinshovedstaden Goma i det østlige Kongo. Foto: Moses Sawasawa / AP / NTB

De østlige delene av Kongo har vært åsted for krigshandlinger, overgrep og millioner av mennesker på flukt i mange år.

– Vi har evakuert ut ikke essensielt personale, men vi har fortsatt to kjerneteam i området. I går var det svært kaotisk. Nå har vi endelig fått kontakt med folk igjen, forteller generalsekretær Lindis Hurum i Leger Uten Grenser.

 Leger Uten GrenserLindis Hurum på jobb i Kivu-provinsen i det østlige Kongo i fjor. Foto: Leger Uten Grenser

– Hvor skal de gjøre av seg?

– Jeg var i området i fjor, og det var allerede da en humanitær krise med minst en halv million mennesker på flukt, som levde under forferdelige forhold. Dette var folk som flyktet fra kampene i Kivu-provinsen til regionhovedstaden Goma, forteller Hurum til VG.

– Det som skjer nå kommer på toppen av en allerede svært vanskelig situasjon, med titusener av nye mennesker på flukt. Hvor skal de nå gjør av seg? De er fanget, sier hun.

Bilde av Lindis HurumLindis Hurum

Generalsekretær for Leger Uten Grenser i Norge.

– Det er et av de mest ødelagte landene i verden, omtrent, når du ser på hvor mange millioner som er drept siden konflikten på 90-tallet. Det er en pågående tragedie og et veldig sårbart sted. Jeg har sett hvordan dette har utviklet seg siden 2002, og det har ikke blitt bedre, sier Rune Edvardsen i Dina-stiftelsen til VG.

Goma ligger i den mineralrike regionen Nord-Kivu. De verdifulle ressursene er en del av bakteppet, sier Edvardsen.

– Det er de store nasjonene som har sine interesser i å få mineraler til elbiler, telefoner og det grønne skiftet. Dette er vestens varelager, så det virker ikke som om verden er interessert i at dette skal komme under kontroll.

 Moses Sawasawa / AP / NTBEt FN-kjøretøy står i brann etter kamper med M23-militsen. Foto: Moses Sawasawa / AP / NTB

Anklages for å erklære krig

– Hvis Kongo hadde fått ordentlig betalt for mineralene og de hadde blitt kvitt korrupsjon, kunne det vært et rikt land. Det er en del av storpolitikken, det hadde ikke vært dette konfliktnivået om ikke mange ønsket kontroll over disse verdiene, sier Edvardsen.

Den kongolesiske regjeringen anklaget nabolandet Rwanda for å erklære krig med offensiven til M23 – bare noen timer før opprørernes innmarsj i Goma. Den internasjonale flyplassen i Goma er stengt og veiene rundt byen blokkert, ifølge FNs spesialutsending for Kongo, Bintou Keita.

– Vi er sperret inne her, fortalte Keita i et hastemøte i FNs sikkerhetsråd.

Read Entire Article