Eksperter i harnisk etter skrekkelig fall: – Burde ha vært forbudt

1 month ago 16


Lørdag falt hesten Broadway Boy stygt etter å ha kollidert med et hinder.

Rytteren ble kastet av hesten og deiset i bakken. Bildene fra løpet viser at den syv år gamle hesten lander med hodet først og blir liggende på gresset.

Ulykken føyer seg til i en lang rekke av stygge hendelser fra Grand National; det prestisjetunge løpet er kjent for å være hardt.

Man kan ikke tøye grenser i det uendelige. Dette løpet har stor fart, høye hinder og vanskelighetsgrad. Det er for tøft, og burde ha vært forbudt, sier Inger Lise Andersen.

Hun er professor i etologi og dyrevelferd med fokus på gris og hest.

Britain Grand National Horse Race

OMSTRIDT: Britiske Grand National har fremdeles sine fans i England, men rittet har også skaffet seg sine motstandere i løpet av sin forholdsvis blodige historie.

Foto: Danny Lawson / AP / NTB

– Hester dør hvert år

Ifølge avisen The Guardian skal tilskuere ha beskrevet hendelsen som «grusom».

– Hestene fortjener bedre, sier Ben Newman i organisasjonen Animal Rising til den britiske avisen.

Han mener sporten prioriterer profitt foran dyrevelferd. Vinneren av løpet soper med seg rundt 7 millioner kroner i premie.

Men under halvparten av hestene kom til mål. 34 hester sto på startstreken.

16 kom til mål.

Det er hårreisende og ikke forsvarlig i det hele tatt, sier Inger Lise Andersen til NRK.

Åshild Roaldset er representant for dyrevern hos Dyrebeskyttelsen Norge. Hun mener arrangøren kunne ha bedret sikkerheten for dyrene, dersom det var ønskelig:

– I Grand National venter man vel omtrent at én eller flere hester dør hvert år, det er jo nesten for normalen å regne. Det er veldig mange årsaker til at hestene kan ende opp med å miste livet, sier Roaldset til NRK.

– Grusomt

Det er lagt opp til at det skal være ekstremsport for hestene, med veldig mange og høye hindre. I tillegg foregår det på gress, noe som gjør at underlaget kan være sleipt.

– I sum gjør alt dette at det er normalt at noen hester dør fordi det er lagt opp så ekstremt. Man kunne gjort mye mer for å forebygge at hester blir skadet enn det man har gjort. De verste skadene ender med at hesten blir skutt på banen, sier Roaldset overfor NRK.

Roaldset svarer følgende på spørsmål om hva hun synes om Grand National slik det gjennomføres i dag:

– Jeg synes det er grusomt. Vi kan ikke ha en slik hestesport der det er lagt opp til at hestene kan ende opp med å dø. Slike ulykker skjer dessverre ofte, så man kan heller ikke si at det kommer som noen overraskelse.

Hun mener dette aldri kunne skjedd på en vanlig arbeidsplass.

– Da hadde man hatt en HMS-ansvarlig som hadde identifisert farer og risikoer underveis. Med enkle grep kunne man ha redusert antall døde og skadde hester, men man gjør det likevel ikke.

Grand National

MANGE ULYKKER: Her får hesten «Frazier Island» hard medfart under Grand National i 1999. Hesten «Eduipe» ble senere avlivet i forbindelse med samme hendelse.

Foto: IAN HODGSON / Reuters / NTB

88 hester har dødd siden oppstarten

Siden oppstarten i 1839 har 88 hester mistet livet i forbindelse med hesteveddeløpet Grand National, skriver Metro.

Sist uke ble en hest avlivet etter en kollisjon i et løp.

– Galopphestene er avlet for å løpe raskt, men dette løpet innebærer altfor stor belastning og skaderisiko for hestene. Derfor er det uetisk, sier Andersen.

Grand National Festival 2025

FORTSATT POPULÆRT: Også i 2025 er Grand National en stor greie i England. Rittene foregår ved Aintree Race Course utenfor Liverpool.

Foto: Phil Noble / Reuters / NTB

Gjorde flere grep

I fjor tok arrangørene flere grep for å bedre sikkerheten. Et av grepene var å redusere feltet fra 40 til 34.

Da kom man seg unna uten tragiske hendelser.

En talsperson fra Det britiske hesteveddeløpsforbundet (BHA) svarer følgende på kritikken etter lørdagens konkurranse:

– Som ved alle annen sport eller aktivitet som involverer hester, så er det umulig å fjerne risikoen helt. Raten for fatale skader i forbindelse med disse løpene gjelder 0,44 prosent av alle startende. Vi ønsker å være åpne og ærlige om risikoen som er gjeldende, sier en talsperson for BHA ifølge The Guardian.

Fortsatt mener Andersen at dette er langt over streken.

Mange hopper over samme hinder samtidig, og risikoen for skader på både hest og rytter er ekstremt stor, sier professor Andersen.

Åshild Roaldset

– GRUSOMT: Åshild Roaldset i Dyrebeskyttelsen mener arrangøren med enkle grep kunne redusert risikoen for hestene som årlig blir sendt ut for å konkurrere under Grand National. Hun synes konkurransen er grusom å se på.

Foto: Dyrebeskyttelsen

Roaldset mener de ansvarlige kunne gjort mye mer for å ivareta dyra:

– Det er også mye man kunne ha gjort med formatet. De kunne blant annet skalert ned hindrene og hatt færre hester på banen. Jeg tror de frykter at det skal bli mer likt en del av de andre konkurransene, og at dermed kan ende opp med ikke å trekke like mange tilskuere, sier Roaldset.

Publisert 06.04.2025, kl. 22.16 Oppdatert 06.04.2025, kl. 22.43

Read Entire Article