Ellevill temperaturforskjell: - Motsatte av det normale

5 months ago 24


 Halvard Alvik / NTBHemsedal fra bunn til topp. Foto: Halvard Alvik / NTB

Iskaldt i dalbunnen, 21,5 grader varmere på toppen: Hemsedal opplever et unormalt værfenomen i morgentimene tirsdag.

Tirsdag 10. desember kl. 11:04

Meteorologisk institutt melder om kraftig inversjon i den kjente skibygda:

  • Dalbunnen 604 meter over havet hadde 18,5 grøssende kalde minusgrader
  • Toppen av skisenteret 1344 moh. hadde tre plussgrader

– Det er det motsatte av den normale situasjonen, for vanligvis vil temperaturer avta oppover i atmosfæren, forklarer instituttet.

Inversjon skjer når bakken blir kald vinterstid. Kald luft er tyngre og blir liggende nede i dalen, mens det kan være mildere på toppene.

– Det er slett ikke uvanlig at vi har disse værforholdene i kortere perioder, sier destinasjonssjef i SkiStar Hemsedal Andreas Smith-Erichsen til VG.

Så lenge det er vindstille, går ikke temperaturen ut over snøforholdene.

– Og to plussgrader og vindstille er ikke mildvær. Det vil jeg du siterer meg på. Det er helt uproblematisk for oss, sier SkiStar-sjefen.

Kraftig inversjon i morgentimene i Sør-Norge! Hemsedal målte -18,5 grader i dalbunnen (604 moh), mens skisenteret som ligger i 1344 meters høyde hadde 3 plussgrader! Dette er 21,5 grader i forskjell mellom dalen og fjellet 👀 Les mer om inversjon her👇 snl.no/inversjon_-_me…

Slik forklarer Meteorologisk institutt fenomenet inversjon:

Ved samme lufttrykk er kald luft tyngre enn varm luft. Hvis temperaturen i luften nær bakken av en eller annen grunn faller, vil den kaldeste (tyngste) luften synke ned i de laveste områdene i terrenget på grunn av tyngdekraften.

På en klar vinternatt med snø på bakken vil underlaget/snøen sende langbølget stråling ut i verdensrommet. Bakken mister varme, og temperaturen i snøen faller. Luften nær bakken avkjøles på grunn av kontakten med underlaget.

Den avkjølte «tunge» luften synker ned i de laveste områdene i terrenget; forsenkninger, daler og fjorder.

I slike værsituasjoner vil vi da få en temperaturendring som er motsatt av det som er normalt; temperaturen stiger i de første par hundre meter over bakken.

 Skistar HemsedalSkibakkene i Hemsedal tirsdag formiddag. Foto: Skistar Hemsedal

Andreas Smith-Erichsen sier det er mye hjemmelaget snø i bakkene som tåler enormt mye.

– Vi har tørr snø helt opp. Jeg ser snø på trærne så langt skogen går.

Smith-Erichsen bor selv i dalbunnen, som alle sambygdingene.

– I bunnen av skisenteret på 1000 meters høyde var det samme temperatur som hjemme. Men toppen av skisenteret hadde to grader.

Hemsedal er Norges nest største skisenter, etter Trysil. Sesongåpning var forrige helg. Denne uken åpner senteret enda flere heiser.

– Det er masse folk i løypene og skifest til helgen, Torsdag kommer 15 busser med svenske turister, sier destinasjonssjefen fornøyd.

Read Entire Article