Verdens aller rikeste personer ble enda rikere i året som gikk, viser Bloomberg-oversikt. Med et unntak.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Elon Musk er nå verdens rikeste med soleklar margin.
Formuen til mannen bak Tesla og SpaceX var oppe i 432 milliarder dollar ved utgangen av 2024, ifølge Bloombergs milliardærindeks.
Det er en økning på mer enn 203 milliarder dollar det siste året. Bare denne økningen er høyere verdier enn det nummer 4 på listen sitter med.
Om man måler i norsk kroner økte formuen hans med mer enn 2.300 milliarder, til 4.914 milliarder kroner. Kronen har riktignok svekket seg betydelig mot dollaren det siste året, som gjør hoppet enda kraftigere i kroner.
Les på E24+
Dette er årets dyreste boliger
Mesteparten av formuen til Musk er eierskapet i elbilprodusenten Tesla og romfartselskapet SpaceX. I tillegg eier han blant annet X (tidligere Twitter) og AI-selskapet xAI.
Tesla-aksjen hadde særlig en sterk avslutning på året, og endte opp over 62 prosent i 2024.
Aksjen skjøt blant annet fart etter at Donald Trump vant presidentvalget i USA. Musk var en fremtredende Trump-støttespiller, drev valgkamp for han og har fått en rolle i Trump-administrasjonen.
Teknologikjemper
2024 ble et nytt sterk år for de amerikanske aksjemarkedene. Som i 2023 bidro de største teknologiselskapene sterkt til oppgangen. Teknologiindeksen Nasdaq steg nesten 29 prosent i 2024.
Det bærer også topplisten over verdens rikeste preg av.
Amazon-grunnlegger Jeff Bezoz rykker opp på andreplass. Formuen hans økte med 61,8 milliarder dollar til 239 milliarder. Hovedgrunnen er at Amazon-aksjen steg mer enn 44 prosent.
Mark Zuckerberg, som står bak Facebook- og Instagram-eier Meta, er oppe på tredje.
Formuen hans har passert 207 milliarder dollar, etter en økning på 79,2 milliard. Det er det nest største formueshoppet i 2024, etter Musk. Meta-aksjen steg 65 prosent i fjor.
De fleste topp ti sitter med betydelige eierandeler i teknologikjemper. Her finner vi blant annet Oracle-grunnlegger Larry Ellison, Google-grunnleggerene Larry Page og Sergey Brin, og de tidligere Microsoft-toppene Bill Gates og Steve Ballmer.
– De to mest spesielle har vært Nvidia og Tesla
Nvidias Jensen Huang er blant de som har gjort det kraftigste bykset på listen, selv om han fortsatt er utenfor topp 10 på en 12. plass.
Aksjen til Nvidia har skutt i været de siste året på grunn av AI-bølgen, der databrikkene som selskapet lager har spilt en hovedrolle. Nvidia-aksjen klatret mer enn 170 prosent bare i 2024.
Huangs formue økte med 70,3 milliarder i året som gikk, kun slått av Musk og Zuckerberg. Han har nå en formue på 114 milliarder dollar.
– De to mest spesielle i år har vært Nvidia og Tesla. Nvidia har gjort det best, mens Tesla, som gjorde det dårlig frem til sommeren, endte opp som en av aksjene som gikk best, sa porteføljeforvalter Audun Wickstrand Iversen i DNB Markets til E24 da han oppsummerte Wall Street-året.
Luksusknekk
En av få helt i toppen som ikke har blitt rikere er Bernard Arnault.
Han og familien eier omtrent halvparten av LVMH. Det store franske luksuskonsernet står bak en rekke kjente merker, inkludert Louis Vuitton, Moët, Hennessey og Dior.
LVMH-aksjen hadde et dårlig år på Paris-børsen, og falt mer enn 13 prosent. Det er hovedforklaringen på at Arnaults formue ble redusert med 31,2 milliarder dollar, til 176 milliard.
Arnault er likevel beregnet til å være verdens femte rikeste, og Europas rikeste med god margin. Amancia Ortega, den spanske grunnleggeren av kleskjeden Zara, er nummer to i Europa med en formue på 101 milliarder dollar.
I Asia er Indias Mukesh Ambani og Gautam Adani de to rikeste, ifølge beregningene til Bloomberg.