Selv om ISs redselsregime i Midtøsten ble effektivt nedkjempet for flere år siden, består faren for terror.
Den såkalte islamske stat (IS) er fortsatt i stand til å forgifte enkelte menneskers sinn og inspirere dem til å gjennomføre de mest avskyelige voldshandlingene. Som å drepe 15 forsvarsløse mennesker på Bourbon Street i New Orleans på nyttårsaften.
President Joe Biden sa at gjerningsmannen, Shamsud-Din Bahar Jabbar, hadde lagt ut videoer i sosiale medier som tyder på at han var inspirert av IS. På kjøretøyet som ble brukt i angrepet hadde han et svart IS-flagg.
De siste urovekkende meldingene i sosiale medier kom angivelig da Jabbar var på vei for å utføre sin udåd. Det var for øvrig lite i 42-åringens bakgrunn som skulle tilsi at han utgjorde en terrorfare. Mannen var født og oppvokst i Texas. Han hadde tjenestegjort i mer enn ti år i det amerikanske forsvaret og var blant annet utstasjonert i Afghanistan.
I ettertid er det kommet frem opplysninger om en anstrengt økonomi og et problematisk privatliv. På et tidspunkt hadde han konvertert til islam, men radikaliseringen har tilsynelatende skjedd hurtig. Det kan være vanskelig å oppdage, selv for de nærmeste, at en person utgjør en stor og overhengende fare for samfunnet.
Da IS kontrollerte store landområder i Syria og Irak kunne de trene terrorister og planlegge koordinerte angrep mot sivile mål i vestlige land. I 2015 og 2016 sto IS bak store terroraksjoner blant annet i Frankrike og Belgia som krevde svært mange ofre. I noen tilfeller var angrepene ledet fra IS-kalifatet, men det fantes også såkalte enslige ulver som var blitt inspirert av ekstremistenes blodige propaganda.
Det er for tidlig å si om terroristen i New Orleans opererte på egen hånd eller om han hadde medsammensvorne. Det er uansett en påminnelse om at det finnes mennesker som av ulike årsaker blir inspirert til ugjerninger gjennom spredningen av en voldelig og hatefull ideologi.
Det er urovekkende tegn til at IS forsøker å utnytte det maktvakuum som oppsto etter det gamle regimets fall i Syria. IS har fortsatt et nærvær i deler av Syria og i fjor trappet de opp sine angrep. Det er viktig å sikre leirene i Syria der over 9000 IS-folk sitter internert. Disse ble tatt til fange da IS`selverklærte kalifat brøt sammen.
IS i Afghanistan har de siste par årene gjennomført store og blodige terroraksjoner, både i eget og i andre land.
Den internasjonale innsatsen mot IS er ikke over. Etterretningstjenester og politi må samarbeide og gjøre alt som står i deres makt for å avverge terrorangrep. Kampen mot IS er ikke vunnet, en gang for alle.
Som borgere må vi være årvåkne for trusselen. Samtidig skal vi aldri tillate at terroristene lykkes i sine forsøk på å skape kaos, frykt og splittelse. Demokratiene er mye sterkere og mer robuste enn dødskulten.
HØR OGSÅ PODCASTEN: GIÆVER OG GJENGEN
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for VGs holdning. Lederartiklene legger ikke føringer for vår nyhetsdekning.