En handelskrig til besvær

3 months ago 17


Rop høyt, sjekk svaret, se om det går an å forhandle og sørg for at resultatet styrker deg på kort sikt, uansett konsekvenser. Det betyr heller ikke så mye om du er venn eller fiende.

Sånn ser det ut til at USA under Donald Trump har tenkt å forholde seg til verden. Det skaper også noen særegne problemer for norsk politikk framover.

Trump har gått til angrep på verdensordenen slik vi har kjent den siden andre verdenskrig. I de to ukene han har vært president, har han gjort det han sa under valgkampen – pluss litt til.

Han har utfordret suvereniteten til nære allierte som Canada og Danmark.

Usikkerhet og uforutsigbarhet preger verden, sa Jonas Gahr Støre da han åpnet Oslo Security Conference mandag. Gjennom 60 år har konferansen utforsket forskjellige deler av sikkerhets-samarbeidet over Atlanteren mellom Europa og USA.

Handelskrigen som nå er i gang, kommer også til å ramme vårt kontinent. Det virker overveldende sannsynlig etter Trumps siste uttalelser og generelle misnøye med EU. Norsk handel går i all hovedsak til EU og Storbritannia.

Støre knyttet økonomiske avtaler som EØS-samarbeidet direkte til vår sikkerhet under mandagens tale. Det er som kjent også mye av begrunnelsen for å innføre de tre EU-direktivene om ren energi.

Det er ikke nytt at Trump ønsker å bruke tollsatser og drive en mer proteksjonistisk politikk. Han gjorde det også i sin forrige periode.

Den store forskjellen er at verden nå er på et helt annet sted. Vi har vært gjennom en pandemi, Russland har startet en fullskala krig mot Ukraina, Midtøsten går gjennom en av sine verste kriger, og Kina fortsetter å vokse og styrke sine militære evner.

Samtidig fortsetter USAs økonomi å vokse, mens den europeiske økonomien sliter med å henge med.

Flaggstenger med flaggene til Mexico, USA og Canada

Nabolandene Mexico og Canada rammes hardt av Trumps nye tollsatser.

Foto: Jose Luis Gonzalez / Reuters

En handelskrig vil svekke forholdet mellom Europa og USA. Trusselen om høye straffetoller og forhandlingene som nå starter, svekker forholdet mellom Canada og USA.

Økonomien i Vesten vil bli svakere. Det samme blir den ikke-målbare tilliten som binder det hele sammen. Rundt om i Vesten spør alle seg hva Trumps neste trekk blir, og mange lurer på om USA fortsatt er til å stole på.

Innføringen av høye tollsatser eller trusselen om å innføre dem, er enda et uttrykk for at USA under Trump ser på seg selv som mer enn nok, og at landet kommer til å trekke seg tilbake fra internasjonale samarbeid. Det har allerede trukket seg ut av Verdens helseorganisasjon og Paris-avtalen om klima. Det er stor usikkerhet om amerikansk bistand.

Det ville ikke være overraskende om de trekker seg ut av andre internasjonale organisasjoner, kanskje også Verdens handelsorganisasjon (WTO).

For Norges del er dette krevende fordi vi har mye å tape på en mer lukket verden. Som Støre understreket i sitt foredrag: Norge er en kyststat som er avhengig av samarbeid med USA, særlig i Nordområdene, for egen sikkerhet.

Vi må altså balansere mellom Europa og USA i det nye verdensbildet som tegnes foran våre øyne.

Kanskje vil noen av de hardeste kantene pusses ned med avtaler og forhandlinger i ukene og månedene om kommer. Sist gang fant USA og Canada fram til en ny avtale etter et drøyt år. Det samme gjelder for EU og USA.

Kanskje vil også andre stemmer i USA tale Trump imot, og USA vil justere kurs.

Kanskje.

Forholdet mellom de vestlige landene stikker jo både historisk og institusjonelt dypere enn hva en president kan rokke ved på noen uker. Vi må fortsatt skille mellom hva Trump sier og hva han gjør.

Men det ville være naivt å ikke forberede seg på nye og vanskeligere tider.

Publisert 04.02.2025, kl. 07.55

Read Entire Article