Endringer i Ap-toppen: Partisekretæren går av

4 months ago 24


Siden 2015 har Kjersti Stenseng vært partisekretær og del av Aps øverste valgte ledelse. Men på landsmøtet i april er det slutt.

stenseng-mats-131224

FERDIG: I april er Kjersti Stenseng ute av Aps øverste ledelse.

Foto: Eirik Pessl-Kleiven / NRK

– Jeg har bestemt meg for å si nei til gjenvalg. For partiet er det bra å få inn nye krefter, ny energi og nye ideer inn i partisekretærrollen, sier Stenseng til NRK.

– Ikke blitt bedt om å gå

Som landsmøtevalgt partisekretær har hun det øverste organisatoriske ansvaret i partiet. Sammen med partileder Jonas Gahr Støre og nestlederne Tonje Brenna og Jan Christian Vestre utgjør hun kvartetten som leder Arbeiderpartiet.

Da hun ble partisekretær hadde Ap lagt bak seg en rekke sterke målinger. Partiet hadde en oppslutning på over 40 prosent i åtte av ni målinger fra mars det året.

Nå ser Ap 14-tallet i enkeltmålinger og i kommunevalget i fjor var det Høyre som overtok statusen som Norges største parti.

Tidligere denne måneden kunne NRK fortelle at tunge stemmer i partiet ønsker utskiftinger i partiledelsen. Flere andre medier har meldt det samme.

– Har du blitt bedt om å gå?

– Nei, jeg har ikke blitt bedt om å gå. Jeg velger å si det nå, fordi partiet skal få bruke tid på å finne nye kandidater. Jeg har lyst til å bidra til den fornyelsen som jeg mener partiet trenger, sier hun.

Bestemt lenge

Etter krigen er det bare Haakon Lie og Ivar Leveraas som har lengre fartstid som partisekretær enn Kjersti Stenseng.

Stenseng avviser at valget om å tre tilbake har sammenheng med den svake formen på meningsmålingene, der Ap i snitt ligger under 18 prosent i desember.

– Dette er noe jeg har tenkt på ganske lenge. Jeg tok nok beslutningen i løpet av sommeren.

Landsmøte i Arbeiderpartiet 2023

TOPPENE: Stenseng ble gjenvalgt som partisekretær for to år siden. Da trådte også Tonje Brenna og Jan Christian Vestre inn i ledelsen.

Foto: Heiko Junge / NTB

– Men dette var tema også for to år siden på landsmøtet. Da var det enkelte i partiet som mente du burde gå av. Hvorfor valgte du å bli sittende?

– Jeg var motivert til å fortsette, men jeg har også hele tida vært opptatt av å gi plass til nye. Og det har jeg veldig lyst til nå. Ti år som partisekretær er lenge. Jeg synes det er veldig fint å si takk for seg nå, sier Stenseng.

– Jonas Gahr Støre har allerede vært partileder i mer enn ti år. Bør han gjøre det samme som deg, å si nei til gjenvalg?

– Dette er utelukkende en beslutning som handler om meg og ingen andre. Jonas har min fulle tillit. Og så tenker jeg at andre må ta sine valg.

– Er det fornyelse nok å bare skifte ut én av ledelsen på fire personer?

– Når jeg sier nei til gjenvalg, er det mitt privilegium at jeg ikke skal velge hvem som skal velges på landsmøtet, sier Stenseng.

30 prosent

I 2018 sa Kjersti Stenseng noe i et VG-intervju som hun til stadighet har måttet forsvare:

– Ja, det går en grense på 30 prosent: Vi skal over tid ikke være under 30 prosent, det går ikke, sa hun om oppslutningen til Ap.

Men i to stortingsvalg og to kommunevalg har resultatet vært langt svakere enn det for Ap.

– Hva er det som har gått galt?

– Det er ikke lett å svare kort på det. Jeg tror det er mange årsaker. Men i de ti årene som jeg har vært partisekretær, har vi vært gjennom noen tøffe runder, som også har gjort at vi har mistet tillit, sier Stenseng.

– Når vi – som nå – har persondiskusjoner, så bidrar det på ingen måte til å løfte oss på målingene.

– Er du lei av å bli konfrontert med denne uttalelsen om 30 prosent?

Nei, jeg står inne for det. Et stort sosialdemokratisk parti bør kunne være på 30 prosent, sier Stenseng.

Arbeiderpartiets landsmøte 2017

KONFLIKTER: Det har ikke skortet på konflikter i Arbeiderpartiet under Stensengs tid som partisekretær. Her med Støre og de to daværende nestlederne Tajik og Giske i 2017.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Stenseng sier hun ikke har fått brukt så mye tid på organisasjonsutvikling og lagbygging som hun så for seg da hun tiltrådte i 2015.

– Jeg har brukt mye tid på innadrettet arbeid som først og fremst skal stoppe på min pult, og som jeg ikke vil at folk skal lese om i mediene. Men jeg har også reist veldig mye i partiet vårt. Og det står igjen som et veldig godt minne for meg, er alle de fantastiske folka som står på hver dag for Arbeiderpartiet over hele landet.

Under press

NRK og flere andre medier har beskrevet det interne presset som Ap-leder og statsminister Jonas Gahr Støre er utsatt for. I flere fylkeslag er det tunge stemmer som mener han bør gå av før valget neste høst.

– Har du en oppfordring til partifeller som nå følger med på det dramaet som utspiller seg i Arbeiderpartiet?

– Vi har gode prosesser for å velge både ledelse og sentralstyre på landsmøtet: Bruk de prosessene og gjør det internt, men ha fokus på politikken og sakene, og det velgerne opptatt av, sier hun.

Sentralstyret i Arbeiderpartiet skal etter planen samle seg om en innstilling til valgkomité under en samling 20. januar. Denne valgkomiteen vil formelt bli nedsatt på et landsstyremøte i februar og skal trolig ledes av LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

De endelige valgene skal gjøre av landsmøtet, som møtes annethvert år og er Arbeiderpartiets øverste organ. I år finner landsmøtet sted i begynnelsen av april.

Metoo og Giske

Stenseng har altså vært partisekretær i snart ti år. Det er vanskelig å komme utenom metoo-sakene i Arbeiderpartiet og konfliktene rundt Trond Giske når Kjersti Stensengs periode som partisekretær skal oppsummeres.

Arbeiderpartiets sentralstyre

GISKE: Stenseng og Støre møter pressen midt under Giske-saken i 2018.

Foto: Erlend Dalhaug Daae / NTB

– 2017 og 2018 med metoo og alt det som skjedde der, er noe av det vondeste og vanskeligste vi har vært gjennom. Så det å håndtere vanskelige ting har nå vært mitt lodd, da. Det er det som kanskje har preget min vakt i Arbeiderpartiet, sier Stenseng.

Er det noe med håndteringen av metoo-sakene som du skulle ha gjort annerledes?

– Man ser alltid ting som man kan gjøre annerledes. Vi visste jo ikke hva som ventet oss. Vi hadde ikke stått i den situasjonen før. Det viktigste er at vi har tatt imot lærdom og erfaring. Og så er jeg veldig selvkritisk. Uansett hva jeg driver med, tenker jeg: Hvordan kan jeg gjøre det annerledes? Når jeg ser tilbake, tenker jeg at det viktigste er at du lærer av det du gjør, og at gjør så godt du kan hver dag.

stenseng-mats-økopol-131224

TØFFE RUNDER: Kjersti Stenseng sier mange tøffe interne runder har preget hennes tid som partisekretær.

Foto: Eirik Pessl-Kleiven / NRK

Trond Giske er på vei tilbake til Stortinget, som Arbeiderpartiets listetopp fra Trøndelag. Men det skjedde ikke uten harde ord og stor intern motstand i fylkeslaget.

– Jeg har brukt veldig mye tid på det. Det var en vanskelig og splittende prosess for veldig mange. Men det er Trøndelag Arbeiderparti som har valgt Trond til sin toppkandidat. Det har jeg full respekt for. Og så er min jobb de neste tre månedene å bidra til at vi er godt rustet for en valgkamp der laget vårt står så samlet som mulig.

En lang rekke statsrådsavganger og øvrige skandalesaker har også satt sitt preg på Stensengs tid som partisekretær. Flere Ap-profiler vil ikke være å se på Stortinget i neste periode.

– Er det noen du mener partiet spesielt vil savne i tiden som kommer?

– Jeg har ikke lyst til å løfte fram enkeltpersoner, men jeg synes det har vært vondt å se dyktige politikere som har gått ut av posisjon, enten det har vært på grunn av små eller store saker.

Publisert 15.12.2024, kl. 13.57

Read Entire Article