Equinor om Melkøya-forslag: – Vi blir bekymret

3 months ago 19


Sps utspill om Melkøya-anlegget i Hammerfest bekymrer Equinor. – Må kunne stole på at forvaltningsvedtak som fattes av norske myndigheter ligger fast, sier direktør.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) på Melkøya i 2023. Foto: Mattis Sandblad / VG

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Kortversjonen

Stortinget kan potensielt stanse prosjektet som skal kutte utslipp og forlenge levetiden på Equinors gassanlegg i Hammerfest.

Det er for lengst tildelt en rekke kontrakter i prosjektet. Prosjektet skal koste om lag 16 milliarder kroner og er om lag 30 prosent ferdig, men er omstridt fordi det krever svært mye kraft.

Senterpartiets utgang av regjering gjør at det potensielt kan være flertall på Stortinget for å stanse eller endre prosjektet. Stortinget kan for eksempel kreve at eierne bygger et gasskraftverk med rensing til flere titalls milliarder.

– Vi blir bekymret

Trond Bokn er direktør for prosjektutvikling i Equinor mener forutsigbarhet er avgjørende for Equinor og partnerne.

– Vi må kunne stole på at forvaltningsvedtak som fattes av norske myndigheter ligger fast. Vi blir bekymret av utspill som skaper usikkerhet rundt industriens rammevilkår og for investeringer og arbeidsplasser i store industriprosjekter, sier Bokn i en kommentar.

Han forklarer at det er gjort betydelige investeringer i elektrifiseringen av Melkøya.

– Partnerskapet har allerede investert rundt fem milliarder kroner i det godkjente prosjektet, sier Bokn.

– Flere bedrifter har ansatt personell, investert i utstyr og maskiner, og tildelt kontrakter til sine underleverandører, som igjen har forpliktet seg til egne leveranser, sier han.

Milliardkontrakter

Blant annet har Leonhard Nilsen & Sønner fått en kontrakt på 1,5 milliarder kroner og Aibel en kontrakt på åtte milliarder knyttet til Melkøya-prosjektet.

– Etter flere års omfattende prosjektering, basert på vedtaket som foreligger, er alle vesentlige kontrakter tildelt, sier Bokn.

– Industrien har mobilisert, og om lag 1.100 mennesker jobber daglig med gjennomføringen. Byggearbeidet er i gang på alle lokasjoner, og rundt 30 prosent av prosjektet er allerede fullført.

Han peker også på at Stortinget har pålagt oljebransjen å kutte utslipp, og at elektrifiseringen er et svar på dette.

– Prosjektet sikrer betydelige utslippsreduksjoner fra industrien, økt forsyningssikkerhet til Europa, høy verdiskaping til samfunnet og arbeidsplasser i Finnmark og resten av landet.

Read Entire Article