Et sekund er ikke et sekund: Tidsregninga vår kan bli endra

4 months ago 24


Et sekund kan være så mangt.

Det er tiden som går mellom to hjerteslag hos et menneske.

Det er tiden det tar dovendyret å bevege seg sju centimeter. Det er tiden lyset bruker på å tilbakelegge 300.000 kilometer.

Vinner du hundremeter sprint med et helt sekund har du utklassa konkurrentene dine. Vinner du maraton med så lite som et sekund har dere så å si sprunget like fort.

Det er tiden det tar å ta verdens aller beste, eller aller dårligste avgjørelse.

Men selv om et sekund kan være alt dette, er det også noe veldig konkret:

Ett sekund er tiden det tar for lyset som sendes ut når et cesium-133-atom skifter energinivå å vibrere nøyaktig 9.192.631.770 ganger.

Jeg sa konkret, ikke intuitivt. Dessuten ser det uansett ut som om et sekund snart skal bli noe helt annet.

Ett sekund med Oslo - krysset ved Jernbanetorget med ett sekund lukkertid

Sånn ser krysset ved Jernbanetorget ut når kameraets lukkertid er innstilt på ett sekund.

Alt til sin tid

Behovet for å kunne måle tid er ikke nytt. Vi har hatt behov for å vite hvor lenge det er til det blir mørkt, når vi bør ta inn avlinga, når vi skal utføre den religiøse seremonien.

Hvis du først skal ofre et menneske til solguden Huitzilopochtli er det lurest å gjøre det på riktig klokkeslett, ellers har du jo drept noen helt uten rasjonell grunn!

Heldigvis har vi alltid hatt Sola, som med sin regelmessighet i tospann med jordrotasjonen er et glimrende hjelpemiddel hvis du vil telle dager. Timer også – sånn omtrent, hvert fall.

Mann sitter i hengekøye og ser på solnedgangen

Holder du til i hengekøye på Hawaii er det sikkert greit å bare bruke Sola som kalender, men det finnes også situasjoner der det kan være praktisk med et mer presist og bærbart redskap. Som for eksempel ei klokke.

Lenge brukte vi også Sola for å definere sekundet. Det er 24 timer i ett døgn, 60 minutter i én time, 60 sekunder i ett minutt = 86400 sekunder i ett døgn.

De fleste av oss bruker nok fortsatt denne definisjonen, og den funker helt fint til de fleste formål. Men hvis du tror fysikere slår seg til ro med «funker helt fint til de fleste formål» tar du feil!

Enter atomklokka

I 1967 begynte en ny tidsregning, den vi har i dag. Sola ble bytta ut med noe mindre, nemlig atomet.

Og når vi skal prøve å forklare definisjonen vi starta artikkelen med, ett sekund er tiden det tar for et cesium-133-atom å vibrere nøyaktig 9 192 631 770 ganger når det skifter energinivå, er det greit å involvere en teoretisk fysiker.

For eksempel Are Raklev, som er fysikkprofessor ved UiO.

Han begynner, ikke overraskende, med grunnleggende kvantefysikk.

– Elektronene utenfor atomkjernen befinner seg i ulike baner de kan flytte seg mellom. Når elektronet får tilført energi kan det bytte bane, altså hoppe til et høyere energinivå. Når det faller tilbake til et lavere energinivå, frigjøres denne energien.

Are Raklev tar en slurk øl, bevegelsesuskarphet pga lang lukkertid

Ett sekund er omtrent tiden det tar Are Raklev å ta en slurk øl.

Han forklarer at vi, ved å styre disse hoppene mellom ulike energinivå, kan bruke atomklokker til å måle tid.

Hvis vi tilfører cesiumatomet energi, for eksempel i form av radiobølger, kan vi fremprovosere denne elektronforflytninga. Så kan atomklokka justere frekvensen på radiobølgene den sender tilbake sånn at det får samme frekvens som cesiumatomets vibrasjoner.

Atomklokka vet at cesiumatomet alltid vibrerer 9.192.631.770 ganger i sekundet, og når radiobølgene som kommer tilbake fra atomet har nøyaktig samme frekvens er det bare å begynne å telle.

Verdenstid på dugnad

De beste cesiumklokkene har en nøyaktighet som tilsvarer ett sekund feil på 150 millioner år. En feilmargin de aller fleste av oss vil regne som godt innafor det akseptable.

Urmaker med liten kikkert i øyet bøyer seg over små deler av et urverk

Urmaker Marius Rindal forteller at de mekaniske urverkene han ofte jobber med, såkalte kronometer, må holde seg innenfor en standard på -4/+6 sekunders feilmargin per døgn. Hvorfor ikke -4/+4 eller -6/+6? Fordi det er bedre å komme for tidlig enn å komme for seint!

Justervesenet er ikke de fleste av oss. Det er et statlig organ som blant annet er med på å vedlikeholde og sikre nøyaktigheten av verdens legale tid, universaltiden UTC, med flere atomur.

Den koordinerte universaltida UTC, verdens felles forståelse av hva klokka er, er nemlig et dugnadsprosjekt.

Sånn ser verdensdugnaden UTC ut

400 hyperpresise klokker rundt omkring i verden sender data til Det internasjonale byrå for mål og vekt (BPIM) i Paris, som sitter på den endelige fasiten på det evige spørsmålet hva er klokka?

Rack med komponenter og ledninger, cesiumklokkene på Justervesenet

Fire av disse 400 klokkene befinner seg i Justervesenets lokaler på Kjeller. Her ser vi de tre cesiumklokkene, oversiktsbilde til venstre, nærbilde til høyre. Modellen heter 5071A og ble først utvikla av Hewlett-Packard på 90-tallet.

Foto: Justervesenet

Harald Hauglin er fagansvarlig for tid og frekvens hos Justervesenet - den norske sjefen for tid. Han starter samtalen med å stille et litt annet spørsmål, nemlig hva gjør en klokke god?, før han selv svarer:

  • Den tikker med høyest mulig takt
  • Den er minst mulig påvirka av ytre faktorer
  • Den kan lages i mest mulig identiske eksemplarer

Og konkluderer:

– Ja, vi trenger en ny definisjon av sekundet. Det er i lengden uholdbart at nøyaktigheten til de beste klokkene er begrenset av en definisjon knyttet til en dårligere teknologi.

Portrettbilde av Harlad Hauglin med blås kjorte på beige bakgrunn

Harald Hauglin sier at det er relativt sikkert at den nye definisjonen blir vedtatt.

Foto: Justervesenet

Og da har vi kommet til kjernen

Men hva kan være mer presist enn ei atomklokke? Jo, ei atomKJERNEklokke.

Forskere ved Isolde-eksperimentet på CERN klarte i fjor å måle energiforskjellene i atomkjernen til Thorium-229.

Og nylig viste forskere ved University of Colorado og Universitetet i Wien hva denne kunnskapen kan brukes til:

Det vil være mulig å lage klokker som fungerer på omtrent samme måte som atomklokka: stråling inn, synkronisere stråling med atomets frekvens, telle sekunder.

Lange rør i en tunnel i CERN

Her, ved CERN, Den europeiske organisasjon for kjernefysisk forskning, gjøres det stadig oppdagelser som får universet til å bli litt mer forståelig. Og noen ganger litt mindre forståelig.

Greia er at vi nå forholder oss til atomets kjerne, som er mye mindre påvirka av ytre faktorer enn elektronskyen rundt.

I tillegg har ei sånn klokke høyere frekvens, noe som betyr at den tikker med høyere takt.

Der atomklokka har en feilmargin på ett sekund per 150 millioner år er tilsvarende tall for atomkjerneklokka ett sekund per 300 milliarder år.

På toppen av det hele, og det er viktig for Hauglin og Justervesenet, det tar mye kortere tid å synkronisere atomkjerneklokkene med hverandre, noe som gjør verdenstiddugnaden langt enklere.

Det er Generalkonferansen for mål og vekt – CGPM – som kan vedta en ny definisjon av sekundet. Både Raklev og Hauglin regner med at den nye definisjonen blir vedtatt nå som vi har teknologi til det, men det kommer ikke til å skje før tidligst i 2030.

Men hva skal vi bruke all denne presisjonen til?

En ny verden

Du vet sånn omtrent hvor langt et sekund er, men hvor langt er egentlig et nanosekund?

Det vet Harald Hauglin, og snart vet du det også.

– Et nanosekund er 30 centimeter.

Dette høres kanskje like fornuftig ut som å si to kilo er lilla, men det viser bare at tid og avstand i fysikken er uløselig knytta sammen gjennom formelen vei = tid ganger hastighet.

Og lyset bruker et nanosekund på å flytte seg 30 centimeter.

Ved å definere tid mer presist kan vi dermed også definere avstand og bevegelse mer presist.

Det betyr mer presise GPS-målinger, bedre forutsetninger for å varsle jordskjelv, og dermed også tsunamier, vi kan konstruere byggverk med enda større presisjon. Blant annet.

Seilbåt i solnedgang

Mer presist sekund = enkler å navigere. Harald Hauglin serverer følgende funfact: Den spanske armada brukte spindelvevstråder i kikkertsiktene. Og de oppdaga at de tynneste trådene kom fra redde, underernærte edderkopper. Det betyr at det fantes mennesker som var eksperter på å skremme sultne edderkopper for deretter å samle spindelvev.

I tillegg blir det lettere for oss å avsløre om naturen er så konstant som vi tror den er, om prosesser vi har oppfatta som evig uforanderlige virkelig er nettopp det.

Og det har Are Raklev tenkt å dra nytte av.

– For oss teoretiske fysikere åpner det seg en helt ny verden.

Raklev, og mange med ham, er på jakt etter ting vi ikke vet hva er.

Mørk materie. Mørk energi.

– Disse kjernene som oppfører seg utrolig presist, hvis vi vet nøyaktig hvor presist de oppfører seg gjør det letejobben enklere.

Fortsatt er ett sekund er tiden det tar for et cesium-133-atom å vibrere nøyaktig 9.192.631.770 ganger når det skifter energinivå.

Men om ikke lenge er det sannsynligvis noe helt annet.

  • SI-systemet

    SI-systemet (Système International d’Unités) er det internasjonale systemet for måleenheter. Det er et standardisert system som brukes over hele verden for å sikre at målinger er konsistente og forståelige på tvers av språk og landegrenser.

    Målet har vært å knytte alle måleenhetene opp mot naturkonstanter, som for eksempel lyshastigheten.

    SI-systemet er nå innført som offisielt enhetssystem i hele verden med unntak av noen ganske få land, blant annet USA.

  • Grunnenhetene

    SI-systemet har syv grunnenheter, som alt annet i systemet bygger på:

    1. Meter (m) – for lengde.

    2. Kilogram (kg) – for masse.

    3. Sekund (s) – for tid.

    4. Ampere (A) – for elektrisk strøm.

    5. Kelvin (K) – for temperatur.

    6. Mol (mol) – for stoffmengde.

    7. Candela (cd) – for lysstyrke.

  • Lengde - meter

    Lengden av strekninga lyset tilbakelegger i tomt rom i løpet av 1/299 792 458 sekund.

    Enkelt og greit! Resten av SI-systemet er derimot litt vanskeligere å forstå sånn helt umiddelbart hvis du ikke har naturfagbakgrunn.

  • Masse - kilogram

    Før var definisjonen på et kilogram rett og slett massen til en klump som lå i et hvelv i Paris. I 2019 ble også masse knytta opp mot en naturkonstant, nemlig Plancks konstant.

    Denne konstanten beskriver sammenhengen mellom energi og lys, og er en ekstremt liten størrelse.

    Et kilogram er dermed nå definert som 6,62607015 ganger (10 opphøyd i -34) ganger joule ganger sekund.

  • Elektrisk strøm - ampere

    For å regne ut elektrisk strøm, det vi tidligere kalte strømstyrke, bruker vi elementærladningen, som er ladninga til ett enkelt elektron.

    Enheten for elektrisk ladning er coulomb (C), der én coulomb tilsvarer sånn omtrent 6,242 ganger (10 opphøyd i 18) elementærladninger.

    Formelen for å regne ut ampere blir dermed som følger: A = C/s.

    Sagt litt enklere: Én ampere er strømmen som flytter én coulomb gjennom en ledning i løpet av ett sekund.

  • Temperatur - kelvin

    Kelvin definerer temperatur ved hjelp av bevegelsen til partikler. Når det overhodet ikke er bevegelse, og dermed ingen varmeenergi, er det null kelvin - det absolutte nullpunkt - som tilsvarer minus 273,15 grader celsius.

    Én kelvin er temperaturøkninga som tilsvarer en liten økning i energi per partikkel, og regnes ut ved hjelp av naturkonstanten Boltzmanns konstant.Veldig enkelt sagt: Én kelvin tilsvarer en temperatur der hver partikkel har 1,380649 ganger (10 opphøyd i minus 23) joule med energi.

  • Stoffmengde - mol

    Vi bruker mol for å telle bittesmå ting, som for eksempel atomer eller molekyler.

    Hvis du har én mol appelsiner har du nøyaktig 6,02214076 ganger (ti opphøyd i 23) appelsiner, en appelsinhaug som er omtrent like stor som jordkloden. Dermed er det ikke utprega hensiktsmessig å måle antall appelsiner i mol.

    Én mol er definert ut fra Avogrados konstant, som igjen er utleda fra Avogrados lov for gasser, som sier at samme volum ved samme trykk og temperatur vil alltid inneholde det samme antall partikler, uansett hva gassen består av.

  • Lysstyrke - candela

    Opprinnelig var en candela definert som lysstyrken fra et stearinlys.

    Nå er det den eneste hovedenheten i SI-systemet som er basert på menneskelig persepsjon, altså hvor sterkt lyset virker på oss.

    Én candela er nå definert som lysstyrken fra en lyskilde som sender ut 1/683 watt per steradian (en enhet for romvinkel) av grønt lys med en frekvens på 540 terahertz.

  • Tid - sekund

    Ett sekund er, foreløpig, tiden det tar for et cesium-133-atom å vibrere nøyaktig 9 192 631 770 ganger når det skifter energinivå.

Publisert 18.12.2024, kl. 11.19

Read Entire Article