Facebook: Stor grunn til uro

4 months ago 18


Kortversjonen

  • Meta dropper faktasjekk på Facebook og Instagram, noe som gir grunn til bekymring, mener VGs kommentator.
  • Kommentatoren mener at løgn og desinformasjon vil øke når milliarder av brukere får frie tøyler.
  • Bakgrunnen for endringen er økonomiske interesser og et ønske om å blidgjøre Donald Trump, mener kommentator.

Meta har besluttet å avslutte sitt faktasjekkprogram og erstatte det med såkalte community notes, hvor brukere går inn og korrigerer eventuelle faktafeil.

Selskapet skal også fjerne noen retningslinjer rundt betente temaer som innvandring og kjønn.

Begrunnelsen er at man ikke ønsker sensur.

Det er både viktig og nødvendig at folk får uttrykke sine meninger, også de man selv ikke liker.

3,6 milliarder mennesker bruker minst en av Mark Zuckerbergs sosiale medier plattformer. Nærmere halvparten av jordklodens befolkning blir altså påvirket.

Derfor er det alvor.

Langt større alvor enn den forholdsvis lille andedammen til Elon Musk. Med sine omtrent 550 millioner brukere på X (tidligere Twitter). 100 millioner av dem amerikanere.

 NICOLAS TUCAT / AFP / NTBFoto: NICOLAS TUCAT / AFP / NTB

Hva er så galt med at Meta kvitter seg med uavhengige innholdsmoderatorer, sparer milliarder av kroner, og overlater jobben til publikum?

Facebook har tross alt hatt mye problemer med moderering og sletting av innlegg som det ikke var noen grunn til å slette.

Det er i hovedsak to problemer med den nye modellen: For det første at publikum har vist seg å ikke være gode på moderering.

De er i mange tilfeller ikke raske nok til å faktasjekke. Løgner som kan sette liv og helse i fare har rukket å spre seg verden rundt før en melding fra fellesskapet dukker opp et par timer i etterkant.

Forskning viser at løgnaktige påstander på X ble lest 13 ganger mer enn community notes som fulgte med.

Dessuten er det ikke mulig å verifisere alt, særlig politisk innhold. Når vanlige folk skal rydde opp, bruker de mer tid på å krangle om hvem som har rett. Community notes har vist seg å ikke bli tilstrekkelig eksponert og å inneholde faktafeil.

Men det viktigste, verden er blitt slik at det å fortelle folk at det de leser er løgn ikke hindrer dem i å spre løgner.

 [FREDERIC J. BROWN, BRENDAN SMIALOWSKI] / AFP / NTBKOPIERER MUSK: Elon Musk fjernet moderering og innførte community notes. Nå følger Mark Zuckerberg etter. Foto: [FREDERIC J. BROWN, BRENDAN SMIALOWSKI] / AFP / NTB

For det andre er det et problem fordi det kan skade demokratier.

Demokratier er helt avhengige av tillit til etablerte institusjoner, tillit til medborgere og et fellesskap bygget på felles verdier og historier.

Ytringsfrihet er også viktig, men den er regulert. Og av god grunn.

Mangel på moderering av Facebook-innhold bidro til folkemord og etnisk rensing av Rohingya i Myanmar i 2017, viser omfattende forskning.

Det samme skjedde i Sri Lanka i 2018. Facebook ble brukt til å spre løgn og rykter om landets muslimer. Facebook lot meldingene stå, på tross av fortvilte rop om hjelp fra landets myndigheter.

Det førte til voldelige opptøyer, tre personer ble drept, flere skadet og muslimenes eiendommer satt i brann.

For ikke å snakke om at hatprat og desinformasjon ikke bare ble stående, men ble forsterket av algoritmene. Av den følgende enkle grunn: What enrages engages – det som skaper raseri, skaper klikk.

Facebook erkjente sin rolle og innførte moderering. Før de nå altså går tilbake på det.

Mye har skjedd siden den gang.

Hadde community notes hjulpet i Myanmar? Muligens, men det fordrer bedre og raskere eksponering av slike. Kanskje Facebook lykkes der X har feilet?

 MUNIR UZ ZAMAN / AFP / NTBHAR SAKSØKT FACEBOOK: I 2021 ble Facebook saksøkt for 150 milliarder dollar for deres rolle i folkemordet av Rohingya-muslimer i Myanmar. Foto: MUNIR UZ ZAMAN / AFP / NTB

Når Zuckerberg nå gir milliarder av mennesker frie tøyler vil løgn og desinformasjon utvilsomt øke.

Eller som Meta-sjefen selv uttrykker det: Mer skadelig innhold vil bli synlig.

Slik det har gjort på X, og med fatale konsekvenser.

I august i fjor ble tre små jenter drept i Southport i England. Det ble spredt desinformasjon om at gjerningspersonen var muslim, særlig på X, og av Elon Musk selv. Det førte til landsomfattende innvandrer- og muslimfiendtlige opptøyer. Mer enn 90 politifolk ble skadet, flyktningmottak satt i brann, moskeer angrepet.

Det hindrer ikke Elon Musk i å forsette å spre løgn.

Prison for Starmer

Elsie, Bebe and Alice were kiIIed by a Muslim with a knife in England but for Keir Starmer the problem is Islamophobia.

At Meta nå skal slippe alt igjennom er potensielt farlig.

Hvorfor skjer det likevel?

Fordi pengene rår.

Zuckerberg har etter alt å dømme valgt å bifalle den kommende president Donald Trump, som har truet med å arrestere ham.

Tech-milliardærer som Musk, Zuckerberg, Amazon-sjef Jeff Bezos og Apple-sjefen Tim Cook har flokket seg rundt Trump. Påskuddet er ytrings- og personlig frihet.

Men det står ikke til troende.

Egentlig handler det om økonomiske interesser. Tech-sjefene smisker med Trump for å fortsette å ha tilgang til offentlige kontrakter. Og for å slippe unna straffereaksjoner, reguleringer av kunstig intelligens og reguleringer av barns tilgang til sosiale medier.

Samtlige av de ovennevnte har donert penger til innsettelsesfesten 20. januar.

Om det tidligere har vært tvil er den nå feid av banen. Tech-bros jobber ikke nødvendigvis for demokrati og ytringsfrihet, men for aksjonærene.

Derfor er det bare å stålsette seg for det som nå kan følge.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

Read Entire Article