Det er Senterpartiets utmarsj av regjeringskontorene som har åpnet for omkamp.
Vedtaket om elektrifisering var utskjelt av både naturvernere og folk i næringslivet.
Sju av ti finnmarkinger var imot, viste en meningsmåling.
De fryktet at gassanlegget på Melkøya skulle sluke all tilgjengelig strøm, hindre annen industri og gi mengder av vindturbiner og kraftlinjer i reinbeiter og urørt natur.
Men NRKs ringerunde til opposisjonspartiene viser at det allerede er sikret flertallet for å snu i den omstridte saken.
Alt tyder på at Høyre og Arbeiderpartiet blir stående alene om å forsvare det. De har én stemme for lite.
Slik er status nå
Det kommer forslag fra minst fire partiet om å snu. SV og Rødt kommer med sine forslag allerede til uka. Fremskrittspartiet og KrF er også i ferd med å skrive forslag.
Venstre jobber med saken, men har ikke sagt konkret at de vil fremme forslag.
MDG har sagt at de vil ha et nytt vedtak.
Senterpartiet sier ikke med rene ord hvor de står i dag. Men de viser til vedtaket på landsmøtet i 2023, og det er ikke til å misforstå: De sa nei til å elektrifisere Melkøya med landstrøm.
Da gjenstår det én fattig stemme for å få flertall. Irene Ojala i enmannspartiet Pasientfokus er klar – med folkehelsa som begrunnelse.
– En natur som ikke ivaretas, gir uhelse til befolkningen, skriver hun til NRK.
Ojala har en undersøkelse som viser at Pasientfokus sine velgere er enda mer innbitte motstandere av elektrifiseringen enn finnmarkinger flest. Ni av ti sier nei.
Peter Mydske / Peter Mydske/Stortinget
Sp ved Gro-Anita Mykjåland
«Senterpartiet sitt vedtak fra landsmøtet 2023 mot elektrifisering av Melkøya er velkjent.
Nå går vi ut av regjering for å få gjennomslag for vår politikk.
Senterpartiet vil ta mer nasjonal kontroll for å sikre folk og næringsliv stabile og lave strømpriser. Og våre grep for å nå disse målene vil vi lansere så raskt det lar seg gjøre.»
Kristian Skårdalsmo
SV ved Lars Haltbrekken
– Det kommer til å ta altfor lang tid å få kuttet de svære utslippene fra Melkøya. Og det kommer til å føre til enorme konflikter med samiske rettigheter og gi svære inngrep i naturen i Finnmark.
– Vi kommer til å legge fram et forslag om at Equinor pålegges å bygge et gasskraftverk med karbonfangst og lagring. Det er det eneste som kan sikre at vi får kuttet utslippene fra Melkøya før 2030.
Victoria Marie Nordahl
Frp ved Marius Arion Nilsen
– Ap og Sp med hjelp av Høyre trumfet gjennom denne elektrifiseringen vel vitende om at det ville bli et enormt kraftsluk i Nord-Norge som vil øke strømprisene.
– Vi har tidligere manglet kun Sp for å få flertall for å stoppe elektrifiseringen. Det blir meget interessant å se om Sp holder gjør alvor av den motstanden de påsto de sto for i regjering. Ellers var dette kun et spill for galleriet.
Stian Lysberg Solum
Venstre ved Ola Elvestuen
– Venstre la frem et forslag før beslutningen forrige gang om å stanse elektrifiseringen. Vi jobber selvfølgelig nå også selv med forslag, for å få en løsning som er gasskraft med karbonfangst og -lagring.
– Å gå direkte i gang med et prosjekt med karbonfangst og -lagring vi ta kortere tid enn å få til elektrifisering med strøm fra land. Det gir de samme utslippskuttene, og er et bedre klimatiltak.
Yann Valerievich Belov / n18575
Rødt ved Sofie Marhaug
– Vi må forhandle med alle partier, men Rødt står med åpne armer og leverer forslag i neste uke om å stanse elektrifiseringa. Dette må man gjøre på flere måter. Man må instruere Statnett om å stanse byggingen av kraftlinjen fra Skaidi til Hammerfest. Vi mener også at Equinor må se på andre løsninger.
– Vil Rødt være med på karbonfangst og lagring på Melkøya?
– Ja.
Robert Rønning
KrF ved Kjell Ingolf Ropstad
– KrF har hele tida ment at det er bedre å bruke karbonfangst og -lagring for å kutte utslippene, men unngå å ta kraften fra hele Nord -Norge for å rense utslippene på Melkøya.
– Vi kommer til å fremme forslag i Stortinget om en endring. Det registrerer jeg at det er flere partier som ønsker. Jeg forventer nå at Stortinget samler seg.
Marthe Synnøve Johannessen
MDG ved Une Bastholm
– Vi vil nok være positive til å avlyse planen om elektrifisering av Melkøya. Det handler til dels om at vi syns det er feil at storsamfunnet skal bruke masse penger på å forlenge oljealderen.
– Karbonfangst og lagring er en mye bedre måte å få bort utslippene fra Melkøya på, enn elektrifisering med kraft fra land som tar mye strøm og kraft fra annet næringsliv og folk.
Pressebilde / Stortinget
Pasientfokus ved Irene Ojala
«Vi er alle avhengig av en økologisk bærekraftig natur som vi kan høste av. Det gir god helse.
Over 70 prosent av Finnmarks befolkning er mot elektrifisering av Melkøya. Over 90 prosent av Pasientfokus sine velgere er imot. En natur som ikke ivaretas gi uhelse til befolkningen.
Det er derfor naturlig at PF på Stortinget stemmer mot elektrifisering, og for karbonfangst og lagring.»
Støre: Uansvarlig
Vedtaket om å elektrifisere Melkøya er trukket frem som den viktigste grunnen til at Ap har mistet oppslutning i Finnmark. Partiet har mistet en av tre velgere siden valget, mens Frp er doblet.
Statsminister Jonas Gahr Støre står fortsatt fast ved at elektrifisering av Melkøya er et solid løft for industrien Finnmark. Han er ikke åpen for en omkamp om saken.
– Nå er det gitt konsesjon til et veldig gjennomarbeidet prosjekt. Det bygger på at vi klarer å få frem nok fornybar kraft, og det er planen at vi skal, sier Støre.
– Allerede nå deles det ut veldig viktige industrikontrakter, arbeidet er i gang. Å foreslå å stoppe det nå mener jeg er veldig uansvarlig og dårlig for Finnmark, sier Støre.
Lars Haltbrekken i SV vil derimot pålegge Equinor å gå for fangst og lagring av CO₂.
I dag drives anlegget på Melkøya av strøm fra et eget gasskraftverk som ikke har noen sik rensing.
Valgkampen 2023: En lite entusiastisk Trygve Slagsvold Vedum i Sp med Ap-toppene Jonas Gahr Støre og Terje Aasland legger frem nyheten om strøm til Melkøya.
Foto: Terje Haugnes / NRK– Karbonfangst og -lagring kommer til å ta mye kortere tid enn de planene som regjeringen har, hevder Haltbrekken.
– Vi er i kontakt med flere selskap som har konkrete planer for å bygge gasskraftverk med CO₂-fangst og lagring utenfor Hammerfest, og de sier at de kan ha løsningene klare før 2030. Dette er også det som kan sikre at vi tar vare på finnmarksnaturen, og at vi unngår en ny Fosen-sak.
Une Bastholm i MDG sier det er en utfordring at CO₂-fangst og lagring er dyrt.
– Jeg mener det er viktig at man da sender den regninga til Equinor, for her er det snakk om en bransje som har veldig store inntekter, og som har tjent veldig mye på høye gasspriser de siste årene etter at Putin invaderte Ukraina.
Publisert 01.02.2025, kl. 22.55