– Folk kommer inn med skuddskader i bryst og mage

3 months ago 18


Norwac-lege forteller at det nesten daglig kommer inn palestinere med skuddskader på sykehuset sør i Gaza – tross våpenhvilen.

Det europeiske sykehuset i Khan Younis er et av få fungerende sykehus på Gazastripen. Nesten daglig tar de imot pasienter med skuddskader i magen. Her fra en mageoperasjon 27. januar. Foto: Geir Stray Andreassen

Søndag 16. februar kl. 17:58

Kortversjonen

  • Tross våpenhvilen, kommer det nesten daglig inn pasienter med skuddskader på Det europeiske sykehuset i Gaza.
  • Norwac-lege Geir Stray Andreassen forteller om skuddskader særlig i mage og bryst.
  • Ifølge pasientene, har de blitt skutt på både i og utenfor den såkalte «buffersonen» til IDF.

– Kommer de raskt nok til behandling, kan vi redde dem, sier overlege og kirurg Geir Stray Andreassen.

– Kommer de ikke raskt nok, blør de i hjel. Ofte etter store skader på vitale organer i magen, som tarm, lever, milt og nyrer.

Dette er den fjerde gangen den norske legen har reist inn på Gazastripen sammen med resten av Norwac-teamet for å jobbe på Det europeiske sykehuset i Sør-Gaza.

 PrivatNorwac-lege Geir Stray Andreassen utenfor al-Shifa-sykehuset, som er totalødelagt etter den israelske beleiringen i april i fjor. Foto: Privat

Denne gangen reiste han inn under våpenhvilen, som trådte i kraft 15. januar. Han forteller at man ikke lenger kan høre bomber, og at palestinerne har senket skuldrene.

– Det er stille på den måten. Men nesten daglig kommer folk inn med skuddskader i bryst og mage, sier Stray Andreassen.

På sykehuset som ligger sør i Gaza, har de operert både kvinner, menn og barn de siste ukene.

 PrivatNorwac-kirurg Geir Stray Andreassen har vært inn og ut av Gazastripen i fire runder siden krigen brøt ut. Foto: Privat

– Ser du soldater i gatene?

– Nei, de står langs grensen i den røde sonen. Det er fare forbundet med å komme for nær, sier han.

Den røde sonen han refererer til, er en såkalt «buffersone» som Det israelske forsvaret (IDF) har opprettet på innsiden av Gazastripen, langs grensen mot Israel.

Satellittbilder analysert av Amnesty viser at sonen strekker seg rundt én kilometer inn i Gaza.

Ifølge pasientene som kommer inn på Det europeiske sykehuset, er det i dette området at folk blir skutt av israelske soldater.

 Mahmoud Issa / Reuters / NTBTusenvis av palestinere har satt opp telt og bor på ruinene av hjemmene sine. Foto: Mahmoud Issa / Reuters / NTB

– Alle som går inn i buffersonen, vil ha blod på sine hender.

Det sa den israelske forsvarsministeren Israel Katz søndag, etter at tre palestinere ble drept av israelske styrker i nærheten av grenseområdet i nord.

– De siste dagene har vi mottatt meldinger om at personer skytes også utenfor den røde sonen, sier Stray Andreassen.

På spørsmål om hvordan de stiller seg til dette, skriver Det israelske forsvaret (IDF) til VG at de kommer til å «gjøre alt som er nødvendig for å eliminere enhver trussel, med mål om å sikre sikkerheten til Israels innbyggere».

De skriver videre at de trenger nøyaktige stedskoordinater for hvor pasientene har blitt skutt, for å kommentere hendelsene.

– De tar sjansen

Etter at våpenhvilen trådte i kraft for en måned siden, har mange reist tilbake til hjemmene sine etter over ett år på flukt. De fleste har returnert til ruinerte hjem.

– De har ikke oversikt over hvor denne røde sonen er, eller de tar sjansen for å hente eiendelene sine, sier Stray Andreassen.

Når VG snakker med Norwac-legen fredag kveld, har de akkurat fått inn en pasient med skuddskade i hodet. Ifølge familien skal han ha oppholdt seg i et telt utenfor buffersonen da han ble skutt.

Heller ikke denne hendelsen kunne IDF kommentere.

 OMAR AL-QATTAA / AFPPalestinere på vei mot flyktningleiren Jabalia i Nord-Gaza 19. januar, kort tid etter at våpenhvilen trådte i kraft. Foto: OMAR AL-QATTAA / AFP

Da Donald Trump tidligere denne uken sa at han ønsker å «ta Gaza» og fjerne palestinerne fra hjemmene sine på Gazastripen, ble folk nervøse, forteller Stray Andreassen:

– De synes det er helt vilt. De er bestemte på at de skal bli i Gaza, og de skal dø i Gaza. Det er en stå-på-vilje og en seighet i folket.

Lyden av de israelske dronene intensiveres på kveldstid, forteller Stray Andreassen. Denne videoen filmet han utenfor Det europeiske sykehuset 1. februar.

Read Entire Article