– Det var ikke sånn at jeg hadde tenkt å ta den kampen, men det ble bare sånn. Jeg klarte ikke å holde det inne lenger, forteller Sørloth i møte med NRK-podkasten «Bakrommet».
Han snakker om bakgrunnen for konflikten han havnet i med tidligere landslagssjef Lars Lagerbäck.
Selve sammenstøtet er grundig dokumentert i ettertid. VG avslørte krangelen kort tid etterpå. Siden er konflikten omtalt i bøker, og partene har skværet opp.
Nå forklarer Sørloth for første gang hva som lå bak utbruddet.
På et lagmøte barket Sørloth og Lagerbäck sammen etter nok en norsk nedtur. Drømmen om EM hadde nettopp blitt knust etter et playoff-tap mot Serbia. Før en kamp mot Nord-Irland endte de to i tottene på hverandre.
– Jeg syntes det hadde vært for behagelig i for lang tid. Så da ble det klinsj, sier Atletico Madrid-stjernen.
FOR BEHAGELIG: Alexander Sørloth følte ting ikke stemte.
Foto: Terje Haugnes / NRK– Virka ikke som at motivasjonen var på topp
Sørloth fikk sitt store landslagsgjennombrudd under nettopp Lagerbäck. Da treneren kom inn i 2017, braste også spissen inn på den norske landslagsscenen.
Men etter hvert begynte Sørloth å føle at enkelte ting ikke stemte.
– Det var ikke bare Lars, det var hele troppen. Det var for behagelig. Du kom inn i spillemøter, og det var mye av det samme. Så merket jeg at det ikke var noen «fire» og «punch» i troppen. Det virka ikke som at motivasjonen var på topp, forteller Sørloth.
ÅPNER SEG: Alexander Sørloth snakker ut.
Foto: Terje Haugnes / NRKSørloth kom inn på et landslag som nettopp hadde tapt den famøse playoffen til EM mot Ungarn. I den påfølgende VM-kvaliken ble det en kjapp exit, og det samme gjentok seg i kvalifiseringen til EM i 2021. Så tapte de i avgjørende kamp mot Serbia.
Skuffelsene var altså mange.
– Det var mange av de samme folkene, det kan være at du har sett de samme over tid og forbinder folk som er rundt med dårlige resultater, og med nedturer, beskriver Sørloth.
Treneren ikke enig
Per Joar Hansen var assistenttrener, og Lars Lagerbäcks høyre hånd på landslaget under hele perioden. Det var han som truet med å sende Sørloth på gangen under det omtalte lagmøtet.
Han kjenner seg ikke igjen i Sørloths beskrivelse.
SVARER: Tidligere assistenttrener for Norge, Per Joar Hansen.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB– Jeg har respekt for at han opplevde det sånn, innleder Hansen.
– Men jeg kan absolutt ikke si at jeg opplevde det sånn. Og hvis du ser på resultatene våre, så var de egentlig veldig gode. Hvis vi ikke hadde sluppet inn mål mot Romania hadde vi vært i EM.
Han beskriver en tropp med mange unge spillere på vei opp, som Sørloth, Ødegaard og Haaland. Nå har de tatt steg, mener Hansen. I tillegg var det flere erfarne spillere som hadde vært med en stund.
– Det var mange der som hadde vært med på nedturer, ja. Men jeg opplevde en spillergruppe med god stemning, og en tropp som prøvde så godt de kunne å prestere, sier «Perry».
Den tidligere landslagsmannen mener uansett at Norge nå har knekt en kode på landslaget.
– Nå er jeg ganske sikker på at, den neste kvalifiseringen nå, så klarer de det, slår han fast.
– Ingen idioter
Sørloth mener også at noe har endret seg. Han sier det norske landslaget klart å snu på kulturen i garderoben.
– De siste årene har vi kvitta oss helt med det. Og vi har vært målretta, slår Sørloth fast.
Han beskriver mye høyere takhøyde inne i landslagsgarderoben.
– Men hva skyldes det?
– Vi er jo en tropp på 25 stykker, og det er ingen idioter. Det er jo veldig utrolig. Jeg har vært i mange fotballgarderober. Det fins alltid i hvert fall én. Og vi har ingen, liksom, innleder Sørloth.
– Jeg tror at vi har vært drittlei av den motgangen. Og så tror jeg den indre justisen har vært sånn at vi bare har bestemt at med det laget vi har, med det potensialet vi har, så kan vi ikke holde på sånn. Vi har tatt steg der år for år, og forhåpentligvis nå får vi se fruktene, sier Sørloth.
HØYERE TAKHØYDE: Alexander Sørloth mener landslaget har klart å snu på kulturen i garderoben.
Foto: Terje Haugnes / NRKI mars begynner Norge på veien til fotball-VM i 2026. Der møter Norge enten Italia eller Tyskland, og Israel, Estland og Moldova.
– Jeg tror vi skal klare å hamle opp med både Tyskland og Italia. Og de andre nasjonene er bare nasjoner vi skal slå, mener en selvsikker Sørloth og legger til det alle tenker om norsk deltagelse i mesterskap.
– Fyttigrisen, det er på tide nå.
I Bakrommet-podkasten snakker Sørloth også om dette:
- Det nye livet i Madrid
- De ekstreme ritualene før hver kamp
- Hvordan han reagerte da landslagets gruppechat ble lekket
- Hvordan verden raste sammen da toppscorertittelen i Spania glapp
Hør episoden her:
Publisert 14.01.2025, kl. 06.00 Oppdatert 14.01.2025, kl. 09.47