Videodømming, eller såkalt VAR har vært omstridt siden det ble innført i Eliteserien i forkant av 2023-sesongen.
Siden har omkampene stått i kø.
Senest onsdag kveld snudde både Tromsø og Molde fra VAR-ja til VAR-nei under ekstraordinære årsmøter.
Også i Bodø skal VAR-pinnen vippes den ene eller andre veien om knappe to uker.
Men måten det gjøres på nå, er det langt fra alle som er fornøyd med.
For klubben krever nå at alle medlemmer som ønsker å benytte seg av blant annet stemmeretten fysisk må være til stede på møtet.
De siste årene har det vært mulighet å både delta og stemme digitalt, men ikke nå lengre. Det har klubben satt ned foten for.
– Et fysisk møte på en tirsdag, innkalt med 14 dagers varsel. Det er usmakelig.
Det sier Mads Skauge. Han er talsperson for supporterklubben J-feltet.
Mads Skauge er ikke imponert over hvordan Glimt har kalt inn til ekstraordinært årsmøte for å behandle VAR, men krever fysisk oppmøte.
Foto: Alexander Kjønsø Karlsen / NRK– Dette ekskluderer nær sagt halve medlemsmassen. Alle som bor utenfor Bodø. Mange av disse har meldt seg inn i klubben og betalt medlemskontingent. Noe som gjør at man får litt ekstra vond smak i munnen av denne saken, er at man kan se for seg at klubbstyret ikke likte utfallet av den hybride løsningen i mars hvor VAR-vedtaket falt, sier Skauge
– Hva tenker du om at VAR igjen kommer på sakskartet i Glimt?
– Det er skuffende, selvfølgelig, men det er helt fair at det blir en omkamp om VAR. Det er sånn demokratiet er. Men prosessen er ikke helt ryddig, sier Skauge.
NRK har forsøkt å komme i kontakt med Bodø/Glimt både tirsdag og onsdag, uten hell.
Skal kjempe mot VAR i alle sammenhenger
For i forrige ordinære årsmøte avgjorde flertallet at Bodø/Glimt skulle kjempe mot VAR i alle sammenhenger, selv om klubbes styre ikke stilte seg bak det forslaget.
97 personer stemte for forslaget om å avvikle VAR, mens 69 stemte mot.
Forslaget som fikk flertall lyder som følger:
«FK Bodø/Glimt skal i alle sammenhenger, formelle som uformelle, ha et klart og tydelig standpunkt mot bruk av VAR i norsk fotball».
Men nå har det kommet et nytt forslag på bordet, fra tidligere styreleder Tarjei Eck Hansen.
Han har fått med seg 53 andre medlemmer på forslaget om at klubben skal endre mening, og nå støtte videodømming.
– Vi som har stilt forslaget mener at VAR fører til økt rettferdighet i avgjørende situasjoner, sier Eck Hansen.
Han nevner at siden sist årsmøte har blant annet VAR-utvalget, som blant annet Skauge satt i som supporterrepresentant, levert sin rapport om teknologien i Eliteserien.
Glimt-supporterne har lenge kjempe for å få ting på «vårres måte», det vil si fotball på Aspmyra uten videodømming.
Foto: Mats Torbergsen / NTB– I tillegg syns jeg at ting som har blitt diskutert i klubben tilsier at det kan være stund for å endre vedtaket fra årsmøtet i fjor.
– Finnes bare én måte
– Det har vært store protester på Aspmyra mot VAR. Tror du vinden nå har snudd blant medlemmene?
– Ja, det tror jeg. Når man så reaksjonene på VAR-demonstrasjonene i fjor, så tilsier det at vinden kan ha snudd. Men totalt sett er det rimelig jevnt i hele Norge om man er for eller mot VAR.
Eck Hansen legger ikke skjul på at tidspunktet for et ekstraordinært årsmøte nå ikke er tilfeldig valgt.
– En av begrunnelsen er vedtak i Norsk Toppfotball og vedtak i fotballforbundet. Det ordinære årsmøtet i Glimt er 8. mars – og da har allerede forbundstinget vært. Derfor har det vært viktig å få et ekstraordinært årsmøte nå, sier han og fortsetter:
– For hvis det er sånn at medlemmene har endret standpunkt, så finnes det bare én måte å gjøre det på, og det er et ekstraordinært årsmøte.
Kastet fiskeboller inn på banen
VAR-debatten har rast i norsk fotball de siste årene. Supportere fra en rekke norske klubber har vært tydelig på deres motstand.
Blant annet ble Eliteseriekampen mellom Bodø/Glimt og Haugesund på Aspmyra 3. august ble stoppet etter ti minutter etter at et knippe av hjemmelagets supportere kastet fiskeboller ut på kunstgresset. Det fikk daglig leder Frode Thomassen til å rase.
– Å holde på med sånne barnestreker på de to-tre nederste radene, er å drepe fotball. Det handler ikke om fotball, ikke VAR, sa Thomassen til TV 2 i pausen.
Hjemme mot Haugesund måtte kampen stoppes etter at fiskeboller ble kastet inn på banen. Her rydder banemannskapet bort sjømatdelikatessen fra kunstgresset.
Foto: mats torbergsen / NTBPå Lerkendal i kampen mellom Rosenborg og Lillestrøm gikk det så langt at kampen ble avlyst, blant annet etter at det hadde haglet fiskekaker ut på banen.
På Romssa Arena, under midnattssolkampen mellom Tromsø og KFUM, ble VAR-protesten dratt enda lenger.
Sko, flasker, røykbokser og en radiostyrt bil ble sendt ut på banen i protest mot dommerteknologien.
Publisert 08.01.2025, kl. 22.13