Norske forfattere gikk inn i juleferien med følgende scenario: Forfatterforbundet saksøker Forfatterforeningen.
Torsdag 2. januar kl. 13:13Kortversjonen
- Full konflikt mellom Den norske Forfatterforening (DnF) og Forfatterforbundet (FF) om fordeling av bibliotekvederlaget.
- FF saksøker DnF for en større andel av vederlaget.
- DnF-leder Bjørn Vatne er sjokkert, mens FF-leder Eystein Hanssen mener konflikten er mindre dramatisk.
- Stridens kjerne er ulike syn på fordeling av midler og medlemskriterier.
Nå er det full strid i bransjen.
«Der røk all velvilje og respekt for Forfatterforbundet!» skriver forfatter Simon Stranger på Facebook etter at det fredag 20. desember ble kjent at Forfatterforbundet (FF) saksøker Den norske Forfatterforeningen (DnF).
– Det er andre saker innenfor litteraturpolitikken man bør fokusere på. At forbundet skal bruke flere millioner kroner på et søksmål i stedet for å bruke ressurser på viktige formål, synes jeg er unødvendig, sier forfatteren til VG.
Det har oppstått full konflikt mellom to av landets forfatterorganisasjoner. Forfatterforbundet saksøker Forfatterforeningen fordi de mener foreningen får for mye av det statlige bibliotekvederlaget.
Kravet er at DnF sier fra seg 7 prosent av sin andel av vederlaget.Forfatter, journalist og styremedlem i DnF, Sandra Lillebø, uttrykte også sin frustrasjon på Facebook. Hun presiserer at hun kommenterer saken som privatperson, og ikke som styremedlem.
«En strippeklubb som vil ha rett til statens kunstnerstipend som dansekunstnere?» skriver Lillebø på Facebook, der hun i kommentarfeltet presiserer at utsagnet ikke er ment som en sammenligning, men som en spissformulering på hva hun mener Forfatterforbundets politikk fører til.
– Å diskutere på dette nivået bruker vi ikke tid på, svarer Forfatterforbundets leder Eystein Hanssen, som sier han ikke ønsker å kommentere Lillebøs Facebook-innlegg ytterligere.
– Sjokkerte
Søksmålet kommer en måned etter at Forfatterforbundet ble tilkjent to prosent mer av bibliotekvederlaget, men de ønsker nå ytterligere syv prosentpoeng, slik at begge foreningene får 20 prosent hver.
– Vi er sjokkerte. Hovedregelen er at dette skal avgjøres med enighet mellom foreningene, sier leder for Forfatterforeningen, Bjørn Vatne, om søksmålet som tikket inn rett før julefreden var i ferd med å senke seg.
Kritikken hagler mot Forfatterforbundet, og flere mener det vil koste foreningene store summer å gå rettens vei. Flere forfattere har ifølge Klassekampen meldt seg ut av forbundet i protest mot søksmålet.
Forfatterforbundets leder sier til VG at han stiller seg uforstående til søksmålets reaksjoner:
– Det er langt mindre dramatisk enn det høres ut. Både FF og DnF er en del av denne ordningen. Vi har lik rett som alle andre til å bringe opp fordelingsspørsmålene til diskusjon, sier Eystein Hanssen.
Han mener at søksmålet ikke er problemet, men heller et for rigid system.
– Når vi ber om lik fordeling, gjør vi det overfor et utvalg. Men når det utvalget har sagt sitt, er den eneste måten å bli hørt å saksøke.
Forfatterforbundet ble i 2018 etablert av forfattere som var kritiske til at mange av landets forfattere ikke ble ansett som gode nok til medlemskap i Den norske Forfatterforening.
– Selvfølgelig er vi likestilte
Forfatterforeningen har tidligere blitt kritisert for ikke å anerkjenne FF som en seriøs organisasjon. DnF-leder Vatne avviser imidlertid at foreningen ser på FF som en useriøs aktør.
– Selvfølgelig er vi likestilte. Men man må forholde seg til de faktiske forholdene. Vi organiserer nesten dobbelt så mange medlemmer. Alle skriver skjønnlitteratur for voksne, som disse midlene er øremerket til. I 130 år har vi jobbet fram ordninger som alle norske forfattere nyter godt av. FF er langt færre, består av ulike skribentgrupper, og føler seg likevel berettiget til å forvalte like store midler som oss, sier han.
Mener FF har LO i ryggen
Sandra Lillebø påpeker at Forfatterforbundet er et forbund i LO, og vil derfor ha tilgang til deres juridiske ressurser.
– Forfatterforbundet får juridisk drahjelp, med tilgang til organisasjonens advokater. Det er urovekkende at FF bruker LO for å føre en kunstpolitikk man forbinder med partier på høyresiden.
Hanssen svarer at påstanden om skjevfordeling av ressurser i retten blir underlig.
– Denne saken dreier seg jo om å rette opp en betydelig skjevfordeling av ressurser i favør av DnF. FF står for en politikk der vi mener at forfatterorganisasjonene skal ha lik innflytelse, og at ressursene skal fordeles likt. FF er politisk nøytrale, det med høyrepolitikk forstår jeg ikke.
Informasjonssjef i LO, Trond Gram, bekrefter overfor VG at deres advokater bistår FF. Han ønsker ikke å kommentere saken ytterligere.