Forskere har utviklet en mulig vaksine mot norovirus

1 month ago 17


Norovirus, eller det vi på godt norsk kaller omgangssyken, sprer seg som ild i tørt gress.

Man kjenner seg igjen så altfor godt: Minstemann i huset begynner å kaste opp, og man rekker knapt å hente spybøtta. Etter en stund er hele familien nede for telling.

I løpet av ett år blir omtrent 700 millioner mennesker sjuke av viruset, og titusener av mennesker dør som følge av det.

Det er små barn, eldre og personer med svekket immunforsvar som er mest utsatt.

Nå mener forskere de kan ha utviklet en etterlengtet vaksine mot det kjente viruset. Og de er i gang med å teste den på mennesker.

Den nye studien er publisert i tidsskriftet Science.

Mye sjuk

Marie Elnan Reitan har vært lærling i barnehage i snart åtte måneder. Det første halvåret har vært preget av mye sjukdom.

– Jeg har fått det aller meste av sykdommer og bakterier. Og jeg vet jo at man blir fortere sjuk av å være så tett på folk som det vi er i en barnehage, men at jeg skulle ta imot så mye, det var jeg ikke klar over.

– Hva er verst, forkjølelse eller spysjuka?

– Spysjuka, svarer Reitan kontant.

Om vi hadde hatt en vaksine mot omgangssyken tilgjengelig, hadde du tatt den?

Lærlingen mener en vaksine mot norovirus hadde vært til stor hjelp.

– Om den hadde funka slik at man hadde unngått spysjuka, hadde det vært fint. Vi har hatt en del omgangssjuke, og det er alltids en ny unge som får det. Det er vanskelig å stoppe.

Og kanskje har amerikanske forskere nå funnet svaret.

Barn som vasker hender.

I barnehagen i Steinkjer er håndvask en viktig rutine for å holde bakteriene unna. De har en egen sang de synger mens de vasker seg.

Foto: Julie Haugen Egge / NRK

Positive svar

Vaksinen, som er under testing, er en tablett. Den inneholder en modifisert utgave av proteinet VP-1, som man finner i noroviruset. Tabletten fører dette proteinet inn i tynntarmen vår.

Forskerne har gitt ulike doser av tabletten til to grupper med friske, eldre voksne i alderen 55 til 80 år. De fant at de frivillige tolererte alle doser av vaksinen, og at bivirkningene var milde.

Vaksinen skal også ha påvirket immunsystemet til deltagerne positivt. Den sørget for antistoffer mot VP-1 som varte i 210 dager.

Man fant også tegn som tyder på at tabletten kan produsere varige immunresponser i slimhinnen, ifølge studien.

Barn leker med lego i barnehage.

Lego og småleiker som raskt forflytter seg fra den ene barnehånden til den andre, er potensielle smittekilder for slike virus.

Foto: Julie Haugen Egge / NRK

En komplisert affære

I starten av forrige uke måtte Drammen sykehus gå i gul beredskap grunnet utbrudd av norovirus. Noen få dager etter ble det også kjent at Sykehuset Innlandet Hamar hadde et lignende utbrudd.

Hilde Marie Lund er lege ved Folkehelseinstituttet. Hun sier at selv om noroviruset er veldig plagsomt mens det står på, er det likevel noe de aller fleste av oss tåler ganske godt.

Men hun er ikke negativ til en vaksine.

– En vaksine vil potensielt gjøre at færre blir syke, redusere risikoen for utbrudd i helseinstitusjoner og redusere sykefraværet. Samtidig er det en infeksjon som for de fleste er kortvarig og går over av seg selv, selv om den er ubehagelig mens symptomene står på.

Hilde Marie Lund er lege ved FHI. Hun sitter foran en murvegg og smiler inn i kameraet.

Hilde Marie Lund er lege ved FHI. Hun sier det er flere miljøer som prøver å lage en vaksine mot norovirus.

Foto: Julie Haugen Egge / NRK

Legen sier det er komplisert å utvikle en god vaksine mot norovirus.

– For det første er dette et virus som endrer seg raskt, og det finnes mange ulike varianter. For at en vaksine skal være effektiv, så må man sikre at den beskytter mot flere ulike varianter.

Lund forteller at det er flere forskningsmiljøer som er i gang med utviklingen av en norovirus-vaksine, men hun tror likevel det vil ta tid før noe vil være på markedet i Norge.

– Da er vi langt på veg

Men selv om en norovirus-vaksine kan ta litt tid, er den kanskje verdt å vente på.

Det mener i alle fall Ann Elisabeth Kjøraas. Hun er enhetsleder i samme barnehage som Marie Elnan Reitan er lærling.

Kjøraas sier spysjuka ofte fører til at de blir for få folk på jobb.

Når disse rundene med omgangssyke kommer, så slår de ofte ut mange samtidig. Da blir utfordringa fort at vi blir for lite folk. Det er heller ikke lett å få tak i vikarer. Så slipper vi disse rundene, er vi langt på veg, sier hun.

Enhetslederen mener de har hatt mindre sykdom etter koronapandemien, og at de har tatt gode vaner med seg videre.

Vi deler mye opp i grupper og er mye utendørs. Det er også mye håndvask med såpe og vann. Både før og etter alle måltid, men også når vi har holdt på med ulike ting.

Ann Elisabeth Kjøraas, enhetsleder i Søndre Egge barnehage. Sitter på en kontorstol og ser inn i kameraet.

Ann Elisabeth Kjøraas er enhetsleder i Søndre Egge barnehage. Hun sier de har tatt med seg en del lærdom fra koronaen om smittespredning.

Foto: Julie Haugen Egge / NRK

Publisert 11.03.2025, kl. 17.28

Read Entire Article