Frøya (18) ut mot høyresiden: – Oppskriften på hverdagsrasisme

4 months ago 20


Kortversjonen

* Grønn Ungdom kritiserer høyrepartiene for å skape rasisme og polarisering med sin retorikk om innvandring.

* Frøya Sjursæther (18) tar også et oppgjør med KrFU som vil stenge grensene for radikale islamister.

* De avviser kritikken og hevder å være realistiske om integreringsutfordringer.

– Når de mest profilerte tungvekterne i politikken tillater seg å bli drøyere og drøyere i retorikken, så kan man banne på at kommentarfeltrollene og den alminnelige mannen i gaten kommer til å gjøre det samme.

Frøya Sjursæther (18) er politisk nestleder i Grønn Ungdom. Hun er bekymret for tonen i innvandringsdebatten, som stort sett blir satt av høyrepartiene, mener hun.

– Det er oppskriften på hvordan vi skaper hverdagsrasisme, polarisering og utenforskap, sier hun.

Hun har sett seg lei av det hun mener er innvandringskritisk politikk.

– Politikerne skal nesten kappe om å være det mest innvandringskritiske partiet. Det er en uheldig utvikling av flere grunner, mener Sjursæther.

 Xueqi Pang / VGSjursæther føler seg ensom i debatten om innvandring, og håper flere partier på venstresiden kaster seg på. Foto: Xueqi Pang / VG

Særlig fordi hun mener politikken deres ikke vil føre til bedre integrering.

– Frp sier vi må handle fra et integreringshensyn, samtidig som de legger ned ungdomsklubber, fritidsaktiviteter og kutter i norskopplæring og introduksjonsprogram.

Selv mener hun Miljøpartiet De Grønne (MDG) er et «innvandringsliberalt parti».

Høyresiden svarer på kritikken fra Grønn Ungdom lenger ned i saken.

Vil utfordre høyrevinden blant unge

Ifølge TV2 vil hele 41,3 prosent av unge menn mellom 17 til 25 år stemt på Frp. Tallet er basert på et «landsrepresentativt utvalg på 192 menn», skriver de.

I høst har også Frøya Sjursæther følt på høyrebølgen i sosiale medier. Også under eget kommentarfelt.

– Hvis jeg legger ut en TikTok-video om flyktningpolitikk, så får jeg kommentarer som er kjemperasistiske. Kommentarer som: «Åh, du vil ta imot flere flyktninger. Vil du bli voldtatt eller?» Og personer med etniske minoriteter har jo mye større sannsynlighet for å få disse disse «Stem-Frp»-kommentarene.

Også hun har fått «masse» av «Stem Frp»-kommentarer.

Les også: Det skjulte budskapet: «Stem Frp»

– Men du er jo ikke flerkulturell?

– Jeg er opptatt av flyktningpolitikk.

En nylig måling viser at Fremskrittspartiet (Frp) er landets desidert største parti.

– De treffer veldig godt på problembeskrivelsen som mange unge kjenner seg igjen i, men jeg vet ikke om det skyldes innvandringspolitikken alene, sier Sjursæther.

Hun sier Grønn Ungdom heller vil ha en politikk med det hun hevder er solidaritet og nestekjærlighet med verdens mest sårbare «over vårt eget forgodtbefinnende».

– Det handler om hvilke verdier vi har lyst på i Norge. Høyre og Frps innvandringspolitikk sier noe om deres verdivalg.

 Skjermbilde / Frøya Sjursæther / TikTokDenne kommentaren viser Sjursæther VG. Den skal ha blitt lagt igjen under en av hennes videoer om flyktninger. Foto: Skjermbilde / Frøya Sjursæther / TikTok

I strupen på Frp

– Når politikerne tøffer seg i innvandringsdebatten, så setter det premisser. Det vil det påvirke hvordan en vanlig person snakker om innvandringspolitikk, sier Sjursæther.

Et av eksemplene hun viser til er hvordan Frp i høst la frem forslag om å kartlegge ungdomskriminelles innvandrer tre generasjoner tilbake.

Og at Unge Høyre vil ha slutt på kvoteflyktninger, ifølge Nettavisen.

Hun reagerer også på at Frp-leder Sylvi Listhaug vil at alle ikke-vestlige innvandrere skal signere en integreringskontrakt. Et forslag partiet selv delte på Facebook i sommer.

– Det hadde vært en ting om denne kontrakten skulle gjelde alle innvandrere, men når det bare er alle ikke-vestlige innvandrere, så skaper det et unødvendig skille.

Bilde av Sylvi ListhaugSylvi Listhaug

Leder av Fremskrittspartiet (FrP)

– Jeg tror ikke en nyankommet flyktning får lyst til å integrere seg i et samfunn hvor det første budskapet som møter dem er at de ikke er velkommen og kun skaper problemer for det norske samfunnet. Det er et dårlig utgangspunkt, sier Sjursæther.

– Du snakker om at de skal få lyst til å integrere seg, men mange mener at innvandrere integrere seg?

– Å integrere en flyktning er ikke en enmannsjobb. Det er et samarbeid mellom flere. Om vi skal ha en vellykket integreringsprosess hvor vi klarer å integrere de innvandrerne som vi har tatt imot i Norge, så må man også legge inn en innsats som et samfunn.

 Xueqi Pang / VGVG spør Sjursæther om hun har noen nære flerkulturelle venner, og hun sier ja. Foto: Xueqi Pang / VG

– Men det er jo et faktum at det begås en del kriminalitet av mennesker med innvandrerbakgrunn. Hva tenker du om det?

– Det aller viktigste tiltaket vi har for å ta ungdom ut av kriminalitet, er å ta folk ut av økonomisk fattigdom.

Kritiserer KrFU

Kritikken hennes stopper ikke der. Hun vil også dra inn KrFU-leder Hadle Bjulands utspill om å stenge grensene for radikale muslimer.

– De utspillene i seg selv fører ikke til rasisme i befolkningen, men summen av hele innvandringsdebatten er oppskriften på hverdagsrasisme. Så har vi KrFU som mener at man skal kun stenge grensene for radikale muslimer, fordi de vil begrense kvinnehat, homofobi og jødehat.

Bilde av Hadle Rasmus BjulandHadle Rasmus Bjuland

Leder for Kristelig Folkepartis Ungdom (KrFU)

Hun mener at det er viktige holdninger å kjempe imot, men tror ikke på KrfUs løsning.

– I så fall må man jo stenge ute alle flyktninger med disse holdningene, uansett hvilken religion de tilhører, sier hun.

 Xueqi Pang / VG– Jeg reagerer på at de det gjelder ikke blir spurt i diskusjonene. Deres opplevelser blir ikke inkludert. Et veldig godt utgangspunkt er å spørre dem selv hvordan de opplever den integreringsdebatten. Foto: Xueqi Pang / VG

Svar fra høyresiden

Hadle Bjuland (KrFU) svarer på kritikken fra Sjursæther:

– Utspillet fra Grønn Ungdom er bare nok et desperat forsøk på å gjøre seg aktuelle. Det eneste som fører til polarisering er når de karikerer sine meningsmotstandere som rasister og homofober når du er uenig med dem. Det forsøpler samfunnsdebatten, mener han.

– Hvorfor snakker du bare om radikale muslimer og ikke alle radikale innvandrere?

- Utgangspunktet for det utspillet var antisemittisme. Dessverre vet vi at jødehetsen er markant større innenfor deler av islamske miljøer. Da er det også viktig vi snakker ærlig om det.

Ola Svenneby er leder for Unge Høyre, og han svarer på vegne av moderpartiet.

– Helt generelt er jeg enig i at hvordan politikere ordlegger seg, har noe å si for hvordan samfunnsdebatten utvikler seg. De av oss som deltar i diskusjoner om innvandring, integrering og kultur har et ansvar for å være ryddige i de diskusjonene, nettopp for å forhindre utenforskap. Det forsøker jeg å gjøre, også.

Bilde av Ola SvennebyOla Svenneby

Leder for Unge Høyre

Han er selv lei politikere som klager på «tonen i debatten», uten at de forsøker å rydde i den selv.

– Når Sjursæther mener det er «uheldig» at politiske partier kappes i å ha den strengeste innvandringspolitikken, så skinner det jo gjennom hva hun egentlig mener: Det er rasisme i seg selv å ønske seg en streng innvandringspolitikk. Det er jeg dypt uenig i.

FrPs innvandringspolitiske talsperson Erlend Wiborg svarer også på kritikken:

– Frøya Sjursæther tar fullstendig feil når hun påstår at vår retorikk skaper utenforskap og polarisering. Tvert imot er det naiviteten til partier som MDG og deres manglende forståelse av integreringsutfordringene som bidrar til at mange havner utenfor.

Bilde av Erlend WiborgErlend Wiborg

Innvandrings- og integreringspolitisk talsperson for FrP

Han mener at FrP alltid har vært ærlige om utfordringene knyttet til innvandring.

– Vi må tørre å snakke ærlig om problemene og finne konkrete løsninger, og det er akkurat det FrP gjør. Det som virkelig skaper splittelse, er når politikere som Sjursæther nekter å forholde seg til realitetene og heller angriper de som våger å ta debatten.

– Hvorfor mener Frp at bare ikke-vestlige innvandrere skal underskrive en slik «integreringskontrakt»?

– Integreringskontrakt for ikke-vestlige innvandrere handler om å ta tak i de største integreringsutfordringene der de erfaringsmessig finnes. Kontrakten er ikke laget for å «skille» mellom mennesker, slik Sjursæther påstår, men for å tydeliggjøre de krav og forventninger vi har til de som kommer til Norge og vil bli våre naboer, sier Wiborg.

Read Entire Article