Onsdag meldte den amerikanske folkehelseetaten (CDC) at en person er kritisk syk etter å ha blitt smittet av fugleinfluensa i Louisiana.
Personen ble ifølge CDC smittet etter å ha vært i kontakt med syke eller døde fugler.
– Denne saken understreker at i tillegg til komersiell fjærfe- og meierivirksomhet, kan også ville fugler og bakgårdsflokker være en smittekilde, skriver de i en pressemelding.
Det er det første alvorlige sykdomstilfellet som følge av fugleinfluensa som er registrert i USA den siste tiden. I november ble også en tenåring i Canada innlagt på sykehus av samme årsak.
Fargelagt bilde fra mikroskop som viser fugleinfluensavirus A H5N1(gule partikler).
Foto: CDC/NIAID / APSå langt i år er det registrert 61 smittede personer i 16 delstater i USA. Over halvparten av tilfellene stammer fra California.
Samtidig har sykdommen spredt seg hos melkekuer i delstaten. Guvernør Gavin Newsom sier onsdag at er det erklært unntakstilstand.
Ifølge Newsom vil det gjøre det lettere med pengeinnskudd til etater som jobber mot spredning av sykdommen.
Ingen smitte mellom mennesker
Smitte til mennesker er sjeldent, og krever tett kontakt med syke dyr eller avføringen deres. Mange av tilfellene er knyttet til ansatte som jobber med kyr eller fugler, skriver CBS News.
– Risikoen for befolkningen fortsatt er lav, men vi vil fortsette å ta alle nødvendige skritt for å forhindre spredning av dette viruset, sier Newsom i en uttalelse.
Det er foreløpig ikke blitt meldt om smitte mellom mennesker. CDC skriver i en pressemelding at de fortsatt vurderer risikoen som lav.
Det nåværende utbruddet i USA startet i 2022. Siden da har mer enn 100 millioner fugler blitt avlivet for å prøve å stoppe spredningen av sykdommen.
Eksperter er likevel bekymret for den økende smitten hos både mennesker og dyr, og for smitten fra fugler til andre pattedyr. Da de første tilfellene hos melkekyr ble påvist i mars, var det første gang sykdommen ble funnet hos kyr.
I november ble viruset også påvist i råmelk fra en gård i California.
– Fugleinfluensaen banker på døren vår og kan starte en ny pandemi når som helst, sier epidemiologen Meg Schaeffer til AFP.
«Absolutt uheldig»
Preben Aavitsland, fungerende områdedirektør hos Folkehelseinstituttet (FHI), understreker imidlertid at det er lav risiko for mennesker.
– Tilfellene blant mennesker i USA har vært milde, og det har ikke vært påvist smitte mellom mennesker. Derfor ligger det nå ikke an til noen epidemi blant mennesker, sier han til NRK.
– Oppfordringen til nordmenn er at dersom de reiser til USA, bør de ikke drikke upasteurisert melk.
Situasjonen i USA er likevel «absolutt uheldig», sier Aavitsland.
Preben Aavitsland i FHI.
Foto: Tor Erik Schrøder / NTB– Frykten på sikt er at fugleinfluensaviruset skal utvikle seg til å bli et virus som smitter mellom mennesker.
Det kan skje på to måter, sier Aavitsland: Enten gjennom flere tilfeldige mutasjoner av viruset, eller ved at et menneske smittes med både fugleinfluensa og vanlig influensa.
– Da kan det oppstå blandingsvirus, altså et fugleinfluensavirus som smitter som menneskeinfluensa, sier han.
– Dersom det skjer, kan vi få en influensapandemi. Hvor alvorlig sykdom et slikt virus vil gi, er ikke mulig å vite på forhånd.
Også i Norge har det vært flere bølger av fugleinfluensa. I høst ble det påvist flere tilfeller i Nord-Norge blant sjøfugler.
I fjor sommer var det også et større utbrudd blant norske fugler og fjørfe.
FHI vurderer imidlertid at variantene som sirkulerer i Norge har lav risiko for å smitte til mennesker.
Publisert 18.12.2024, kl. 22.28 Oppdatert 18.12.2024, kl. 22.31