Full krig mellom Carlsen og FIDE: – Akutt situasjon

4 months ago 27


Sjakkforbundet ser ut til å ha mistet sin største stjerne. Hva skal Magnus Carlsen (34) gjøre nå?

 Ole Kristian Strøm / VG Foto: Ole Kristian Strøm / VG
Lørdag 28. desember kl. 05:05

– Fuck you, smeller det fra Magnus Carlsen på YouTube-kanalen Take Take Take.

Magnus Carlsen valgte å trekke seg fra både hurtig- og lynsjakk-VM etter å ha blitt utestengt fra den niende runden i hurtigsjakk.

Grunnen til utestengelsen var bruk av jeans - som ikke var i henhold til turneringens kleskode. Carlsen begrunnet avgjørelsen med at det var et spørsmål om prinsipper i et intervju med Take Take Take.

– Er det nå krig med FIDE?

– Ja. Med det som har skjedd i det siste og at FIDE har truet spillere med at de ikke får være med i den vanlige VM-syklusen dersom de spiller Freestyle... Til tross for at vi føler vi har vært greie med dem, sier Carlsen - som har stilt opp til intervju med VG iført shorts.

Og Carlsens påstander om konflikten mellom FIDE og «Freestyle» trenger en nærmere forklaring:

I februar 2024 arrangerte Magnus Carlsen og den tyske forretningsmannen Jan Henric Buettner en turnering ved navn «The Freestyle G.O.A.T Challenge». I mars annonserte duoen at de vil utvide turneringen til å inneholde flere årlige arrangement.

Dette er altså en turnering Carlsen hevder FIDE har truet spillere til å ikke delta i.

– Vi har minnet spillere på at de ikke kan spille andre turneringer som kalles «verdensmesterskap». Det er helt greit å signere kontrakter til Freestyle-turneringen, sier FIDE visepresident Vishy Anand til VG.

Hva er «Freestyle Chess»?

Freestyle sjakk - også kalt Fischer Random og Chess960 - er en sjakkvariant der brikkene blir stilt i tilfeldige startposisjoner. Det finnes 958 forskjellige startposisjoner. (960 mulige kombinasjoner i vanlig sjakk totalt - men den vanlige måten og den vanlige måten med konge og dronning byttet på er begge eksludert i Freestyle)

Magnus Carlsen arrangere sammen med den tyske entrepenøren Jan Henric Buettner turneringen «The Freestyle Chess G.O.A.T Challenge» i februar 2024. Der ble det spilt i formatet Fischer Random - der brikkene blir stilt i en til

I mars 2024 annonserte Buettner og Carlsen at turneringen ville bli utvidet til en årlig serie av flere turneringer.

– Faktum er bare at jeg ikke har lyst til å ha noe med FIDE å gjøre akkurat nå og det er det mange grunner til.

– Gjelder det mange av toppspillerne?

– Det gjelder hvertfall Nakamura. Og det er nok mange av spillerne som er lei av FIDE - men de holder nok et slags ris bak speilet med VM i klassisk, som de aller fleste har lyst til å spille, sier Carlsen.

FIDE arrangerer både klassisk-, hurtig- og lynsjakk-VM. Skulle Carlsen velge å holde seg unna forbundet vil han dermed ikke bli å se i noen av disse formatene - men heller i andre formater som Champions Chess Tour og Freestyle.

 Ole Kristian Strøm / VGFoto: Ole Kristian Strøm / VG

– Det er en veldig akutt situasjon. Det har nok boblet under overflaten lenge - og så rant begeret over nå, sier sjakkekspert Hans Olav Lahlum til VG.

– Det var et særlig stort steg da han ikke ville forsvare VM-tittelen i klassisk sjakk - selv om konfliktnivået fremsto mye lavere da enn nå. Det er tydelig at spenningene mellom ham og FIDE har tatt et nytt steg rundt Freestyle.

Sjakkeksperten sier Carlsen har vært kritisk til mye, men at verdenseneren har vært fan av hurtig- og lynsjakk og deltatt fast i disse.

– Det er svært dramatisk hvis dette var hans endelige farvel til dette mesterskapet.

Lahlum synes det er vanskelig å spå hva konsekvensene av konflikten mellom Carlsen og FIDE kan føre til - men han har noen tanker:

- Det kan bli en situasjon hvor Carlsen går i bresjen for Freestyle opp mot tradisjonell sjakk. Der kan det bli en kamp, sier Lahlum.

Bilde av Hans Olav LahlumHans Olav Lahlum

Sjakkekspert i TV 2. Internasjonal dommer og internasjonal turneringsarrangør i sjakk.

Det er ikke første gang FIDE har vært i konflikt med store stjerner. I 1993 brøt daværende verdensener Garry Kasparov med forbundet og lagde sitt eget VM under PCA.

Tre år senere var PCA ferdig og Kasparov har tidligere erkjent at det var «karrierens største feil».

Carlsen sier til VG at han ikke har noen ambisjoner om å starte sitt eget konkurrende forbund - og understreker at han drives av å spille de turneringene og formatene han liker.

Vishy Anand tror heller ikke Carlsens Freestyle-prosjekt er en direkte konkurrent til FIDE.

– Det er en helt annen gren. Men det ser ikke ut til at det kommer til å bli hyggelig mellom oss og Magnus, sier Ananad.

Bilde av Vishy AnandVishy Anand

Visepresident, FIDE.

Read Entire Article