Trond Giske sier det er høyt spill og uklokt hvis statsminister Jonas Gahr Støre bidrar til at Sp forlater regjeringen.
Lørdag 25. januar kl. 13:08Kortversjonen
- Trond Giske advarer mot risikoen ved at Senterpartiet forlater regjeringen.
- Mener det vil skape en unødvendig krise rundt tre EU-direktiver han mener ikke er vanskelige.
- Giske understreker viktigheten av å bevare det politiske vennskapet mellom Ap og Sp.
Budskapet retter han også til Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum, som Giske mener ikke bør ta Sp ut av regjering.
Giske har støttet Støre og angrepet Sp fordi de har truet med at de vil gå ut av regjeringen på grunn av tre EU-direktiver , som ikke blir sett på som veldig kontroversielle.
– Men nettopp fordi de ikke er så viktige, er det også til å leve med at de ikke behandles før stortingsvalget 8. september. Jeg synes ikke det er en sak det er verdt å ta en regjeringskrise
på.– Og jeg er sikker på at en regjeringskrise på de tre direktivene ikke vil bli forstått av velgerne. Det gjelder for så vidt begge partiene, men jeg tror det blir verst for oss, sier han med henvisning til eget Ap:
Giske gjør etter alle solemerker comeback på Stortinget til høsten, da han er valgt som førstekandidat for Ap i Sør-Trøndelag.
– Skadelig
– Jeg er sterk motstander av større EU-makt over utenlandshandelen med kraft og sterkere tilknytning til det europeiske strømmarkedet. Jeg mener de tre direktivene ikke innebærer det, men det er et budskap som er umulig å formidle.
Han utdyper:
– De aller fleste oppfatter dette som et ja eller nei til å gi EU mer makt over strømmen, selv om det ikke er det. Det vil være skadelig for oss, og en dårlig sak å skape regjeringskrise på.
– Støre har et godt argument om at behandlingen av dem er utsatt og utsatt igjen?
– Det er seks år siden disse direktivene ble vedtatt, så jeg tror ikke forskjellen mellom en avgjørelse i januar 2025 eller oktober 2025
er avgjørende.– Mange i Ap mener Sp er en klump om foten og at Ap ville kunne gjøre det bedre på målingene hvis de regjerer alene frem mot valget?
– Det er mulig at noen mener det, men AP har ikke hatt flertall med SV siden 70-tallet, og er avhengig av venner i sentrum for å ha flertall. Ap med 40 prosent oppslutning blant velgerne, kunne kanskje bedt Sp ryke og reise. Men Aps posisjon
er veldig langt unna det, sier Giske og viser lokale konsekvenser.
– Sp har kastet Ap ut av fylkeslederstolen i Trøndelag, ut av ordførerstolen iTrondheim og i flere andre kommuner, i samarbeid med Høyre og Frp etter kommunevalget i 2023. Men i regjering er vi fortsatt venner. Og i politikken trenger man venner.
Historisk linje
Han deler bekymringen i deler av Ap, som frykter at Sp kan komme til å orientere seg mot borgerlig side, hvis Sp går ut av regjeringen.
– Da Sp-leder Anne Enger Lahnstein høsten 1990 sa nei til Høyre og pekte på Ap, var det slutten på Senterpartiets 45 år i borgerlig samarbeid. Sp ble rødgrønne. Den avgjørelsen har dannet grunnlaget for regjeringen til Gro Harlem Brundtland, Thorbjørn Jagland, Jens Stoltenberg og Jonas Gahr Støre. Og den har også vært til nytte for Senterpartiet:
– Uklokt
– Jeg tror vi skal tenke oss veldig godt om før vi bryter et så nært og langvarig politisk samarbeid. Jeg tror ikke det er en klok strategi. Vi skal ikke
ta venner for gitt.
Han sier den kortsiktige gleden kan bli vond langsiktig.
– Det kan godt hende at det gir oss et kortvarig oppsving å kvitte oss med Sp i regjering, men å skille seg fra venner i en tid hvor det kan bidra til et langvarig borgerlig flertall, er farlig.
Han viser også til at det kommer til å bli strid om kabler og strømmarkedet inn mot og på landsmøtet i Ap i april, som leder i LOs største forbund, Jørn Eggum, nylig sa klart ifra om:
– Mange i Ap er enige med Sp når det gjelder å ta mer kontroll over strømmarkedet?
– Det er det ingen tvil om. Mange i Ap vil ha større kontroll over strømmarkedet. Å sette samarbeidet med Sp på spissen nå, er uklokt, både fordi det er feil sak, men også fordi vi bør holde fast på samarbeidet med Sp på lang sikt.