Har brukt åtte år på å finne ut hvordan de skal hjelpe sjøfuglene

3 months ago 14


Tallene har lenge skremt både forskere, fugleentusiaster og andre.

Langs kysten av Norge er det registrert 54 ulike arter – men nå er mange av disse i sterk tilbakegang.

Mellom 1970 og 2020 har antallet norske sjøfugler gått tilbake med 80 prosent.

I tillegg er nesten halvparten av artene nå oppført som truet på Norsk rødliste for arter.

I dag legger Regjeringa frem sine tiltak som skal bedre situasjonen for sjøfugl.

Har ventet i åtte år

For litt under ett år siden gikk norgeshistoriens første demonstrasjonstog for sjøfugl i Bodø.

I stillhet gikk maskekledde nordlendinger på rekke gjennom byen for å markere fuglefjellene som har stilnet.

Folk har tidligere gått i tog i Bodø for å sette fokus på sjøfugldøden langs kysten av Norge.

Sofie Retterstøl Olaisen

For ting har tatt tid. I 2017 fikk Miljødirektoratet i oppdrag å utarbeide et forslag til handlingsplan. De skulle levere forslaget «innen someren 2019». Det var ikke klart før i 2020.

Så blei forslaget forkasta. Årsaken var at kunnskapsgrunnlaget ikke var spisset nok.

Marit Sletteng, fra Vega

Marit Sletteng fra Vega var en av demonstrantene som gikk i et stille demonstrasjonstog gjennom Bodø for å demonstrere mot tilbakegangen hos sjøfugl, og en handlingsplan som lot vente på seg.

Foto: Sofie Retterstøl Olaisen / NRK

En av demonstrantene som var lei av å vente, åtte år etter at regjeringens handlingsplan for sjøfugl først var lovet, var 14 år gamle Marit Sleteng fra Vega.

– Sjøfuglene er en viktig del av norskekysten. Når de holder på å forsvinne, må vi prøve å få dem tilbake, sa hun til NRK da.

Hele klassen til Sleteng hadde laget sjøfuglmasker til markeringen. Disse fuglene demonstrerte de for:

  • Ei jente med rødt hår og hette med pels har på seg en maske av ærfugl.

    Ærfugl er vurdert som sårbar på den norske rødlista. Bestandene fra Stad til og med Nordland viste en kontinuerlig nedgang (ca. 50 %) i perioden 1986-2013. Samlet for Norge en det en nedgang på ca. 21 % fra ca. 112 000 par til ca. 88 000 par.

  • Ei jente med rød jakke har på seg en maske av dverggås.

    Dverggås er en kritisk trua art fra Rødlista. Fram til midten av 1900-tallet var dverggåsa en vanlig art i Nord-Norge med en hekkebestand på anslagsvis 10 000 individer. I 2020 ble det funnet omkring 100 individer.

  • Ei jente med rødt hår har på seg en maske av tjeld.

    Tjeld er nær truet på den norske rødlista. Forskere konkluderer med at tilstanden i Sør-Norge gir grunn til bekymring, mens situasjonen i Nord-Norge er uavklart. Den norske hekkebestanden ble i 2015 anslått å være mellom 100 000-200 000 individer.

  • Ei jente med mørkt hår og blå jakke har på seg en maske som viser snøfugle.

    Snøugle er kritisk truet i den norske rødlista. Den norske hekkebestanden ble i 2015 anslått til færre enn 200 individer i de foregående årene. I gjennomsnitt er årlig antall reproduktive individer i Norge færre enn 50.

  • En gutt md mørkt hår og blå jakke har på seg en maske av stjertand.

    Stjertand er vurdert som sårbar på den norske rødlista. Det finnes ingen kvantitativ informasjon om pågående bestandsendringer for arten i Norge. Det ble i perioden 2006-2020 dokumentert 2-9 hekkefunn årlig i norske fylker.

  • Ei jente med rød jakke og lyst hår har på seg en maske av hubro.

    Hubro har de tre siste vurderingsperiodene for rødlista blitt vurdert som sterkt truet. Hvis man sammenligner perioden 1970-1990 med perioden 2005-2014 har bestanden vist en nedgang på 55 %.

  • En dame med lyst hår og svart jakke har på seg en maske av lomvi.

    Lomvi er en kritisk truet art i Norge. På 1960-tallet ble den norske bestanden estimert til 240 000-320 000 individer. Data fra det nasjonale overvåkingsprogrammet for sjøfugl for perioden 1980-2013 viser en bestandsnedgang på ca. 80 % i Nord-Norge.

  • En gutt med mørkt hår har på seg en maske av makrellterne.

    Makrellterne er vurdert som sterkt truet på den norske rødlista. Den norske hekkebestanden ble i 2014 anslått å være færre enn 22 000 individer. i Telemark har det vært nedgang på over 90 % fra 1980- og 1990-tallet fram til 2019.

  • En gutt med lyst hår og svart jakke har på seg en lundefugl-maske.

    Lundefugl er vurdert som sterkt truet i den norske rødlista. I Nordland og sørover har vært en nedgang i størrelsesorden ca. 64 % mellom 1980 og 2013. På nasjonalt nivå er det en nedgang på 50-60 % for hele perioden 1979-2019.

  • En gutt med mørkt krøllete hår og blå jakke har på seg en maske av krykkje

    Krykkje er sterkt truet på den norske rødlista. Samlet vurderer forskerne at det har vært en bestandsnedgang på mellom 50-80 %. I koloniene langs Norskehavet er bestanden redusert med ca. 53 % i perioden 1989-2013.

Skal redusere sjøfugldøden

Men nå bretter regjeringen opp ermene for å få en slutt på fugledøden.

– Klimaendringene er den viktigste grunnen til at sjøfuglen er blitt borte. Det krever at vi gjør mer for å ta vare på sjøfuglene våre, og ikke minst forstår mer om hvorfor det skjer.

Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen (Ap)

Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen (Ap) sier at den lange rekken med tiltak på mange områder for å redde sjøfuglen beskriver hvor komplekse årsakssammenhenger sjøfugldøden har.

Foto: Simon Elias Bogen / NRK

Det sier Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen. Og for å nå dette må regjeringen gjøre mange ting på en gang.

Blant annet vil de utvide de petroleumsfrie områdene, etablere ekspertgrupper og ha strengere regelverk for fiskeri og turisme.

  • Lovundlaks sine merder utenfor Sleneset, Lurøy kommune.

    Synnøve Sundby Fallmyr

    Tiltak rettet mot havnæringene

    Blant annet sikre flere utredninger når ny oppdrettsvirksomhet skal etableres, og krav om at tarenæringen dokumentere hvordan den påvirker sjøfugler.

  • Plastavfall i havet

    Getty Images / iStockphoto

    Mer internasjonalt samarbeid

    Blant annet for å bekjempe fugleinfluensa og plast i havet ønsker regjeringen sterkere internasjonalt samarbeid.

  • Brødrene Paolo og Andrea Meneghini fra Frankrike har som jobb og drive med turist guiding fra RIB båt og Kajakk i Ålesund denne sommeren.

    Frederik Winness Ringnes / NRK

    Mindre dødelighet

    Tiltak for å hindre at sjøfugl blir tatt som bifangst, og strengere regulering av menneskelig ferdsel, blant annet utvidelse av ferdselsforbudet i sjøfuglreservater.

  • På Hjelmsøya i Finnmark

    Knut-Sverre Horn

    Mer kunnskap

    Regjeringen vil blant annet opprette en arbeidsgruppe med havforskere, sjøfugleksperter og klimaforskere, og bedre kartlegging av sjøfugl i flere områder.

Det mest konkrete tiltaket handlingsplanen legger frem de neste ti årene, er å redusere sjøfugldøden.

Bjelland Eriksen mener likevel ikke det er til å kimse av.

– Hvis vi i 2035 kan si at vi har stansa den negative utviklingen som har pågått i 50 år, er det et ambisiøst, men riktig mål å sette oss.

Ærfugl

Ærfuglen har på ti år gått fra å være livskraftig til å bli regnet som sårbar på den norske rødlista. I noen områder, som på Vega, har det blitt målt tilbakegang på nesten 50 prosent på få år.

Foto: Knut-Sverre Horn

Ministeren mener utviklingen til sjøfuglene kan sees i sammenheng med utviklingen til både rein og villaks. Nå sier han den samla belastningen er for stor.

– På mange områder har vi gjennomført tiltak som er forståelige og legitime. Det handler om å utvikle samfunnet, men summen er mer enn naturen kan tåle.

Graf fra Nina om tilbakegang av sju fuglearter på Røst

Det er flere sjøfugl enn ærfuglen som har en betydelig tilbakegang. Dette eksempelet viser tilbakegang i prosent på sju sjøfuglarter på Røst utenfor Lofoten.

Foto: Tycho Anker-Nilssen / Nina

Også et forsterket samarbeid med andre land mener Bjelland Eriksen er avgjørende for å få ned fugledøden.

– Klimaendringene utfordrer blant annet sykdomsbildet hos fuglene. Behovet for samarbeid er enda sterkere enn tidligere.

Håp med handlingsplanen

Hver eneste vår reiser ærfuglvokter Hildegunn Nordum til øygruppa Lånan i Vega kommune. Hver eneste vår blir det også færre ærfugler, forteller hun.

Hva som venter denne sesongen er enda uvisst, men Nordum er tydelig på at fremtiden som fuglevokter er mørk.

– Fra i forfjor til i fjor så vi en veldig stor nedgang.

Spesielt nå de siste årene har utviklinga vært dyster.

– Vi har jo nesten bare halvparten av ærfuglen her som vi hadde for seks-syv år siden, forklarer Nordum.

Regjeringas livbøye byr på håp, i en ellers dyster tid, mener Nordum.

Hildegunn Nordum med dundyne fra ærfugl

Vega er et av områdene i Nordland hvor det er lang tradisjon for å leve tett med ærfugl. Av fjærene de legger igjen etter hekkinga er tradisjonen å lage dyner, slik som denne som Hildegunn Nordum viser frem.

Foto: Helge Lyngmoe / NRK

– Det er helt fantastisk å høre. Og mye som de har tenkt å sette i gang med, men det er på tide. I mange år har vi sagt ifra om at noe må skje, sier hun.

– Det må skje noe veldig radikalt hvis det skal bli en bedring. De må sette i gang med en gang.

Publisert 14.01.2025, kl. 07.29 Oppdatert 14.01.2025, kl. 08.36

Read Entire Article