Her velsignes kyllingen før den slaktes

3 months ago 19


Det er fort gjort å tro at du har havna på en eller annen nattklubb når du kommer inn ankomsthallen hos Norsk Kylling på Orkanger.

Det blå lyset får refleksvester og hjelmer til å lyse som glowsticks, men det holder samtidig kyllingene så rolig som mulig der de står inne i små konteinere.

– Hver konteiner blir gjennomlyst for å se at det ikke er noen døde eller syke kyllinger der, sier fagsjef for dyrevelferd Merete Forseth hos Norsk Kylling.

Første halalslakt

Men dette er noe helt annet enn et diskotek du ramler ut av tidlig på morgenkvisten. Her kommer ikke kyllingene ut før de er ferdig pakka og klar for butikken.

Denne morgen er en spesiell dag på slakteriet. For nå skal 13.000 kyllinger halalslaktes.

Diskostemning hos Norsk kylling

Det er et spesielt lys i ankomsthallen på kyllingslakteriet. Det mørke lyset sørger for å holde kyllingen roligere før den skal slaktes.

Foto: Jøte Toftaker / NRK

Prosjektleder Mohammed Isak Abdullahi i Islamsk Råd sier til NRK at dette er den største nyheten for norske muslimer på mange år.

– Dette betyr at muslimske familier slipper å reise lange avstander, blant annet til Sverige, for å få tak i halalkyllinger.

I høst ble Norsk kylling og Islamsk Råd enige om avtalen som sørger for kylling som er i tråd med islamske tradisjoner i norske butikker.

Dette er halalslakt

Slakteriet og Islamsk Råd har i to år diskutert hvordan de skal halalslakte og samtidig opprettholde dyrevelferden.

– Halal betyr først og fremst at det er korrekt å spise i henhold til islam. Men det betyr også at prosessen fra kyllingen kommer til produksjonslokalene og til den er ferdig produsert, skal være godkjent, sier Abdullahi.

For at det skal være godkjent halalslakt må anlegget være helt rent. Kyllingen skal også være den første kyllingen som slaktes på linja etter vasking.

Så skal det bes for alle kyllingene før de blir avliva.

Fabrikken har ordna med fire velsignere fra egne rekker, som ber for samtlige kyllinger i det de passerer på produksjonslinja.

Mohammed Isak Abdullahi og Merete Forseth står ved slaktelinja for kylling

Mohammed Isak Abdullahi fra Islamsk Råd og Merete Forseth, fra Norsk Kylling, var til stede da den første halalslakta kyllingen gikk gjennom produksjonslinja.

Foto: Jøte Toftaker / NRK

Fidan Delanav er én av de godkjente halal-operatørene.

– Det er forskjellige bønner, sier han.

At hver enkelt kylling bes for er viktig for at det skal være halal.

– Det er en bærebjelke for at det skal være sertifisert som halal, sier Abdullahi.

Kyllingen lages etter samme krav til dyrevelferd som all annen kylling.

Lettere å få tak i

Halalkyllingen skal etter planen være i butikken i løpet av februar. Dermed er den i salg før Ramadan.

– Dette betyr at barnehager ikke lenger trenger å bekymre seg for hva de muslimske barna skal spise, eller hva selskaper skal tilby sine muslimske ansatte. Nå kan de få kortreist halalkylling, sier Abdullahi.

– At vi nå kan tilby dette i dagligvarebutikkene synes vi er helt riktig. Det er å ta sosialt ansvar og det er vi veldig, veldig stolte av, sier administrerende direktør Hilde Talseth i Norsk Kylling.

Halalproduksjonen i samarbeid med Islamsk Råd Norge er den første storproduksjonen for dagligvarebutikker her i landet.

Nortura produserer også halalkylling gjennom sitt varemerke Alfhati til industri- og restaurant-kunder over hele Norge, men er ikke lenger sertifisert av Islamsk Råd Norge.

Den er godkjent av MDN, Muslimsk Dialognettverk og Animalia.

Publisert 28.01.2025, kl. 11.04

Read Entire Article