Norge har høyere sykefravær enn nabolandene. Høyere bevissthet rundt smitte, helse og psykiske plager er mulige forklaringer.
Fredag 16. mai kl. 04:15Kortversjonen
* Sykefraværet i Norge har økt til 4,6 prosent i 2024, sammenlignet med 3,6 prosent i 2019.
* Høyere bevissthet om smitte, helse og psykiske plager er mulige årsaker.
* Norge skiller seg ut fra nabolandene som har sett en nedgang i sykefraværet etter pandemien.
Mens sykefraværet i de fleste europeiske land har gått ned, eller stabilisert, seg etter pandemien, fortsetter det å øke i Norge.
I 2024 lå sykefraværet på 4,6 prosent, en økning på ett helt prosentpoeng siden 2019, ifølge tall fra Arbeidskraftundersøkelsen
(AKU).Norge har i flere år hatt høyere sykefravær enn nabolandene. Nå øker avstanden ytterligere, viser nye tall fra Statistisk sentralbyrå.(SSB)
– Det er ikke forsket tilstrekkelig på det, men vi har flere mulige forklaringer på hvorfor sykefraværet i Norge er høyere nå enn under pandemien. Og også hvorfor vi har det høyeste sykefraværet blant land vi liker å sammenligne oss med, sier Tonje Køber, seksjonssjef i SSB til VG.
Hun peker på flere årsaker.:
- Høyere bevissthet rundt smitte og helse etter pandemien
- Mer bevissthet rundt psykisk helse. Tallene fra Nav viser en økning i legemeldt fravær med diagnosene 'psykisk ubalanse situasjonsbetinget' og 'psykiske symptomer/plager'
- Knapphet på arbeidskraft og visse typer kompetanse. Høyt arbeidspress kan føre til utmattelse og høyere sykefravær.
- En sykefraværsordning som kan føre til høyere bruk sammenlignet med andre land, hvor det er økonomiske incentiver å gå på jobb
- Sterkere stillingsvern som gjør at en ved sykdom ikke faller ut av arbeidslivet så raskt i Norge.
- Mer fullstendig statistikk om sykefravær fordi det er høy svarprosent i norsk AKU, gode målemetoder og høy tillit til systemet, slik at det rapporteres riktige tall.
Skiller seg ut
– De fleste landene Norge sammenligner seg med har litt høyere sykefravær nå, enn under pandemien. Dette gjelder også Norge, sier Køber.
Utviklingen hos oss skiller seg likevel markant fra våre naboland. Sverige hadde en topp i sykefraværet allerede i 2020 og har siden opplevd nedgang. I både Danmark og Finland toppet sykefraværet seg i 2022, etterfulgt av nedgang de neste to årene.
– Hva tror du er grunnen til at sykefraværet går ned i disse to landene, men ikke i Norge?
– Sverige hadde ingen forklaring på hvorfor de hadde en nedgang i sykefraværet siste år. De påpeker at de ikke hadde nedstenging under pandemien, men konstaterer samtidg at de har « ... en viss ökning av psykisk ohälsa men inget dramatiskt.»
-I Danmark har det også vært en svak økning, men de har heller ingen forklaring på grunnen.
Land å sammenlikne seg med
Køber understreker at det er viktig å være varsom når man sammenligner sykefraværstall mellom land. Grunnen er forskjeller i både regelverk og arbeidsmarked.
– For Norges del er det Tyskland, Sverige, Nederland og Sveits som er mest sammenlignbare, sier hun.
Selv om tallene fra ulike lands arbeidskraftundersøkelser teknisk sett følger samme metodikk, påvirkes sykefraværsnivået av forskjeller i regelverk og arbeidsmarked.
– Ulikt regelverk rundt stillingsvern er en grunn. I flere land kan langtidssykmeldte miste jobben og teller dermed ikke med i sykefraværstallene, forklarer Køber.
Er høyere sykefravær i Norge bekymringsfullt?aJabNeicUsikkerNorge har også høy sysselsetting blant eldre og kvinner, som begge er grupper med høyere sykefravær.
Av 29 europeiske land SSB har tall for, er Norge blant de 20 landene som har økte sykefraværet siden 2019. De fleste av dem fikk en økning, under pandemien, men har fått nedt tallet de to siste årene.
Vil du lese mer om helse og trening? VGs magasin Helse består av 100 sider om kroppen, formen og hodet – og kan kjøpes i vår nettbutikk (fri frakt!)