I slutten av januar i år ble det kjent at Fosen-aksjonistene hadde blitt frikjent i Borgarting lagmannsrett.
I starten av februar valgte påtalemyndigheten å anke saken opp til Høyesterett.
Nå bekrefter aksjonistenes forsvarer, Olaf Halvorsen Rønning i Elden advokatfirma til NRK at de er gjort kjent med at Høyesterett har tatt opp anken.
– Kjempe videre
– Jeg har snakket med klientene og informert om dette, og de er klare for å kjempe videre.
Han forteller at de mener at tingretten og lagmannsrettens dommer var «prinsipielle og gode» og som argumenterte i utgangspunktet at det ikke var uavklarte spørsmål som det var nødvendig at Høyesterett tok stilling til i denne saken.
Fosen-aksjonistenes forsvarer, Olaf Halvorsen Rønning i Elden advokatfirma
Foto: Jan Rune Måsø– Hva tenker du om at dere har blitt frikjent av tingretten, og lagmannsretten og nå må møte i Høyesterett?
– Klientene er klare til å kjempe videre, også i Høyesterett for sin rett til å ytre seg på en kraftfull måte for regjeringens menneskerettighetsbrudd.
– Slik som saken ser ut nå vil vi bruke den til å fremheve både betydningen av ytringsfrihetsvernet minoriteter har, sier Halvorsen.
Han fortsetter:
– Og den betydningen det må få at protestene gjaldt regjeringens unnlatelse å følge opp en storkammerdom fra Høyesterett og at klientene dermed da ikke hadde andre effektive muligheter å få sitt syn hørt.
Dragan Cubrilo
Fosen-aksjonene
Aksjonen startet etter at tretten unge samer og miljøvernere satte seg inne i resepsjonen på Olje- og energidepartementet.
De demonstrerte mot regjeringens håndtering av en høyesterettsdom, som slo fast at vindturbinene på Fosen i Trøndelag er ulovlige.
Dragan Cubrilo / NRK
500 dager
Aksjonen startet 500 dager etter Høyesterettsdommen.
Det var Energidepartementets ansvar å følge opp dommen, og sørge for at menneskerettsbruddet opphører.
Høyesterett mente nemlig at vindkraftanlegget brøt med menneskerettighetene til reineierne på Fosen.
Menneskerett til å utøve kultur
Urfolk har nemlig en menneskerett til å drive kulturutøvelse, og det er denne retten Høyesterett mener brytes fordi vindkraftverket ødelegger mulighetene for reindrift på Fosen.
Aksjonistene mener at det ikke skjedde noen endringer i løpet av de 500 dagene etter Høyesterett, og startet aksjonen for å sette fokus på saken.
Rodrigo Freitas / NTB
Båret ut
Etter å ha demonstrert i rundt tretti timer, ba politiet aksjonistene om å fjerne seg.
Aksjonistene fulgte ikke politiets påbud, og ble båret ut.
De tretten er nå tiltalt for å ikke ha fulgt politiets pålegg om å fjerne seg. Statsadvokaten ber om at de tiltalte må betale 6000 kroner i bot.
Sluttprosedyrene i ankesaken mot Fosen-aksjonistene er på planen.
Venter på dato
Statsadvokat Stian Hermansen representerer påtalemyndigheten og sier han er fornøyd med Høyesteretts beslutning.
– Dette stemmer med det vi har ment hele tiden, så nå venter vi bare på at Høyesterett setter en dato for saken. Utfallet var som vi håpet da vi sendte inn anken, sier han til NRK.
Statsadvokat Stian Hermansen sier han er fornøyd med at Høyesterett tar ankesaken.
Foto: Ingrid Elise Trosten / NRKAksjonistene har måtte gå gjennom tingretten og lagmannsretten etter at de hadde nektet å betale bøter på opptil 6000 kroner.
De fikk det som følge etter okkupasjonen av Energidepartementet, samt blokkeringen av Finansdepartementet og Keysers gate 6 i februar og mars i 2023.
Ble frikjent av mindretallet
Fra lagmannsrettens dom kom det frem at flertallet i lagmannsretten ville dømme demonstrantene, mens et mindretall gikk for frifinnelse.
Fosen-aksjonister ble under en av sine demonstrasjoner båret ut av Olje- og energidepartementet (nå Energidepartementet).
Foto: Rodrigo Freitas / Rodrigo Freitas / NTBFire dommere mente at aksjonistene skulle ilegges en bot på 6.000 kroner hver.
Mens tre dommere mente at politiets tiltak og bøtene var uforholdsmessige og krenket de tiltaltes rett til forsamlingsfrihet og ytringsfrihet, kom det frem i dommen.
Publisert 11.04.2025, kl. 13.48 Oppdatert 11.04.2025, kl. 14.58