Høyre støtter regjeringens klimamål

7 hours ago 6


Høyre inviterer til klimaforlik med Arbeiderpartiet. Samtidig har partiet to klare krav.

Høyres energipolitiske talsperson Bård Ludvig Thorheim. Foto: Annika Byrde / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

– Vi er innstilt på et forlik med regjeringen, sier Høyres energipolitiske talsperson Bård Ludvig Thorheim til E24.

Nå bekrefter Thorheim at Høyre vil støtte regjeringens nye klimamål for 2035.

Morgenbladet meldte om Høyres støtte først.

Det nye målet innebærer at Norge skal kutte minst 70 til 75 prosent av utslippene sammenlignet med tall fra 1990. Målet kan nåes med kvotekjøpkvotekjøpEn metode der land eller selskaper kan kjøpe utslippskvoter fra andre for å oppfylle sine klimamål..

– Vi mener at norsk næringsliv fortjener forutsigbarhet uavhengig av hvem som sitter i regjering de ti neste årene, sier Thorheim.

Les på E24+

Havvind-sagen til Equinor: Trump får gassrør for havvind

To krav til Ap

Samtidig stiller Høyre to klare krav:

  • En reform av konsesjonssystemet for kraft og nett med sikte på å halvere behandlingstiden.
  • Å opprette et råd som skal se kraft- og klimapolitikk i sammenheng, og som kan komme med årlige anbefalinger for hvordan Norge raskest kan muliggjøre kostnadseffektiv omstilling.

Thorheim sier at Høyre støtter regjeringens mål fordi EU mest sannsynlig ser ut til å legge seg på samme målsetting.

– Det å stadig sette høyere klimamål er ikke så viktig for oss. Vi ønsker ikke å overstige EUs mål, men legge oss på samme linje for å sikre Norges konkurranseevne, sier han.

Kjeft til begge kanter

Høyres talsperson ønsker samtidig å ta et oppgjør med det han kaller «Arbeiderpartiets grønne planøkonomi».

– Jeg tror folk holder hardt på lommeboka når de hører om den aktive grønne næringspolitikken som har blitt veldig dyr. For oss er det viktig å komme frem til de mest kostnadseffektive klimatiltakene fremfor symbolpolitikk, sier Thorheim.

Rådet Høyre ønsker skal sørge for dette. Tidligere råd fra statlige etater som Klimakur2030, sier for eksempel at å kutte i rødt kjøtt er det billigste klimatiltaket. Det er ikke nødvendigvis bra for økonomien i Norge, mener Thorheim.

– Det vi ønsker er et råd som peker på hva som er kostnadseffektivt og bra for økonomien i Norge. Det er ikke et mål for oss å forby rødt kjøtt eller si hva folk skal spise, sier han.

Dyre subsidier vil Høyre helst unngå.

Et stikk til Fremskrittspartiet må også med:

– I den andre grøfta har du Fremskrittspartiet som har ansvarsfraskrivelse som en klimapolitisk strategi. Konsekvensen av at de står på sidelinjen og kjefter uten egne løsninger gjør at næringslivet ikke vil være konkurransedyktig sammenlignet med alle land som vi har handel og samarbeid med, sier Thorheim.

Mani Hussaini (Ap) er saksordfører for behandlingen på Stortinget.

– Som saksordfører er det mitt mål å få til en bred avtale om klimapolitikken frem mot 2035. Av respekt for forhandlingene vil jeg ikke kommentere disse kravene nå.

E24 har vært i kontakt med Frp, men har enn så lenge ikke fått svar.

Støtter kvotepolitikk

Regjeringen har sagt at det nye klimamålet kan koste mellom 10 og 21 milliarder kroner. Det er ikke satt noen nye nasjonale mål, og målet kan dermed nåes med kvotekjøp.

Høyre støtter dette, men ønsker samtidig at flest kutt tas hjemme i Norge.

– Hvis vi klarer å få til flere kostnadseffektive klimatiltak i Norge og god tilgang på rimelig og konkurransedyktig kraft, så vil det ikke være så nødvendig å bruke kvoter. Vi ønsker at mest mulig gjøres i Norge.

Thorheim mener kraftpolitikken til Norge er det viktigste å få orden på. Han peker på at over 200 bedrifter i Norge står i kø for å sikre seg kraft, og at de fleste av disse ønsker kraft til å kutte utslipp.

Oppgradering av vannkraft, solkraft og vindkraft står øverst på listen. Thorheim mener raskere behandlingstid vil løse opp noe av floken.

– Når det gjelder vindkraft, så er det opp til kommunene. Men der tror jeg det vil være flere akseptable prosjekter dersom industri og kraftbransjen går sammen.

– Vil dere gjøre noe med prioriteringen av hvem som får kraft?

– Vi ønsker å videreutvikle modenhetskriteriene. Nasjonale sikkerhetshensyn må gå foran. Og kryptomining får ikke kraft. Men det som er viktig, er å få bygget ut nett og kraft raskere.

Skuffet over Høyre

MDGs parlamentariske leder Une Bastholm mener det er skuffende at Høyre støtter regjeringens mål.

– Høyre og Ap burde konkurrert om å være best på klima. I stedet har de havnet i en håpløs stirrelek, hvor ingen tør bevege seg eller forplikte seg skikkelig.

Une Bastholm

Parlamentarisk leder i MDG

Hun mener det er lite ambisiøst at begge partiene ikke hører på faglige anbefalinger om høyere mål eller kravet fra blant annet LO og NHO om tydelige delmål for klimakutt nasjonalt.

– Vi trenger ikke flere luftige klimamål som ender med mer kvotekjøp og brutte løfter. Når målet er så lite ambisiøst, må vi i det minste få på plass sektorvise planer og et forpliktende nasjonalt mål som viser hvor mye vi faktisk skal kutte i Norge, sier hun.

Read Entire Article