– Å få en baby er akkurat sånn som folk sier: Det er veldig slitsomt, og veldig fint, sier Aalen.
På gulvet ligger den fire måneder gamle sønnen – frisk, mett og fornøyd.
Han kom til verden i september, hjemme i Aalens egen leilighet i Oslo.
39-åringen er en av dem som valgte en planlagt, assistert hjemmefødsel.
– Jeg gjorde mye research. Forskningen er tydelig på at ved en graviditet med lav risiko, med jordmor til stede og nærhet til sykehus, er det trygt å føde hjemme.
Aalen roser jordmødrene som fulgte familien opp før, under og etter fødselen.
Foto: PrivatHun forteller at hun ville ha en naturlig fødsel i eget tempo, med jordmødre som hadde fulgt henne gjennom svangerskapet.
– Vi følte oss veldig godt ivaretatt, og det ble en god opplevelse for både meg og mannen min.
Jordmor Petra Næss undersøker den nyfødte.
Den nybakte moren understreker at hjemmefødsler ikke passer for alle.
– Å føde er fortsatt veldig vondt og slitsomt. Nøkkelen er å føle seg trygg og avslappet, og der er folk forskjellige, sier hun.
Økt etterspørsel
I 2023 ble det født 52 552 barn i Norge, ifølge tall fra FHI.
140 av dem var planlagte assisterte hjemmefødsler. Året før var antallet 90.
Lena Henriksen, leder i Jordmorforeningen, sier de ser en større etterspørsel for å føde hjemme.
– Vi er i utgangspunktet positive til hjemmefødsel som et tilbud, så lenge man er frisk og uten risiko i svangerskapet. Sykehusfødsel er ikke det rette for alle, sier hun.
Lena Henriksen, politisk leder i Jordmorforeningen.
Foto: Sonja Balci / Sonja BalciHun peker på at enkelte kan ha negative erfaringer som gjør at man er redd for å være på sykehus, eller at man tidligere har hatt ukompliserte fødsler som gjør at man heller ønsker å være hjemme.
– Så er det fokuset på naturlig fødsel, at man har den tilliten til seg selv og egen kropp.
Henriksen understreker at de sterkt fraråder kvinner å føde alene uten helsepersonell.
Eksperter har lenge advart mot trenden, som særlig spres i sosiale medier.
Flere kriterier
Anne Flem Jacobsen, overlege ved fødeavdelingen OUS-Ullevål, sier at risikoen for at noe går galt ved assisterte hjemmefødsler i utgangspunktet er lav.
– Men man kan ikke alltid forutse en stor blødning etter fødsel, eller at det skjer noe akutt underveis.
En hjemmefødsel forutsetter at kvinnen og fosteret er friske, at fosteret går frem til termin, og at det ligger i hodeleie, sier overlegen.
– Så bør det helst være noen som har født tidligere, og med en autorisert jordmor som har god dialog med sykehuset slik at pasienten kan flyttes raskt ved behov.
Jabobsen understreker at de aller fleste har en god opplevelse når de føder på et sykehus, og at sykehus er bedre rustet til å håndtere akutte situasjoner dersom de oppstår.
– Sosiale medier selger et inntrykk av at det er veldig industrielt og stressende. Det stemmer ikke helt. Norge har verdens beste resultater på fødselshjelp, og det er enda tryggere å føde på sykehus.
Over anbefalt aldersgrense
Aalen var 38 år da hun ble mor – som er over den anbefalte grensen fra Helsedirektoratet for hjemmefødsler.
– Opprinnelig ville jeg føde på LUNA-klinikken i Bærum, men de har kun tilbud for de under 38. Det var faktisk det som gjorde at jeg valgte hjemmefødsel, sier hun.
Hun understreker at det er jordmor som gjør den helhetlige vurderingen, og at det i hennes tilfelle ble vurdert at hun var frisk nok.
For Aalen var det avgjørende med kompetente fagfolk til stede – og kort vei til sykehuset om det skulle bli nødvendig. – Jeg tror ikke jeg ville gjort det dersom vi var mer enn ti minutter unna Ullevål, men det er jo en noe man må kjenne på selv.
Foto: Christian Ziegler Remme / NRKFungerende avdelingsdirektør i Helsedirektoratet, Toril Kolås, sier imidlertid det er godt dokumentert at økt alder gir økt risiko for komplikasjoner, også for friske kvinner.
– Studier som har undersøkt alder viser at risikoen er økt fra og med 35 år, med økende risiko i takt med økende alder, sier hun.
Jordmorforeningen er kritisk til den øvre aldersgrensen fra Helsedirektoratet.
– Vi mener at kunnskapsgrunnlaget ikke er godt nok, og det gjør at mange friske kvinner ikke får føde på jordmorstyrte fødestuer eller hjemme med jordmor tilstede, sier Lena Henriksen.
– Man skal selvsagt drive forsvarlig, men spørsmålet er om det er riktig å sette denne grensen når det gjelder alder.
Kostbar fødsel
Aalen og mannen betalte 30.000 kroner til privatpraktiserende jordmødre for oppfølging før og etter fødsel. For dem var det verdt hver krone.
– Men det er ikke alle som har slike penger liggende. Jeg tenker at det absolutt burde vært en del av det offentlige tilbudet, sier Aalen.
Jordmorforeningen savner et offentlig tilbud for de som ikke ønsker å føde på sykehuset.
Aalen angrer ikke på valget sitt.
Foto: Christian Ziegler Remme / NRK– Det er synd at kvinner må betale selv. Det skaper en ulikhet i tilbudet, at hjemmefødsel kun blir mulig for de som har råd til det. Vi skulle helst sett at det offentlige var villige til å se på andre måter å organisere tilbudet på, sier Henriksen.
Mangler jordmødre
Jacobsen ved OUS sier det kan være et godt alternativ med assistert hjemmefødsel. Hun mener likevel at prioriteringen bør være å øke ressursene på sykehusene.
– Med den mangelen på jordmødre vi har i dag, synes jeg det blir vanskelig å prioritere hjemmefødsler. Det kan gå på bekostning av sykehusene.
I land som Danmark og Nederland er hjemmefødsler mer vanlige. Jacobsen understreker at Norge har en helt annen geografi med store avstander i distriktene.
– Det vil bli vanskelig å få et tilbud som er likt for alle.
Aalen sier hun ikke angrer på sitt valg.
– Jeg ville absolutt gjort det igjen.
Publisert 27.01.2025, kl. 21.04