– Det er første gang man har blitt enige om å ta en sektor til netto nullutslipp gjennom en internasjonal avtale. Og det er svære utslipp. Skipsfarten sine utslipp er 20 ganger større enn Norges totale utslipp, sier klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen.
Han sier at slik verden er akkurat nå, med pushback på mye av det vi gjør på klima, er denne avtalen viktigere enn noen gang
– Det er enormt viktig i den tiden vi er inne, sier Bjelland Eriksen.
Regelverket vil etablere krav om gradvis lavere klimagassutslipp fra skip. Kravene er bindende i internasjonal sjøfart mellom alle land som har tilsluttet seg, skriver Klima- og miljødepartementet.
– Med denne avtalen vil skipsfarten være den første sektoren med en globalt fastsatt pris på klimagassutslipp. Det gjør avtalen historisk og til en viktig milepæl i skipsfartens klimaarbeid, sier Knut Arild Hareide, administrerende direktør i Norges Rederiforbund.
Regelverket sendes på sirkulering til landene i seks måneder før det skal vedtas endelig i oktober.
Norge ledet forhandlingene
– Vi hadde nok håpet på en enda mer ambisiøs avtale, men nå er vi først og fremst glade for at vi har fått flertall for et internasjonalt regelverk som innebærer at det vil koste mer å bruke fossilt drivstoff, sier Knut Arild Hareide, administrerende direktør i Norges Rederiforbund.
Foto: Sunniva Nerbøberg / NRKNorge har ledet forhandlingene om klimakrav, og spilt en sentral rolle i utviklingen av rammeverket.
– Jeg er stolt av hva Norge har fått til. I dagens geopolitiske situasjon er dette et lyspunkt som viser at verden fremdeles kan komme sammen for å finne løsninger i møte med klimakrisen, sier Bjelland Eriksen.
Avtalen innebærer også at det etableres et rammeverk med pris på klimagassutslipp.
Inntektene fra dette vil samles i et fond som blant annet skal brukes til å støtte utviklingen av nye drivstoff og teknologier, og bistå utviklingsland i energiomstillingen. Det er antatt at inntektene til fondet vil være på 100 til 150 milliarder kroner i året.
Bjelland Eriksen sier at det vil koste å legge om skipsfarten. Samtidig mener han at norsk skipsfart ligger langt fremme når det gjelder å omstille seg.
– Jeg tror dette vil være et konkurransefortrinn både for norsk skipsfart og for norsk leverandørindustri. Vi har alltid vært i front på miljøregelverk, sier han.
Dette er godt nytt for å begrense klimaendringene i verden, sier klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen om den nye avtalen.
Foto: Gunnar Bratthammer / NRKUSA trakk seg
Enigheten kom to dager etter at USA på onsdag trakk seg fra IMO-forhandlingene.
En talsperson for USA utenriksdepartement sa da til Reuters at det var administrasjonens politikk å sette amerikanske interessert først i «utviklingen av og forhandlinger om internasjonale avtaler».
– USA avviser alle forslag på innføre økonomiske tiltak mot sine skip basert på utslipp av klimagasser eller bruk av drivstoff, sa USA i en beskjed til forhandlerne på tirsdag.
I beskjeden truet også USA med mottiltak om amerikanske skip ble pålagt gebyrer som følge av en avtale.
– Skulle noen slik åpenbart urettferdige tiltak bli vedtatt, vil vår regjering vurdere mottiltak for å kompensere for gebyrer mot skip og utgifter som er påført det amerikanske folk på grunn av vedtak om klimagasser, skrev USA.
Bjelland Eriksen viser til at også uten USA er det et stort flertall av verdens land som er med og stiller seg bak dette regelverket.
– Jeg syns det er beklagelig at USA velger å tre ut av dette samarbeidet. Tiden vi er inne i, krever mer internasjonalitet, sier han.
Publisert 11.04.2025, kl. 13.59 Oppdatert 11.04.2025, kl. 15.07