Det er en av meldingene Jawad Raja (29) har fått høre etter at han som den fjerde i Raja-familien fortalte sin historie i bokform.
I høst fulgte han i bokfotsporene til sin mor Abida Raja (51), onkelen Abid Raja og Abids kone Nadia Ansar – og forteller om egen oppvekst i boken «Skapt for ære», en bok VGs anmelder kalte modig og viktig.
Jawad Raja sier han forteller fordi han vil vise at æreskulturen
, volden, den sosiale kontrollen og frykten går videre til neste generasjon.– For det stopper ikke. Det vannes ikke ut. Det ødelegger liv i flere generasjoner, også min generasjon som er født i Norge. Jeg er født på Ullevål, jeg er norsk, men kulturen har ødelagt mitt liv også.
Det koster å være åpen, forteller Jawad Raja – og viser VG meldinger som skrives i kommentarfelt på sosiale medier:
«En kondom kunne ha stoppet denne boka.»
«Den Raja-familien vet hvor de skal hente pengene sine.»
«Foreldrene dine skulle ha brukt kondom».
«Altså kom igjen nå, kan vi akseptere dem som en av de hvite så slipper vi alt dette tullet».
«Skapt for å selge sjela si. Hele familien.»
– Det er skremmende mye hat der ute, sier Jawad Raja til VG.
Vi møter ham og moren Abida Raja hjemme i leiligheten han bor i med samboeren Ingrid på Økern.
– Hvordan kan folk oppføre seg sånn? Det har ikke vært lett for meg å lese dette, sier Abida.
– Istedenfor støtte, er vi hatet og utstøtt. Det er slitsomt å stå i dette.
Jawad Raja prøver å se det fra utsiden.
– Jeg tror det handler om at bøkene våre treffer, sier han og fortsetter:
– At det er sterke skildringer om oppvekst, kultur og vold. Folk blir defensive og vil beskytte sin kultur, til og med uten å lese bøkene. De mener vi er gjerrige som skriver bøker, at vi kaster æren og respekten til familien vår under bussen. De vil at vi skal tie og være stille.
Abida Raja sier at hun ikke har kontakt med noen fra egen familie og miljø – bortsett fra barna.
– Det er ensomt og ufattelig trist. Men jeg var forberedt på det. Jeg visste jo helt fra starten av at jeg kom til å bli kastet ut, forteller hun.
Fra bokprosjektet med VG-journalisten Håkon Høydal startet gikk det syv år før hun var klar for å gi ut boken «Frihetens øyeblikk» i 2022.
– Jeg var mye frem og tilbake på om jeg skulle tørre. Til slutt tenkte jeg: Det går greit å bli alene, jeg må lære meg å gi faen og ikke høre på hva andre sier. Men jeg var jo livredd. Og er det fortsatt.
Det har gått over fire år siden hun anmeldte eksmannen sammen med de fire barna, nå venter de på ny dato for rettssaken: Raja Mohammad Fayyaz er tiltalt for jevnlige voldtekter av Abida Raja i årene 1993 til 2015 og grov mishandling av henne og deres fire barn.
I november ble han varetektsfenglset i fire uker etter å ha blitt utlevert til Norge etter flere måneder i varetekt i Storbritannia.
Fayyaz fastholdt i fengslingsmøtet i Oslo tingrett at han er uskyldig og anket kjennelsen fra Oslo tingrett. Strafferammen er 21 år, fordi voldshandlingene ifølge tiltalen har påført familien betydelige helseskader.
Han er tidligere dømt til fengsel for vold mot en av døtrene.
Fayyaz’ advokat Javeed Shah understreker overfor VG at hans klient fastholder sin uskyld.
– Han ser nå frem til en rettslig behandling hvor alle sider av saken kan bli grundig belyst. En balansert fremstilling av saken ville først kunne skje i en hovedforhandling
hvor vi vil kunne si mer inngående om hele familiens dynamikk og utfordringer over tid, skriver Shah på e-post til VG.Han legger til at hans klient opplever at mediedekningen er ensidig:
– Et betimelig spørsmål ville vært hvorfor kun min klient er tiltalt i denne saken, mens Abida Raja selv ikke har blitt stilt til ansvar for sine handlinger som kan karakteriseres som vold i nære relasjoner, sier Shah.
Han skriver at han har forståelse for at Jawad Raja og VG ønsker å holde liv i boken og debatten den har skapt:
– Samtidig må det påpekes at mye av det som fremkommer i artikkelen, allerede er omtalt i tidligere medieoppslag, og at dette derfor ikke tilfører noen nytt.
Jawad Raja valgte bevisst å ikke møte blikket til faren under fengslingsmøtet i Oslo tingrett tidligere i november. Da hadde de ikke møttes på 3–4 år.
– Han er en person som jeg ikke har noe med å gjøre, en som har gjort meg og min familie vondt. Jeg ville ikke gi ham noen form for gjenkjennelse, sa han til VG etter fengslingsmøtet.
I politiets tiltale heter det at volden mot Jawad Raja blant annet besto i at faren «jevnlig slo ham i ansiktet og på kroppen med flat hånd, knyttet hånd og/eller med gjenstander som metallstang, kleshenger, sko, belte eller lignende, samt at han gjentatte ganger sparket ham i kroppen, dro i og tråkket på benet eller armen hans og holdt ham nede på gulvet.
Det var morens bok som inspirerte Jawad Raja til å selv gi ut bok. Mange lesere av Abidas bok lurte på hvordan det gikk med barna i denne historien.
– Hun inspirerte meg veldig med styrken hun viste da hun ga ut boken. Jeg var med på flere foredrag med henne, og møtte mange unge mennesker som ville høre mer om hva jeg hadde å si. Jeg bestemte meg for å gjøre en forskjell, jeg vil egentlig bare hjelpe – og håper min åpenhet kan gjøre nettopp det.
I dag har han et godt forhold til moren sin, men i barndommen så han på moren som en fiende, forteller han.
Han ga henne mye av skylden for oppdragervolden han beskriver i sin egen bok – og Abida har selv vært åpen om at hun også slo barna sine.
– Jeg forsto ikke som barn hva hun gikk gjennom. Å få den forståelsen sammen med en ekte unnskyldning, det har betydd mye, sier Jawad.
– Vi kan kanskje aldri få et helt vanlig mor-sønnforhold. Men vi kan snakke sammen om alt, jeg tvinger mamma til å være åpen. Det viktigste er at vi støtter hverandre.
– Livet hun har levd er ikke greit, sier Jawad.
Selv rømte han som 15-åring hjemmefra til politiet og barnevernet.
Setningen han hadde hørt på skolen om at det ikke var lov for foreldre å slå barna sine lå og dirret i bakhodet.
– Barnevernet var bare én gang på besøk på skolen i løpet av 13 år, men det de fortalte reddet meg. Vi må gi barna mer kompetanse og kunnskap. Arbeidet må starte tidlig: De må lære at de ikke trenger å leve slike liv.
– Jeg tror mange føler seg maktesløse, at de ikke kan gjøre noe med egen situasjon. De føler på mange måter at livet er kontrollert. Foreldrene velger både venner og hobbyer, det blir vanskelig å få norske verdier hjemme.
Skolen var hans fristed, der kunne han være seg selv.
– Skolen var det eneste stedet foreldrene mine ikke hadde kontroll over meg. Det var utrolig viktig, forteller Jawad.
Abida Raja har bare lest litt av sønnens bok, hun synes det er vondt og retraumatiserende
.Hun lukker øynene et sekund eller to når vi snakker om innholdet:
– Jeg har kjent på hat fra barna mine. Og det har vært så mye vondt, så mye smerte. For eksempel den dagen Jawad rømte, eller den dagen de to yngste barna mine ble plassert i fosterhjem av barnevernet. Jeg tenkte bare at jeg ville dø. Etter hvert klarte jeg å tenke: Hva kan jeg gjøre for å endre livet mitt?
Hennes kamp for å ta tilbake livet, har hun fortalt i «Frihetens øyeblikk». Hun tror den er en viktig årsak til at hun i dag har en så bra relasjon til barna sine.
– Lenge klarte jeg ikke å snakke åpent med dem, boken ble en måte å snakke med dem på. Jeg tenkte at hvis de leser, så vil de forstå mer.
Da Jawad Raja lanserte sin bok i høst, var det med både mor og tre søsken til stede. De står sammen nå.
– Vi ønsker bare en avslutning på dette kapittelet. Vi vil fortsette livene våre og bli ferdig, sier Abida Raja.
Jawad legger til:
– Historiene våre provoserer, og de som kommenterer prøver å gå løs på troverdigheten vår. Men det vi snakker om er reelt.
– Jeg har prøvd å si at jeg er lei meg for at boken bekrefter fordommene mot norskpakistanere – for dette er også et problem i andre kulturer. Likevel må jeg fortelle, sier Jawad Raja.
– Det vi kjemper for er frihet til å leve lykkelige liv med dem vi vil.