Therese Johaug, her under en mediedag i italienske Toblach 30. desember. Foto: Geir Olsen / NTB
Det er allerede stor forskjell på hva Therese Johaug (36) presterte før hun la opp og i denne comebacksesongen. – Jeg tror hun kjenner på det, sier en ekspert.
Toblach, Italia Tirsdag 31. desember kl. 10:40Kortversjonen
- Resultatmessig er Therese Johaugs langt unna toppsesongen hennes i 2021/2022.
- Hun har kun to verdenscupseire denne sesongen og ble nummer seks i det siste Tour de Ski-rennet.
- Viaplay-ekspert Niklas Dyrhaug mener konkurransen i internasjonal damelangrenn har blitt tøffere, mens Johaugs toppnivå er svakere enn før.
- – Jeg tror hun kjenner på det, sier Dyrhaug to måneder før VM i Trondheim.
For tilbake i 2021/2022-sesongen gjorde Johaug så godt som rent bord
i de syv verdenscuprennene hun stilte opp i.I år er beholdningen en helt annen for den norske langrennsdronningen.
– De tenker vel «yes, vi kan ta henne», sier Johaug og gliser godt, da VG spør hvordan hun tror konkurrentene har opplevd den siste måneden.
- For i siste Tour de Ski-etappe – 15 kilometer fellesstart i klassisk – ble Johaug «bare» nummer seks i sitt sjette distanserenn i verdenscupen denne sesongen.
- Sjetteplassen er andre gang hun havner utenfor pallen.
- Så langt står hun bokført med to verdenscupseire på hjemmebane på Lillehammer.
- Nyttårsaften får hun sjansen til å stå øverst på podiet igjen. Da venter 20 kilometer intervallstart i fristil på Tour de Skis tredje etappe.
En som har fulgt Johaugs comeback svært tett, er Viaplay-ekspert Niklas Dyrhaug.
– Blir en utøver som Johaug stresset, eller tar hun resultatene med stor ro?
Langrennsekspert i Viaplay
– Jeg tror hun kjenner på det. Det er bare to måneder igjen til VM. Samtidig tror jeg hun går inn i denne sesongen med lavere skuldre enn tidligere. Jeg kjenner henne godt. Hun går jo «all in» i dette, da er det bare gull som gjelder, sier Dyrhaug.
Stillingen i Tour de Ski i dameklassen:
Etter to av syv etapper:
1. Jessie Diggins, USA
2. Kerttu Niskanen, Finland: +38 sekunder
3. Astrid Øyre Slind, Norge: +1.09 minutter
3. Heidi Weng, Norge: +1.09
5. Silje Theodorsen, Norge: +1.12
6. Therese Johaug, Norge: +1.14
7. Ebba Andersson, Sverige: +1.20
8. Jasmi Joensuu, Finland: +1.33
9. Linn Svahn, Sverige: +1.34
10. Teresa Stadlober, Østerrike: +1.40
Øvrige norske: 14. Kristin Austgulen Fosnæs +1:50, 19. Lotta Udnes Weng +2.20, 20. Helene Marie Fossesholm +2.23, Nora Sanness +2.26, 37. Julie Myhre +3.51, Mathilde Myhrvold +4.11,
En av dem som har slått Therese Johaug denne sesongen, er lagvenninne Astrid Øyre Slind.
– Jeg vet ikke hva hun hadde forventet selv. Det har vært tydelig at det har vært mange gode dameløpere lenge nå. Flere bytter på å vinne skirenn. Det er ikke så sjokkerende slik jeg ser det, sier Slind – da VG spør om hennes dom over Johaugs første måneder i verdenscupen.
– Det er sikkert uvant for henne, hun har jo cruiset gjennom sesonger og vunnet det hun har stilt opp i.
Langrennsløper, Norge
– Tror du situasjonen er krevende eller uvant for henne?
– Det stilles jo vanvittige krav. Alle forventer at hun skal vinne med ett minutt hvert skirenn. Ellers må hun forklare hvorfor hun ikke vinner. Det er lettere å være underdog. Therese tar det positive og negative. Vi andre surfer under der og får alt gratis, sier Slind.
Viaplay-ekspert Dyrhaug mener konkurrentene nå – i langt større grad enn tidligere – tenker at det er muligheter for å vinne.
– Mange har tenkt at hun bare skulle komme tilbake og være på det nivået hun var på før. Men jeg tror nivået på damelangrenn har hevet seg. Det er flere som går fort. Bredden i toppen har blitt bedre, kombinert med at toppnivået til Therese ikke er like høyt som for tre-fire år siden.
– Hva tror du Johaug tenker selv?
– Jeg tror hun tenker at hun trenger de rennene i Tour de Ski for å kunne ta det steget det er å ta VM-gull i Trondheim.
Da VG spør om hva det er som mangler, sammenlignet med toppsesongen 2021/2022, svarer Dyrhaug følgende:
– Trykket og kraften i overkroppen er nok ikke på samme nivå som tidligere. Det trenger du i staking og lett terreng og for å skape fart over kuler. Den forsvinner jo veldig fort når du legger opp og tar tid å bygge opp igjen. I Tour de Ski får hun i hvert fall trent på dette i konkurranse, som jeg tror vil gi henne et løft mot VM.
En som ikke virker bekymret for Johaug er Heidi Weng.
Da VG spurte – etter amerikanske Jessie Diggins’ seier sist søndag – hva hun tenkte om Johaugs resultat, svarte hun slik:
– For mange av oss er det VM som ligger i bakhodet, ikke en Tour de Ski-etappe. Jeg tror Therese kommer til å gå styggfort i VM. Jessie kan vinne nå, så tar vi det senere, sier Weng.
PS 1: To av syv etapper er unnagjort av årets Tour de Ski. Nyttårsaften venter det tredje rennet i Toblach, begge kjønn skal gå 20 kilometer friteknikk. Herrene starter klokken 11.30, damene klokken 14.45.
PS 2: 1. januar er det 15 kilometer klassisk jaktstart før touren forflytter seg til Val di Fiemme. Tour de Ski avsluttes opp slalåmbakken søndag.