Statsminister Støre må ta avstand fra Trumps ytterliggående uttalelser om etnisk rensing av Gaza, kolonialisering av Grønland og utpressing av Ukraina.
Kortversjonen
- Statsministeren må ta tydeligere avstand fra Trumps ekstreme uttalelser om Gaza, Grønland og Ukraina, krever SV-leder Kirsti Bergstø.
- Trump ryster ved hele grunnmuren vi har bygd verden på etter andre verdenskrig: folkeretten.
leder i SV
Vi forventet en omdreining i amerikanske utenrikspolitikk da Trump tiltrådte presidentkontorene for andre gang, men ingen hadde vel trodd det skulle bli så ekstremt.
På tre uker har den amerikanske presidenten ytret at han vil ta Grønland med makt og at Canada skal bli USAs 51. stat, at Panamakanalen egentlig tilhører Det hvite hus, at det utbombede Gaza skal gjenreises som et ferieparadis og palestinerne fordrives, og at Russland og USA skal forhandle om en «fredsavtale» uten Ukraina.
Alt dette før jeg i det hele tatt har nevnt tollmurer, utmeldelsen av USA fra globalt samarbeid om klima, helse og skatt, og frysing av bistand. Vi var forberedt på rystelser, men ikke et helt jordskjelv.
Hvordan forholder den norske regjeringen seg til de uakseptable uttalelsene, og hvilken rolle kan og bør Norge spille i et geopolitisk landskap rystet av jordskjelvet Trump?
Utenriksministeren betegner de hårreisende uttalelsene om Gaza som et avvik i amerikansk politikk og de koloniale ideene om Grønland som uheldige.
Trump sier mye rart som ikke nødvendigvis blir fulgt opp i praksis. I SV ser vi også forskjell på uttalelser og faktiske planer. Det er også åpenbart at han tidvis sier sjokkerende ting for å sette politikk og handling som ikke tåler dagens lys i skyggen.
Men når Trump slenger rundt seg med ekstreme ideer må vi ikke la oss lure til å tenke at det bare er lite gjennomtenkte, tilfeldige ord fra en gal mann som trenger rådgivere.
For det første vet vi aldri helt med Trump. Han er uforutsigbar og liker å vise frem de musklene USA har. Vi kan håpe at han ikke vil bistå Netanyahu i å fordrive det palestinske folk eller ta Grønland med militær makt, men vi kan ikke være helt sikre.
Denne usikkerheten er gull verdt for en som gjerne manipulerer allierte så vel som konkurrenter til egen nytte. Andre stater og overnasjonale organisasjoner begynner nå å liste seg på tå, redde for å utløse noe som vil gi Trump lyst til å gjøre alvor av sine ekstreme ideer.
Den norske regjeringens reaksjoner kan tyde på at Trump lykkes i å skape denne usikkerheten.
Men historisk sett skjer ikke overgrep mot folk og stater fordi vi konfronterer bøllete uttalelser. Tvert imot er det ofte nødvendig å sette foten ned og ta tydelig avstand fra det som blir sagt.
Om ikke slike ytterliggående uttalelser blir imøtegått så skyves debatten, virkelighetsforståelsen og mulighetsrommet litt etter litt.
Jeg tror det er en av Trumps strategier. Når han sier at palestinerne ikke har en fremtid i Gaza eller at Grønland burde være under amerikansk kontroll, skyver han redselen for hva som kan skje til ytterpunktet.
Det som i utgangspunktet er helt uakseptabelt og brudd med internasjonal rett fremstår da som et slags kompromiss, et nødvendig onde vi får akseptere fordi alternativet er så veldig mye verre.
Viktigheten av å si ifra, sette foten ned og fordømme Trumps uttalelser som klart og tydelig viser forakt for folkeretten, handler om mer enn Trump og hva han skulle måtte finne på å gjøre i løpet av presidentperioden.
Dersom vi lar de vanvittige ideene stå uimotsagt så sender det en beskjed til autoritære ledere verden over at de kan slenge rundt seg med trusler mot andre stater og folk så mye de bare vil.
Folkeretten står allerede under sterkt press. Putin viste hele verden at han ga blaffen i FN-pakten da han invaderte Ukraina. Netanyahu har brutt hele settet med regler for hva man kan gjøre i krig.
Det er forskjell på ord og handling, men hvert utspill fra en statsleder som viser manglende respekt for folkeretten, bidrar til å undergrave de reglene vi ble enige om etter 2. verdenskrig.
Når verdens mektigste mann kommer med slike uttalelser er det ikke bare rystende, de ryster ved hele grunnmuren vi har bygd verden på etter andre verdenskrig: folkeretten.
Det er en farlig utvikling. Jeg håper derfor statsminister Støre fremover vil ta tydeligere avstand fra Trumps sjokkerende ytringer.
Slik andre europeiske politiske ledere har gjort.