– Mine følelser er ubeskrivelige, sa Omar Daher, en 29 år gammel advokat, til Associated Press.
I løpet av de siste 24 timene har det skjedd betydelige endringer i Syria, med opprørere som hevder å ha tatt kontroll over hovedstaden Damaskus.
Dette markerer en av de mest betydningsfulle utviklingene i den syriske borgerkrigen siden den startet i 2011.
Nå samles syrere for å feire det som ser ut til å være slutten på Assads jerngrep over landet.
– Etter frykten som han (Assad) og hans far fikk oss til å leve i i mange år, og panikken og tilstanden av terror som jeg levde i, kan jeg ikke tro det, sier Daher.
Ifølge Daher ble faren hans ble drept av Syriske sikkerhetsstyrker. Han er fortsatt usikker på borens skjebne, som ble satt i varetekt.
Folk samles på Saadallah al-Jabiri-plassen mens de feirer i Aleppo.
Foto: Karam al-Masri / ReutersAssad skal ha forlatt landet
Syriske opprørere kunngjorde i en TV-sendt uttalelse tidlig søndag at de har frigjort Damaskus og styrtet president Bashar al-Assads 24 år lange regime. De la til at alle fanger er løslatt, skriver nyhetsbyrået Reuters.
Presidentpalasset ligger i Damaskus, men syriske militære kilder sier til Reuters at Assad har forlatt byen om bord i et fly.
Bashar al-Assad (t.h) tok over etter sin far, Hafez al-Assad, i 2000, og ledet landet gjennom en periode preget av borgerkrig og internasjonale konflikter. Assad er kjent for sin harde håndtering av opprør og protester, spesielt under den syriske borgerkrigen som startet i 2011.
Foto: Louai BESHARA / AFPDet er ukjent hvor han oppholder seg, men ifølge observatørgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) skal han ha forlatt landet.
– Vi erklærer Damaskus fri fra tyrannen Bashar al-Assad, skriver opprørsstyrkene på Telegram rundt klokken 04.15.
Innbyggere i Damaskus prøver fortsatt å forstå hendelsene som har skjedd i landet de siste timene.
– For aller første gang er det en ekte følelse av frihet, forteller en innbygger til BBC.
Feirer regjeringens fall
Videoer og bilder har sirkulert på nettet som viser innbyggere i sentrale Damaskus og Aleppo som feirer regjeringens fall.
Bilder og videoer fra Syria viser store folkemengder som feirer i gatene. De markeres Assads fall ved å skyte i luften med både gevær og fyrverkeri.
Foto: LOUAI BESHARA / AFPBBC har snakket med en innbygger som ønsker å være anonym av sikkerhetsgrunner. Han sier han er overveldet av følelser.
– Det er en følelse vi ikke har opplevd før, og det overrasker oss, sier han.
– Gatene utenfor er fylt med feiringer. På sentrale Umayyad-plassen feirer folk på en så fredelig måte. De skyter opp fyrverkeri. Ja, vi hører noen skudd, men det er mest fyrverkeri, bemerker han.
Mennesker har strømmet til gatene for å feire at regjeringen i Syria har falt.
Foto: LOUAI BESHARA / AFPHan bemerker at alle er i vantro over at dette skjedde uten intense kamper eller drap. Likevel sier han at det bekymringer og frykt for fremtiden, og hva den vil bringe.
– Men i dag vil alle syrere bare feire. Ingen vil tenke på morgendagen. Vi vil bare feire nå.
Opprørsstyrkene som nå har tatt over, inkluderer blant annet Hayat Tahrir al-Sham en islamistisk militant gruppe.
Under kan du lese mer om hva som skjer i Syria:
Håper på fredelig overgang
Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) kaller nattens utvikling i Syria for dramatisk, og tar til orde for en fredelig maktoverføring.
– Situasjonen er uoversiktlig, og det er mange krefter i spill. Det er positivt at det har vært så lite blod og vold de siste dagene, sier han i en uttalelse til NTB.
Utenriksminister Espen Barth Eide sier det er svært viktig med en fredelig overgang i Syria.
Foto: Tom Balgaard / NRKUtenriksministeren kaller Bashar al-Assads regime for et av de mest undertrykkende i nyere tid. Den syriske presidenten har sittet ved makten siden 2000.
– Nå er det svært viktig med en fredelig overgang og å få på plass en inkluderende politisk løsning. Den syriske befolkningen fortjener en bedre fremtid, legger Eide til.
Lederen av militsen Hayat Tahrir al-Sham (HTS), som ledet an i lynoffensiven mot regjeringsstyrkene, sa lørdag at «epoken for tyranni er over».
Hilde Henriksen Waage, professor i historie ved UiO og seniorforsker ved Institutt for fredsforskning (Prio), tror imidlertid ikke landet vil være bedre tjent med HTS i ledelsen.
– HTS er så å si lokallaget til Al Qaida. Det er som å velge mellom pest og kolera, sier hun om opprørsgruppen og president Assad.
Interessert i utenriks? Hør utenriksredaksjonens podkast:
Publisert 08.12.2024, kl. 07.31 Oppdatert 08.12.2024, kl. 07.33