Kadafi Zaman og Janne Amble: – Det vi fant, sjokkerte oss

3 months ago 20


Kortversjonen

  • TV 2s nye dokumentar «Dødsenglene» undersøker aktiv dødshjelp og personer som tilbyr å hjelpe andre med å dø.
  • Programlederne Amble og Kadafi Zaman opplevde psykisk påkjenning under arbeidet med dokumentaren.
  • Så langt er første episode sett av over 500.000 seere.

Søndag var det premiere på «Dødsenglene» på TV 2, med programlederne Kadafi Zaman og Janne Amble i spissen.

Utgangspunktet var et ønske om å ta opp debatten rundt aktiv dødshjelp.

Det hele utviklet seg til avsløringer om personer som tilbyr å hjelpe andre med å dø.

– Det vi fant, sjokkerte oss. Det ble bare sykere og sykere, sier Zaman til VG.

Amble er enig.

– Det er ingenting av det vi har gjort tidligere som kan sammenlignes med dette. Det er snakk om drap og helt sinnssyke metoder å ta liv på. Og det er et stort samfunnsproblem som angår oss alle, sier hun.

Seertall «Norge bak fasaden

Dødsenglene»

Hele serien ble publisert på TV 2 Play søndag.

  • Ep. 1: 565.000 seere (sendt lineært på TV 2 Direkte mandag kveld)
  • Ep. 2: 294.000 seere (så langt publisert kun på TV 2 Play)
  • Ep. 3: 257.000 seere (så langt publisert kun på TV 2 Play)

– Vi opplever en enorm- og ekstraordinær – oppmerksomhet rundt disse programmene. Seertallene er veldig høye, og det hører med til sjeldenheten at vi ser slike tall på så kort tid etter publisering for denne type programmer. Og vi vet at seertallene kommer til å øke betraktelig i dagene og ukene som kommer, når vi publiserer de resterende episodene på TV 2 Direkte, sier programredaktør i TV 2, Trygve Rønningen.

I juni i fjor møtte en mann i 50-årene i Søndre Østfold tingrett, tiltalt for medvirkning til selvmord.

Til stede i rettssaken var Zaman og Amble i forbindelse med arbeidet med dokumentarserien.

– Det kom frem såpass mye morbide og syke ting, og det var så mange løse tråder. Umiddelbart tenkte vi at her er det noe vi må prøve å finne mer ut av, sier Amble.

Zaman følger på:

– Rettssaken fikk oss til å lure om det finnes et slags undergrunnsmiljø, spesielt på sosiale medier, hvor mennesker som er syke eller har det så vondt at de leter etter folk som kan hjelpe dem å dø.

 TV 2Foto: TV 2

Sammen med resten av redaksjonen begynte de å undersøke nærmere. Det hele har resultert i de tre episodene med navn «Dødsenglene».

I arbeidet tok de i bruk skjult metode, og seerne får være med når Amble tar kontakt, og snakker på telefon, med personer med en falsk identitet.

– I samtalene ble det sagt ting som gikk ganske hardt inn på meg. En mann sa til meg at han skulle ta livet av et lite barn.

Ifølge «Norge bak fasaden» sier mannen gjennom sin forsvarer at det han sa og skrev ikke har rot i virkeligheten. I dokumentaren står det også at «bekymringen knyttet til barnet ble svekket tidlig i etterforskningen», ifølge politiet.

Samtalene var noe av det tyngste, sier Amble.

– Kadafi var med hele tiden, satt ved siden av meg og skrev innspill på lapper. På den måten klarte vi å holde samtalene i gang uten at jeg mistet helt fokus. For det er en helt absurd situasjon, og jeg ble jo veldig berørt av det som blir sagt, sier Amble.

– Hvordan påvirket det deg?

– Der og da er man så fokusert på det som skal skje, og det å gjøre jobben sin riktig. Det er etterpå man begynner å tenke. Du kommer hjem fra jobb og skal late som at alt er normalt, og så kan du ikke snakke med noen om det. Det har vært vanskelig.

– Morbide drapsmetoder

Zaman sier han er helt imponert over hvordan makkeren holdt ut.

– Det som gjør dette unikt, er at det er snakk om så morbide drapsmetoder. Det er snakk om superlim i nese og munn, kvelning med pute over ansiktet, og å sitte og ta en kopp kaffe oppå puten ... Altså, jeg har aldri hørt lignende, sier Zaman.

Undersøkelsene førte også til noen ubehagelige konfrontasjoner.

– Det gruer man seg til, reaksjonen til hvordan de reagerer når de skjønner at det er TV 2. Blir han sint? Løper han ut igjen? Har han noe våpen på seg? Man vet jo ikke sikkert, sier Zaman.

 TV 2Foto: TV 2

– Var dere noen gang redde?

– Vi var nok ikke redd, fordi det er jo en redaksjon her, og det satt en sikkerhetsvakt bare et par meter unna. Men vi visste jo ikke hvordan han ville reagere, og hva som ville skje de neste sekundene. Så jeg var jo ekstremt nervøs. Det var en helt uvirkelig situasjon, sier Amble.

De har fått mye støtte gjennom hverandre, og resten av redaksjonen.

Sterkt preget i ettertid

Mandag skrev TV 2 at Amble oppsøkte psykologhjelp etter innspilling.

– Vi får jo oppfølgning i TV 2, og jeg takket ja til psykolog. Jeg tenker det er bra å bearbeide litt. Vi har nok vært mye mer slitne og preget enn det vi skjønte der og da.

Også Zaman ble preget av arbeidet. Han forteller at han fikk magesår av stresset i ukene de jobbet med serien.

– Det har vært så intenst. Det har vært lite søvn, høyt blodtrykk og så høy puls. Vi kunne aldri legge det fra oss, for meldingene kunne tikke inn når som helst, sier han.

– Skremmende

Mannen i 50-årene som møtte i Søndre Østfold tingrett i fjor, ble dømt til åtte år fengsel for medvirkning til selvmord. Dommen er foreløpig ikke rettskraftig.

I serien fremkommer det også at mannen er tidligere drapsdømt mange år tilbake.

På grunn av dokumentaren etterforskes nå han også for flere forhold i Sverige, ifølge TV 2. I dokumentarserien står det at han nekter straffskyld, ifølge sin svenske advokat.

– Vi har tenkt mye på det. At hvis vi ikke hadde gått undercover, og vi ikke hadde kommunisert med ham, så hadde han kanskje ikke blitt pågrepet. Og det er også en litt skremmende tanke.

– Hva har vært det tyngste?

– Det tøffeste har vært å innse at dette er verdenen vi lever i. Disse sårbare menneskene som er i en desperat situasjon, også er dette realiteten de møter. Det er så mørkt, sier Amble.

Bør aktiv dødshjelp legaliseres i Norge?aJabNeicUsikker

Så langt er den første episoden sett av over 500.000.

Zaman kaller responsen for «ellevill», og at han ikke kan huske å ha fått så mye tilbakemeldinger før.

– Saken er jo ikke over for oss på noen som helst måte, sier Amble og legger til: 

– Jeg tenker vi må begynne å snakke om aktiv dødshjelp, for sånn som dette kan vi ikke ha det. Så håper vi politikere tar ansvar for den debatten. 

Read Entire Article