Kaotiske tilstander i Syria etter Assad-regimets fall

5 months ago 29


– Jeg så soldater som kom fra Homs. En av soldatene fortalte meg at innenriksdepartementet har blitt evakuert og at politistasjonene har blitt forlatt, sier journalisten Moutaz Abdulkareem til NRK.

Etter en dramatisk uke hvor syriske opprørsgrupper har nærmet seg Damaskus steg for steg, ble det natt til lørdag klart at de har tatt over hovedstaden.

President Bashar al-Assads skal ha fortatt landet, og er ifølge iranske og amerikanske kilder på vei til Moskva.

I etterkant har det utspilt seg scener av både glede og kaos i de største byene.

Journalisten som NRK har snakket med over telefon forteller om soldater som ikke vet hvor de skal, eller hva de skal gjøre.

Hva som nå skjer videre i landet som har vært herjet av krig siden 2011, er veldig usikkert.

En syrisk opprørssoldat avfyrer skudd mens folk feirer nær Klokketårnet i sentrum av Homs

En syrisk opprørssoldat avfyrer skudd mens folk feirer nær klokketårnet i sentrum av Homs.

Foto: MUHAMMAD HAJ KADOUR / AFP

– Despoten er borte

Moutaz Abdulkareem (41) har jobbet som i media i 19 år, og forteller til NRK at karrieren som frilansjournalist i Syria har vært preget av sensur og frykt.

– Som journalist kunne vi ikke jobbe fritt tidligere. Vi kunne bare ta bilder på en måte som regimet ønsket. Jeg fryktet at noen skulle ta hevn og angripe oss.

Journalist Moutaz Abdulkareem

Syreren Moutaz Abdulkareem sier han ikke er redd for å være journalist lengre.

Foto: Privat

Assad- regimet har kontrollert mediene strengt i over 20 år, og journalister har ofte blitt utsatt for trakassering, fengsling og i noen tilfeller vold.

Nå sier Abdulkareem at han ikke lengre er redd for å være journalist.

– Jeg var i sentrum og kunne filme hva jeg ønsket. Jeg filmet med mobilen min uten problemer. Ingen ba meg ta ned mobilen, slik det var før.

Men den drevende journalisten forteller også om kaoset som har oppstått etter opprørsstyrkenes plutselige maktovertakelse.

– Akkurat nå er det mye skyting og kaos. Det er grupper som prøver å organisere seg for å hindre at våpen havner i feil hender.

Skremmende situasjon

Store folkemengder i de største byene har siden morgenkvisten søndag fylt gatene for å feire Assad-regimets fall. Bilder og videoer viser syrere som jubler og avfyrer en mengde skudd opp i luften.

– Situasjonen nå er skremmende. Flere folk fra kysten har forlatt byen med familiene sine på grunn av den intense skytingen. Jeg tror det vil ta flere dager før bildet blir klart, sier Abdulkareem.

Muhammed Fadel Allah

Aktivisten Muhammed Fadel Allah tror fremtiden i Syria kommer til å bli bedre.

Foto: Privat

Medieaktivisten Muhammed Fadel Allah, som har jobbet med medieproduksjon for opprørsguppene, (29) forteller til NRK over telefon at den største utfordringen akkurat nå er våpen som ikke er under kontroll.

– Jeg håper våpnene blir tatt under kontroll, og at drømmen vi alle har jobbet for, blir oppnådd, sier han.

– Du må huske at folk, gjennom mer enn 13 år, har opplevd mye vondt i og rundt Damaskus. Folk har slitt i mange år. Derfor er det en slik reaksjon over seieren.

Hilde Henriksen Waage, professor i historie ved UiO og seniorforsker ved Institutt for fredsforskning (Prio), sier mange syrere er både glade og redde nå.

HTS er så å si lokallaget til Al Qaida. Det er som å velge mellom pest og kolera, sier hun om opprørsgruppen og president Assad.

Derfor påpeker hun at fremtiden for Syria er vanskelig å spå.

Opposition fighters celebrate in Damascus, Syria, Sunday Dec. 8, 2024. (

Opprørsgrupper skyter i luften og feirer i Damaskus.

Foto: Hussein Malla / AP

Håper på en bedre fremtid

Selv om situasjon fortsatt er veldig uklar, skimter både Allah og Abdulkareem endelig et lys etter over et tiår med krig.

– Jeg tror fremtiden kommer til å bli bedre. Vi ønsker at Syria skal bli en rettsstat med institusjoner og rettferdighet, et Syria for alle etniske og religiøse grupper. Dette har vi arbeidet for i mange år, sier Allah.

Abdulkareem har to brødre han ikke har sett på åtte år, og som har vært etterlyst av regimet siden de rømte fra hæren.

– I dag rant tårene, og jeg ble glad, for nå kan jeg endelig se mine søsken og slektninger etter mange år. Mine foreldre er i Libanon, og jeg har en bror i Tyskland.

Nå håper han på en bedre fremtid og et fritt Syria.

Interessert i utenriks? Hør utenriksredaksjonens podkast:

Publisert 08.12.2024, kl. 15.18 Oppdatert 08.12.2024, kl. 15.22

Read Entire Article