Kilder til Reuters: M23 beveger seg sørover

3 months ago 19


 Brian Inganga / AP / NTBRumenske leiesoldater som har kjempet for Kongos hær, overga seg til M23-soldater under beleiringen mandag. Onsdag ble de løslatt. Foto: Brian Inganga / AP / NTB

Opprørsgruppen M23 kontrollerer strategisk viktige deler av byen Goma, som ligger i en region full av naturressurser. En ambassadør til landet tror gruppen har et større mål.

Torsdag 30. januar kl. 01:40

Kaos råder i den østlige delen av Kongo etter at den rwandiskstøttede opprørsgruppen M23 tok kontroll over flyplassen i byen Goma mandag. Gruppen hevder at de kontrollerer hele byen, noe den kongolesiske regjeringen avviser.

Goma er regionshovedstad i Nord Kivu-provinsen, som er kjent for naturressurser som gull og tinn, i tillegg til viktige mineraler som blant annet brukes i mobiltelefoner og elektriske bilbatteri.

Les også: Driver norsk barnehjem i Kongo: – Jeg gråt da jeg fikk kontakt med dem

– De vil fortsette inn i Sør-Kivu, for Goma kan ikke være målet i seg selv, sier Vincent Karega, som er Rwandas ambassadør til landene rundt De store sjøer i Afrika, ifølge NTB.

Ifølge flere kilder til Reuters har gruppen begynt å ekspandere sørover onsdag, mot byen Bukavu.

 JUNIOR KANNAH / AFP / NTBArbeidere leter etter mineralet kassiteritt i Lukushi-elven i Manono sør i Kongo, i 2022. Foto: JUNIOR KANNAH / AFP / NTB

M23 begrunner sin eksistens med å skulle beskytte Kongos tutsi-befolkning.

Ifølge FN er det klare bevis for at M23-militsen er støttet av Rwanda. Flere FN-eksperter mener at Rwanda har sendt tusenvis av soldater inn i nabolandet de siste årene.

– Nærværet av tusenvis av rwandiske soldater på vår jord leder til en eskalering med uforutsigbare konsekvenser, sier Kongos president Feliz Tshisekedi i en tale onsdag kveld, gjengitt av Reuters.

M23-militsens inntog i Goma skjer etter at Kongo brøt de diplomatiske forbindelsene til nabolandet Rwanda, som de anklager for å ville ta kontroll over Goma og den mineralrike regionen rundt byen.

Onsdag inviterte Den østafrikanske samarbeidsorganisasjonen (EAC) presidentene i Kongo og Rwanda til et krisemøte for å diskutere situasjonen.

Men ifølge kongolesiske statlige medier, vil ikke Kongos president Felix Tshisekedi delta på møtet.

 Brian Inganga / AP / NTBTusenvis har flyktet fra Kongo og over grensen til nabolandet Rwanda de siste dagene. Foto: Brian Inganga / AP / NTB

Døde mennesker i gatene

Som følge av offensiven, har demonstranter tatt til gatene for å protestere mot internasjonal passivitet i konflikten, og angrepet flere ambassader.

FN melder om overfylte sykehus og døde mennesker i gatene.

Kongos utenriksminister ber FN om å gjøre mer.

Over en halv million kongolesere skal være fordrevne i løpet av januar, ifølge Kongos utenriksminister, Thérèse Kayikwamba Wagner.

Forrige gang M23 tok kontroll over Goma, var i 2012. Den kongolesiske hæren tok tilbake kontrollen i løpet av en uke.

Kongos hær, FNs fredsbevarende styrke og allierte har i flere tiår jobber for å holde opprørere unna byen.

Read Entire Article