Sentrale politikere i Ap uttrykte bekymring i møte med partileder Jonas Gahr Støre om hva som kan skje hvis regjeringssamarbeidet med Senterpartiet brytes nå.
- Bjørn Haugan
- Eirik Røsvik
- Anja A. T. Brekke
- Emilie Rydning
- og 1 tilvis færre
Kortversjonen
- Regjeringssamarbeidet mellom Ap og Sp er i fare på grunn av uenighet om EUs fjerde energimarkedspakke.
- Jonas Gahr Støre ønsker å innføre direktivene, men Senterpartiet sier nei.
- Sentrale Ap-politikere frykter at Sp kan gå til høyresiden hvis samarbeidet brytes.
- Et lite team fra begge partiene jobber nå for å finne en løsning.
Samtidig jobber et lite team fra de to partiene nå hardt med å prøve å hamre ut en løsning.
Det får VG opplyst.
De siste dagene har både Arbeiderpartiet og Senterpartiet hatt en rekke interne møter om regjeringskrisen. Senest Sps sentralstyre mandag, hvor Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum etter møtet redegjorde for at de er i reelle forhandlinger med Ap.
Stridens kjerne er at Arbeiderpartiet vil vedta tre direktiver fra EUs fjerde energimarkedspakke.
Har du ikke full kontroll på EUs fjerde energimarkedspakke? Her er alt du trenger å vite.
Støre sa fredag at han ønsker å innføre dem for å bevare norske arbeidsplasser, for Norges forhold til EU og av sikkerhetspolitiske hensyn.
Men Senterpartiet har så langt sagt tvert nei.
Frykter Sp-exit
Søndag kveld samlet Ap sitt sentralstyre til et to timers digitalt møte, hvor det, ifølge VGs opplysninger, var liten støtte for «å kjøre en linje» som gjør at Senterpariet forlater regjeringen.
Noen argumenter gikk igjen fra de som uttalte at de ønsker å gjøre mer for å beholde Senterpartiet i regjeringen, får VG opplyst:
- Flere uttrykte bekymring for om Senterpartiet kan gå til høyre på den politiske aksen innen relativt kort tid dersom regjeringssamarbeidet brytes nå. De understrekte at Ap ikke har flertall ut perioden, uten Sp.
- Andre argumenterte med at de var redde for samarbeidet med Sp etter valget.
Senterpartiet satt i regjeringen Syse sammen med Høyre og KrF frem til 1990. De var også i sentrumsregjeringen til Kjell Magne Bondevik (KrF) med KrF og Venstre fra 1997 til 2000.
VG har tidligere skrevet at Støre på fredag fikk bred tilslutning fra stortingsgruppen for å innføre de tre aktuelle EU-direktivene.
Ifølge VGs opplysninger var de uttrykte bekymringene i sentralstyremøtet knyttet til konsekvensene for regjeringssamarbeidet, ikke motstand mot å innføre direktivene. VGs kilder understreker at Ap har stått støtt bak EØS-avtalen i 30 år.
I møtet fikk Støre et klart mandat til å forhandle med Senterpartiet og se hvor langt han kommer. Det ble uttrykt en klar forventning fra flere om at det skal være reelle forhandlinger, ifølge VGs opplysninger.
Lite team i kjernen
VG får opplyst at et lite team nå forhandler på vegne av Vedum og Støre. Stabssjef Halvard Ingebrigtsen (Ap) fra Statsministerens kontor (SMK) og statssekretær Erlend Grimstad (Sp) fra Finansdepartementet har sentrale roller, ifølge VGs opplysninger.
Vårt Land meldte dette først.
Statssekretær i Finansdepartementet
Stabssjef ved Statsministerens kontor
I tillegg til dette teamet og partilederne selv, er også energiminister Terje Aasland tett påkoblet, ifølge VGs opplysninger. Tidligere i dag kom nyheten om at Aasland har avlyst sitt offisielle program for de neste dagene.
VG har forelagt opplysningene for SMK. Statssekretær Kristoffer Thoner (Ap) svarer:
– Vi kommenterer ikke interne møter i Arbeiderpartiet. Statsminister og partileder Jonas Gahr Støre var tydelig allerede fredag om at han mener det er best at Senterpartiet fortsetter i regjering, skriver Thoner i en tekstmelding til VG.
– Jeg mener det er best om Sp fortsetter i regjering. Vi har mye politikk vi skal legge frem i år, sa Støre da.
Peker på forholdet til EU
Striden mellom Ap og Sp gikk inn i en ny fase etter et møte ved Statsministerens kontor før jul.
Den fortsatte på regjeringens strategikonferanse i begynnelsen av januar og mulighetene for regjeringskrise ble kjent tirsdag i forrige uke, da det ble klart at uenigheten skulle opp på regjeringskonferansen to dager senere.
VG har tidligere omtalt hvorfor Ap nå vil innføre direktivene:
- Negative konsekvenser for norske bedrifter: Næringslivet trenger disse direktivene for å hekte seg på EUs energi-standarder.
- En urolig tid i Europa og USA: Norge nå trenger goodwill fra EU i møte med mulig straffetoll fra USAs nye president.
- En krevende sikkerhetspolitisk situasjon: At Norge må bidra til å bevare EØS-avtalen, som kan komme under press fordi Norge somler med å få tatt ny EU-lovgivning inn i norsk rett.