Kjørelærer advarer: – Det er glattere enn du tror

3 months ago 22


Hvis du kjører altfor fort eller er altfor nært andre biler, så vil ikke systemene kunne redde deg, sier Kjetil Rørbak.

Han er kjørelærer ved Mørk trafikkskole i Fredrikstad. Han advarer mot å stole blindt på antisklisystemene i de nye bilene, også kalt ESP-systemer.

Kjetil Rørbak kjørelærer

Kjørelærer på Mørk trafikkskole i Fredrikstad, Kjetil Rørbak, advarer mot å stole blindt på antisklisystemene i bilen: – Det gjelder ikke bare de som tar lappen nå, men også de som har kjørt bil enn mer enn 20 år.

Foto: Even Bjøringsøy Johnsen / DKOS

Rørbak mener at systemene hindrer sjåføren i å registrere hvor glatt det faktisk er på veiene.

– Anti-spin systemene reagerer så raskt at det er vanskelig å merke at de faktisk har startet. Da er det ofte glattere enn du tror, og man er mer uforsiktig, sier han.

– Stoler ikke på dem

Det har vært snøkaos flere steder på Østlandet den siste uken. Temperaturen hopper mellom pluss- og minusgrader, og det er periodevis svært glatt.

Det merker også flere bilister som NRK har møtt i Fredrikstad.

Ida Østerud glatt føre

– Jeg ser det er flere som sliter på veiene nå, sier Ida Østerud i Fredrikstad.

Foto: Even Bjøringsøy Johnsen / DKOS

– Folk har dårlig tid, er stressa og skal på jobb. Da tar de plutselig noen stygge forbikjøringer. Det er dumt. Da ender dem i grøfta, sier Ida Østerud, som selv fikk lappen for under ett år siden.

Hun forteller at hun ikke lener seg kun på sikkerhetssystemene i bilen, selv om det er dårlig føre ute.

Jeg stoler ikke på dem. Jeg overlater det meste til meg selv. Jeg slår farten veldig ned på det føret her, sier den ferske sjåføren.

Kan ta fokuset bort

Fagleder i trafikksikkerhet i Trygg Trafikk Bård Morten Johansen mener at effekten av systemene likevel veier opp for ulempene som finnes i dag.

Bård Morten Johansen i Trygg Trafikk

Fagleder i Trygg Trafikk mener enkelte av førerstøttesystemene er umodne: – Men de blir bare bedre og bedre.

Foto: Trygg Trafikk

– Systemene er svært verdifulle om man bruker de riktig. Vi har beregnet at man kan minske ulykkesrisiko med minst 20 prosent om man bruker ESP. Det har stort potensial for å berge liv, sier Johnasen.

Kontorleder hos Vegvesenet Siw Bankerud mener også at det er viktig å være bevisst på hva slags systemer bilen har, og hvordan disse brukes.

Varsellamper bil

Elektronisk stabilitetskontroll (ESP) slår inn på nye biler når det er glatt ute. Men det er ikke alltid man skal stole blindt på det, advarer kjørelærer.

Foto: Even Bjøringsøy Johnsen / NRK

Forskning viser at enkelte førerstøttesystemer kan ta fokuset bort fra omkringliggende trafikk og førerforhold, sier Bankerud.

Siw Bankerud Trafikk Fredrikstad

Siw Bankerud, kontorleder for Hafslund, Moss og Mysen i Vegtrafikksentralen.

Foto: Even Bjøringsøy Johnsen / DKOS

Kjørelærer Rørbak legger trykk på at farten, og avstanden til bilene rundt, er det som har aller mest å si for hvor utsatt man er for en ulykke.

Man kan ikke ha blind tillit til systemene. De vil kun hjelpe til en viss grad. Man må ha kontroll over kjøretøyet sitt, sier han, og legger til:

– Det aller lureste er å kjøre sakte nok til at systemene ikke må hjelpe deg.

Publisert 27.01.2025, kl. 11.05

Read Entire Article