Klimapolitikkens Darth Vader er tilbake

5 hours ago 6


Kortversjonen

  • Tidligere statsminister Jens Stoltenberg sammenlignes med Star Wars' Darth Vader i klimapolitikken.
  • Stoltenberg kritiseres for å prioritere kvotehandel fremfor nasjonale utslippskutt.
  • Regjeringen hans får skylden for klimamål som mangler konkrete kutt i hjemlandet.
  • Artikkelforfatteren etterlyser en klimaredning lik Luke Skywalkers idealisme.
 INGRID LILANDKRONIKK: INGRID LILAND

nestleder i Miljøpartiet De Grønne

Stoltenberg var klimapolitikkens håp på 1990- og 2000-tallet. Han så tidlig alvoret, og skjønte at det trengtes kraftfulle politiske grep.

Han tok til orde for kvotehandel. Det skulle være hovedverktøyet i klimapolitikken. Billige utslippskutt først, uansett hvor de skjedde. CO₂ kjenner ingen grenser, sa de. Det ble et mantra. Og en unnskyldning for å slippe nasjonale kutt. 

Som statsminister på 2000-tallet gikk Jens Stoltenberg i bresjen for en klimapolitikk som skulle være «kostnadseffektiv». Det betydde i praksis: La andre kutte. Vi betaler. De billigste kuttene er alltid et annet sted.

Men billigst klimapolitikk er ikke alltid best klimapolitikk. Økonomiske modeller ser ikke makt. Ikke interesser. Ikke hvem som vinner og taper. 

De ser ikke den grunnleggende urettferdigheten: At rike land har skylda, mens fattige tar støyten.

Nå er Stoltenberg tilbake. Det merkes. For første gang siden han selv var statsminister, har vi en regjering som ikke vil sette noe mål for utslippskutt i Norge. Nok en gang skal klimamålet nås gjennom kvotekjøp. 

Jeg har mye godt å si om Jens Stoltenberg. Han var uvurderlig som NATOs generalsekretær i møte med Putins angrep på Ukraina. Han var en klippe i ukene etter 22. juli. Han er en god debattant. En diplomat av internasjonal toppklasse. 

Men i klimapolitikken er han en katastrofe.

ALTER EGO? Er Jens Stoltenberg klimapolitikkens Darth Vader (bildet), slik kronikkforfatteren påstår?   Foto: Morgan Tencza / Reuters / NTBALTER EGO? Er Jens Stoltenberg klimapolitikkens Darth Vader (bildet), slik kronikkforfatteren påstår? Foto: Morgan Tencza / Reuters / NTB

I Star Wars-universet er Anakin Skywalker en idealist. Han vil redde verden. Gjøre det rette, bekjempe ondskap og skape fred. 

Han endte opp som en blind forkjemper for kreftene han kjempet mot. 

Jens Stoltenberg er klimapolitikkens Darth Vader: Han engasjerte seg med et ønske om å gjøre det rette. Han endte opp med å forsvare dem som skapte problemet.

Norsk klimapolitikk styres av oljeinteresser. Under pandemien vedtok Stortinget en krisepakke til oljenæringen.

Den kostet 68 milliarder kroner og ble drevet fram av oljebransjen, LO, NHO og de store partiene. Det ga ny fart til oljeinvesteringene, i en tid der nesten alle sa at de ville satse på klima. 

Hvem er din klimapolitiske helt? aLuke SkywalkerbGreta ThunbergcCaptain PlanetdKvotekjøperen

Klimakrisen er den største krisen i vår tid. Større enn Trump, Putin og krigen i Palestina.

Hvis vi ikke kutter utslippene, kollapser sivilisasjonen slik vi kjenner den i dag. Millioner vil dø eller bli tvunget på flukt. Lidelsene blir enorme. 

Det var oljen som fikk en krisepakke. Ikke klimaet.

Vi løser ikke dette med ny olje eller gamle økonomiske teorier. Å bare ta de billigste kuttene først, fungerer ikke.

Vi må gjøre alt vi kan.

Og vi må gjøre det nå. Stoltenbergs strategi fører bare til at ingenting skjer.

 JAN PETTER LYNAU/VGFAN: Jens Stoltenberg i 2001, på premieren av filmen «Star Wars: Episode II – klonene angriper». Foto: JAN PETTER LYNAU/VG

Darth Vaders sjef og hovedstrateg, den onde keiser Palpatine, ville nikket anerkjennende til regjeringens klimapolitikk. Palpatine bygget opp sin makt gjennom et intrikat politisk spill som gjorde senatet handlingslammet.

Da Naboo ble invadert, var senatet en byråkratisk hengemyr. Alt ble utsatt. Komiteer og prosedyrer ble brukt som unnskyldning for å ikke handle.

Parallellen til norsk klimapolitikk er tydelig: Hver regjering lager nye klimameldinger som forteller hvor flink den er.

Klimamålene er så kompliserte at nesten ingen forstår dem. Det nedsettes stadig nye utvalg som skriver stadig nye rapporter om klimapolitikk.

Som den til enhver tid sittende regjering putter i en skuff.

Alle vet hva som må til, men industrien brenner fortsatt kull og gass. Lastebilene går fortsatt på diesel. Statens vegvesen vil bruke 100 milliarder på nye motorveier.

Olja er helt fredet. Selv om eksport av norsk olje og gass fører til utslipp på en halv milliard tonn CO₂ hvert år – ti ganger mer enn alle utslipp her hjemme.

I historien om norsk klimapolitikk er det ikke én ond keiser, men en allianse av oljeinteresser som spiller Palpatines rolle. De som trekker i trådene og lammer politikken innenfra.

 Hvor er den norske klimapolitikkens Luke Skywalker (bildet)?   Foto: Walt Disney Studios / 20th Century-FoxETTERLYST: Hvor er den norske klimapolitikkens Luke Skywalker (bildet)? Foto: Walt Disney Studios / 20th Century-Fox

Vi har alt som trengs for å kutte utslipp i Norge. Vi har teknologien. Kunnskapen. Pengene. Likevel velger regjeringen å kjøpe kvoter. Det sender et klart signal: Klimaproblemet skal løses av noen andre. Norge skal fortsette som før.

Norsk klimapolitikk trenger Luke Skywalker, ikke Darth Vader.

Vi trenger idealisme og et klart moralsk kompass. Vi må stå opp mot dem som vil at alt skal fortsette som før. Vi må holde fast på verdier som demokrati og menneskerettigheter.

Vi må bygge allianser med dem som rammes hardest. Vi må kjempe mot oljemakten – oljebransjen, LO, NHO, Ap, Høyre og Frp.

Og vi må aldri gi opp.

Jens Stoltenberg er klimapolitikkens Darth Vader: En som ville gjøre det rette, men som endte opp som systemets beskytter. Nå er han tilbake. Hvis vi ikke ser hvilken klimapolitisk trussel han utgjør, har oljemakten allerede vunnet.

Vader snudde seg til slutt mot keiser Palpatine. Men han trengte hjelp fra folk som turte å stå opp mot mørket.

På samme måte trenger Stoltenberg og hans padawan, klimaminister Andreas Bjelland Eriksen, noen som kan dra dem ut av oljelobbyens grep.

Ap trenger MDG for å få til en klimapolitikk som virker.

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til debatt@vg.no.
Read Entire Article