Kraftig økning i enslige mindreårige asylsøkere til Norge

4 months ago 29


– På den tiden var jeg sammen med kjæresten min, og hun hadde en venninne som bodde i Oslo, som sa gjerne kom, så får dere en bra start her.

Tymofii «Tim» Zhezhera (20) var 17 år da han kom til Norge fra Ukraina med sin daværende kjæreste for to og et halvt år siden. Kjæresten hadde en venninne i Oslo som kunne tilby paret en jobb og et sted å bo, forteller han.

– Vi visste ikke så mye om reglene for flyktninger. Så vi bare flyttet til Oslo.

Helsetilsynet bekymret

De siste to årene har antallet enslige mindreårige asylsøkere som kommer til Norge økt fra 74 barn fordelt på to asylmottak, til 571 enslige mindreårige fordelt på mer enn 20 mottak.

Den kraftige økningen bekymrer Statens helsetilsyn, som har det overordnede ansvaret for at mindreårige som bor i mottak får forsvarlig omsorg.

– De tilsynene som har vært gjennomført så langt, viser at barna ikke får den omsorgen de har behov for, og vi blir jo da bekymra for barnas situasjon, sier Camilla Kayed, seniorrådgiver i Helsetilsynet.

Seniorrådgiver Camilla Kayed, Statens helsetilsyn

BEKYMRET: Seniorrådgiver i Helsetilsynet, Camilla Kayed, sier tilsyn viser at barn i mottak ikke får den omsorgen de har behov for.

Foto: Statens helsetilsyn

Ifølge Kayed har tilsyn gjennomført av statsforvalteren avdekket flere lovbrudd.

– Det statsforvalteren ser, er at mottakene ikke har den bemanningen og kompetansen de trenger for å ivareta de barna som bor der.

Harde kamper i hjembyen

Tim forteller at han er fra byen Hostomel som ligger like ved den mindre byen Butsja utenfor Ukrainas hovedstad Kyiv, og at det var harde kamper i byen helt i starten av den russiske invasjonen.

– Mamma, pappa, alle er i Hostomel, sier Tim om familien som er igjen i Ukraina.

– Hva synes de om at du har reist hit til Norge?

Jeg tror de er glad for det, for nå er jeg i et trygt land. De har alltid støttet meg, sier Tim.

Etter at de kom til Norge, oppholdt han og kjæresten, samt kjærestens lillesøster seg på et mottak sammen med andre familier i fem måneder. Lillesøsteren på 14 år var mye lei seg forteller han.

– Hun satt mye på rommet alene, og gråt hele tida. Det var kjempetungt for henne, så etter fire måneder kom moren hennes, og de flyttet tilbake til Ukraina, sier Tim.

69 prosent gutter

Hittil i år har norske kommuner bosatt litt under 23.000 flyktninger, de fleste av dem fra Ukraina. Samtidig kommer det om lag 60 prosent færre ukrainere til Norge nå sammenlignet med i samme periode i fjor, ifølge regjeringen.

I dag er det 453 enslige mindreårige i EMA-mottak uten følgeperson (fordelt på 20 mottak) og 118 enslige mindreårige i ordinære mottak med følgeperson.

69 prosent av enslige mindreårige som har søkt om kollektiv beskyttelse hittil i år, er ukrainske gutter, 31 prosent ukrainske jenter.

Blant guttene, er rundt 88 prosent 16 eller 17 år. De fleste, 67 prosent, er 17 år, får NRK opplyst av UDI.

Kan ikke dra etter fylte 18

– Hvis du ser på det lovverket som de har i Ukraina i dag, har ikke menn over 18 år lov til å reise fra landet, med mindre det er veldig spesielle forhold.

Det sier Fafo-forsker Guri Tyldum, som har gjennomført et forskningsprosjekt om migrasjon og retur blant ukrainske flyktninger.

Hun sier alder er en viktig årsak til at mange unge gutter forlater landet mens de fortsatt kan, og at ukrainsk lov krever at menn mellom 18 og 60 skal bli igjen, ikke bare for å være i militæret, men for å holde samfunnshjulene i gang.

– Også har man da mobilisering av de som er over 25. Hvis man tenker at man kanskje har lyst til å flykte, så må man ta den beslutningen før man fyller 18. Og det gjør at mange da reiser ut på egen hånd, sier forskeren.

Guri Tyldum

FLYKTER FØR DE FYLLER ATTEN: Fafo-forsker Guri Tyldum sier menn over 18 år ikke har lov til å forlate Ukraina.

Også Tyldum er bekymret for sånne som Tim, som kommer sammen med følgepersoner som er over atten år, og som dermed havner i mottak for voksne.

– Og hvor det er uklart om de egentlig får den oppfølgingen de har krav på mens de bor i mottak.

Styrker tilsyn på mottakene

– Regjeringen har over tid vært opptatt av å styrke tilbudet til denne gruppa, sier statssekretær i Justis- og beredskapsdepartementet Even Eriksen, og viser til budsjettenigheten med SV tidligere denne måneden.

– Vi tilfører totalt 55 millioner kroner til ulike tiltak som skal heve kvaliteten på omsorgstilbudet vi gir til enslige mindreårige asylsøkere, deriblant 15 millioner kroner til en styrka tilsynsordning.

Tim, som for tiden går på folkehøyskole og har kollektivt opphold i Norge, sier han ikke er veldig redd for å gå i militæret i Ukraina, men at han ikke har så lyst til å reise tilbake nå, på grunn av alle droneangrepene.

– Jeg tror unge mennesker kommer til å fortsette å flytte til Norge, fordi det er ikke trygt uansett hvor du bor i Ukraina. Men hvis jeg må flytte tilbake, har jeg foreldre som kan hjelpe meg.

tekst

ØNSKER Å BLI I NORGE: Tim går for tiden på folkehøyskole, og kunne tenke seg å jobbe med barn og friluftsliv i framtiden.

Foto: Tom Balgaard / NRK

Publisert 16.12.2024, kl. 05.37

Read Entire Article