Kripos advarer: – Ingen grunn til at yngre barn skal være på Snapchat

5 months ago 28


Ifølge en ny rapport fra Kripos mottar politiet flere og flere tips om voksne som kontakter barn på sosiale plattformer. Hensikten er som oftest å begå seksuelle overgrep.

De utsetter barna for seksuell utpressing, skaffer seg overgrepsmateriale ved å få barna til å sende nakenbilder og -videoer eller begår cyberstøttede overgrep, skriver Kripos.

– Jeg tror mange av barna sitter igjen med en veldig vond følelse av skyld og skam, sier leder for Kripos seksjon for seksuelle overgrep mot barn Lise Matheson til VG.

Bilde av Lise MathesonLise Matheson

Leder Kripos seksjon for seksuelle overgrep mot barn

Kripos samlet informasjon fra politi over hele landet om nettovergrep mot de minste barna i mai til november 2023. Her er hva de fant, etter seks måneder:

  • Rundt hundre norske barn under 14 år ble kontaktet av seksuallovbrytere på internett
  • I disse sakene ble flere titalls overgripere over 18 år registrert av politiet
  • Snapchat var plattformen som de voksne hyppigst benyttet til å få kontakt
  • I de fleste tilfellene ledet kontakten til at barna ble utsatt for seksuelle overgrep

– Men mørketallene er store, sier politioverbetjent i Kripos Vemund Eggen Sæther.

Politiet deler denne chatten fra januar 2015: En ung mann som utga seg for å være en 14 år gammel jente, møtte en 12 år gammel gutt på nett. Slik utviklet dialogen seg i løpet av et døgn:

85 prosent av norske barn i alderen ni til ti år har mobil. Nesten halvparten av norske niåringer bruker sosiale medier. Fra 11–12 års alderen er nesten alle på sosiale medier på egen mobil.

– Voksne med seksuell interesse for barn får lett tilgang til utrolig mange av dem på kort tid, via sosiale plattformer, sier Matheson.

For å oppnå kontakt, utgir overgriperne seg ofte for å være en annen – for eksempel en jevnaldrende gutt eller jente. De opptrer vennskapelig, gir ros og komplimenter, tilbyr penger.

Men i mer enn 80 prosent av tilfellene som Kripos-rapporten omhandler, endte kontakten med seksuallovbrudd eller forsøk på seksuallovbrudd mot barn.

Hyppigst forekom seksualisert chat og digitalisert blotting samt at de voksne forsøkte å skaffe seg materiale som seksualiserer barn. Seksuell utpressing med økonomisk motiv skjer også.

Både cyberstøttede og fysiske voldtekter ble registrert i perioden.

All seksuell omgang med barn under 14 år er i straffeloven definert som voldtekt.

 Dean Lewins / AP / NTBFoto: Dean Lewins / AP / NTB

De fleste overgriperne som rapporten omhandler, er i alderen 18–29 år. Med ett unntak er de menn. Et flertall av dem er tidligere mistenkt, siktet eller dømt for seksuallovbrudd.

– Antall barn og forbrytere kunne vært langt høyere, om en av de store nettovergrepssakene hadde skjedd innenfor perioden vi har undersøkt, sier politibetjent Vemund Eggen Sæther.

Et eksempel er den såkalte Omegle-saken fra Nordland, der en mann nylig ble dømt til 20 års fengsel for 215 tilfeller av overgrep og krenkende adferd mot barn.

Et annet er saken der en fotballdommer i 2019 ble dømt til 16 års fengsel for å ha forgrepet seg om lag 250 gutter. Det var i alt 464 fornærmede i denne saken.

Kripos har også sett på ti større saker fra de siste 6–7 årene, der nettovergrep er etterforsket.

– Minst 578 av de 1216 barna som var fornærmet i disse sakene, var under 14 år, sier Sæther.

Han legger til at de yngste er mest sårbare.

– Men alle barn som har tilgang til en mobil eller pc, kan bli forledet og utsatt for overgrep.

 Fredrik Sandberg/TTOgså spillplattformer som Roblox brukes for å opprette kontakt. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Snapchat er plattformen som overgriperne hyppigst benytter seg av for å oppnå kontakt. Snapchat er også det viktigste sosiale mediet blant unge, brukt av nesten alle.

Andre viktige plattformer der voksne etablerer kontakt, er TikTok, Instagram og Discord og nå nedlagte Omegle. Blant spillplattformer var Fortnite og Roblox gjengangere.

Matheson mener at det i dag er lett å finne gode råd for hvordan snakke med barn og hvordan beskytte dem, ved begrense hva de skal ha tilgang til på mobilen.

– Mange tror det er litt teknisk, men det er enklere enn hva man tror og verdt å prøve. Vi skylder barna våre å hindre at de er steder der det kan oppstå utfordringer.

 Sven Arne Buggeland / VGLise Matheson og Vemund Eggen Sæther i Kripos. Foto: Sven Arne Buggeland / VG

Kripos-lederen tror mange foreldre føler sterkt ubehag ved tanken på overgrep på nett og tror at det ikke kan skje med deres barn.

– Men hvem ville sendt barna sine ned en gate, om de visste det sto en mann og lokker barn inn i en bil? Vi må tåle å stå i ubehaget for å hjelpe barna våre.

– Bør foreldre forby barna å være på Snapchat?

– Snapchat har aldersgrense på 13 år. Det er ingen grunn til at yngre barn skal være der. Chatroulette-plattformer er heller ikke noe sted for barn å være.

Australia forbyr barn å være på sosiale medier. Den norske regjeringen vil innføre 15 års aldersgrense. Det er det flertall for på Stortinget.

Matheson fremhever den offentlige nettsiden foreldrehverdag som en god ressurs. Politiet har råd om hvordan beskytte barn mot overgrep på nett.

– Våre barn er den viktigste og mest dyrebare ressursen vi har i samfunnet. Å ta vare på og beskytte barna, er en kjempestor investering for fremtiden, sier Lise Matheson.

Kripos-rapportens konklusjoner


• Det er meget sannsynlig at trusselaktører vil fortsette å kontakte barn på
internett, at de hovedsakelig vil være menn og at gutter og jenter vil være utsatt.
• Det er meget sannsynlig at trusselaktører i all hovedsak tilnærmer seg barn på
internett i den hensikt å begå seksuelle overgrep.
• Det er meget sannsynlig at trusselaktører vil bruke flere ulike plattformer for å
kontakte barn på internett, både store og kjente plattformer som Snapchat og
mindre utbredte plattformer, eksempelvis chatroulette-plattformer.
• Det er sannsynlig at bruk av ulike virkemidler, eksempelvis ros og forledelse, gjør
det lettere for trusselaktører å komme i posisjon til å begå seksuallovbrudd mot
barn på internett. Det er mulig at økt bevisstgjøring vil kunne redusere
forekomsten.
• Det er sannsynlig at utviklingen innen anonymiseringsteknologi, kunstig
intelligens og ende-til-ende-krypterte plattformer øker trusselaktørers
handlingsrom. Det er mulig at KI vil kunne fungere som mottiltak.

Read Entire Article