«Kusken ville velge min hest hvis jeg hadde sex med ham»

2 months ago 47


De siste dagene har flere titalls kvinner tatt kontakt med NRK for å fortelle sine historier. Alle hevder å ha blitt utsatt for ulike former for seksuelle overgrep i travsporten.

Henvendelsene kommer etter at NRK tirsdag fortalte at travsporten rystes av overgrepshistorier fra hestejenter.

Trav er en sportsgren med store penger i omløp, og der gode resultater gir heltestatus. Med sterke mannlige personligheter og unge jenter – flere av dem sårbare. Spriket i hierarkiet er stort.

På sportens egen TV-kanal blir de største stjernene eksponert daglig.

I det siste har skyggesiden av miljøet fått søkelyset på seg.

Samtidig er det andre sentrale kvinnelige aktører som ikke kjenner seg igjen i hvordan sporten deres nå blir fremstilt.

Alt dette skjer etter at travtrener Heidi Moen begynte å snakke om utfordringene i travmiljøet på sosiale medier. Moen anslår at hun har mottatt over hundre henvendelser fra kvinner om det hun betegner som en stor ukultur i travsporten.

Nå tas det grep fra øverste hold i sporten.

– Etter styremøtet denne uken er det besluttet å iverksette flere tiltak for å styrke varslingstjenesten i travsporten og det holdningsskapende arbeidet, sier generalsekretær Svein Morten Buer i Det Norske Travselskap.

Basert på alle historiene som er kommet frem i sosiale medier den siste uken, ser travselskapet at mange har vegret seg for å varsle.

– Ingen skal være redde for å si fra om uakseptabel oppførsel. Historiene viser også at det har vært en ukultur i deler av miljøet. Dette må vi gjøre noe med, fortsetter Buer.

Hedda Edvardsen er styremedlem i travselskapet, og den som har løftet initiativet fra Heidi Moen opp på styrenivå.

Hun har de siste dagene fått et tosifret antall henvendelser med saker som hun nå videreformidler til varslingsutvalget.

NRK kjenner til at mange flere varsler kan være på vei.

Hedda Edvardsen

Hedda Edvardsen er styremedlem i Det Norske Travselskap, og aktiv montérytter.

Foto: Hesteguiden.com

– Det skal være nulltoleranse for mobbing og seksuell sjikanering, og hele sporten må løfte dette. Travsportens ledelse erkjenner at varslingssystemet så langt har hatt klare svakheter. Jeg er glad for at det nå vil bli enklere å varsle, sier hun.

– Ville ha sex for å kjøre hesten

Kristine Sørensen (26) er en av kvinnene som nå deler sin historie. Hun kom inn i sporten som ponnikusk før hun var fylt ti år, og har seinere trent mange travhester.

– En kusk hadde to mulige hester han kunne kjøre i et løp. Han sa at han ville velge min hest hvis jeg ville ha sex med ham.

Da var Sørensen i slutten av tenårene, kusken godt voksen.

Kristine Sørensen

Kristine Sørensen har drevet aktivt med travsport siden hun var liten. Hun har både gode og dårlige opplevelser fra miljøet.

Foto: Privat / NRK

Sørensen beskriver miljøet som gjennomsyret av seksuell sjikanering og overgrep.

Hun har fått mange meldinger fra menn, flere av dem med et etablert familieliv, som ifølge henne, ønsker sex, og som sender bilder av erigerte peniser.

Skjermbilde

Melding sendt fra mannlig aktør i travsporten til ung kvinne.

Foto: Privat / NRK

Flere kilder NRK har snakket med bekrefter Sørensens inntrykk.

I arbeidet med denne saken har NRK fått tilgang til flere seksuelt sjikanerende bilder og meldinger som har vært sendt fra menn i travmiljøet til yngre kvinner.

Eksemplene vi viser her er ikke sendt til Sørensen, men til andre, mye yngre kvinner under 18 år.

Trav-sak Snapchat

Snapchat-melding sendt fra mannlig aktør i travsporten til ung kvinne.

Foto: Privat

Meldingene sendes både fra unge og eldre menn i sporten. Snapchat er en vanlig kanal hvor sjikaneringen finner sted.

– Mange sårbare jenter

Kristine Sørensen forteller også om hesteeiere som definerer stalljentene hos trenerne som et «gode» de kan benytte seg av når de legger igjen så mye penger på stallen.

– Det er mange sårbare jenter som trekkes mot hestesporten. Dyrene er en god form for terapi, og flere oppnår mestring som de tidligere ikke har opplevd i livet, sier hun.

En rekke kilder NRK har snakket med beskriver en sport der mange aktører står i et avhengighetsforhold til hverandre. Og der unge jenter føler seg presset til å ligge med eldre menn.

Få har meldt fra

Kristine Sørensen erkjenner selv å ha blitt revet med på noe av dette. Men hun har aldri anmeldt noen, heller ikke varslet til varslingsapparatet i travselskapet.

– Hvorfor er det så få som så langt har meldt fra, enten til politiet eller til travselskapet?

– Fordi man har vært redde for å legge seg ut med noen, eller i verste fall bli frosset ut av hele miljøet. Og så føler man at alt er så korrupt, alle snakker sammen. Det er et stort problem at man ikke har kunnet varsle anonymt.

Hevder seg utsatt for overgrep

En annen kvinne NRK har vært i kontakt med sier at hun jobbet på en travstall i flere år der hun som tenåring ukentlig opplevde å bli befølt på rumpa av den mye eldre treneren.

– Å bli tatt på rumpa som jente var så vanlig i sporten at man etter hvert ikke reagerte på det, men bare aksepterte at «sånn var det».

Men en dag skjedde det noe som skulle forandre livet hennes. Hun husker ikke bare årstallet, men også datoen. Den sitter spikret i hodet.

Travhest

Illustrasjonsbilde: Kvinnen anmeldte aldri hendelsen på stallen.

Foto: Frederik Ringnes / NRK

– Jeg var alene med treneren på stallen en søndag. Han spurte om han kunne få gi meg en klem, og jeg sa ja fordi jeg opplevde ham som snill og hyggelig mot meg.

Plutselig skal travtreneren ha tatt hånda si ned i trusen på jenta og begynte å beføle henne i skrittet.

– Jeg frøs først helt til i situasjonen, men klarte etter hvert å vri meg unna.

Kvinnen fikk seinere sterke psykiske reaksjoner på tillitsbruddet i form av panikkangst, redsel for menn over 50 år, og problemer med sitt eget seksualliv.

Hun sier hun måtte få behandling i det psykiske helsevesenet, og har i dag distansert seg fra travsporten.

Hun orket aldri å politianmelde overgrepet, men vurderer nå å ta historien inn til varslingsutvalget i travselskapet.

Klåing, verbal sjikane og dyremishandling

En kvinne sier at hun som 13-åring stadig fikk hånda til travtreneren stukket inn under genseren og befølt brystene sine da hun var på stallen.

– Det ble etter hvert en vane. Jeg tror jeg hadde fortrengt dette inntil Heidi Moen begynte å legge ut historier om alt det ugreie som skjer i travmiljøet. Da så jeg alle episodene for meg igjen, sier hun.

Vi har også snakket med en kvinne som tidligere hadde en administrativ stilling i travsporten. Hun forteller at menn i miljøet som ringte henne kunne starte samtalen med å si at hun burde blitt rundpult på kontoret sitt.

Oslo grand prix 2023

Illustrasjonsbilde: En travtrener skal ha brukt vold mot hester til stalljentene som ikke ville ha sex med ham.

Foto: Frederik Ringnes / NRK

En annen kilde sier at travtreneren hun jobbet for kunne ta med seg stalljentene hjem midt på dagen for å ligge med dem.

– Hvis treneren ikke fikk det som han ville, ble han sur. Og når han ble sur, så slo han hestene for å såre oss jenter som jobbet for ham, sier hun.

NRK har fått bekreftet dette fra andre kilder som har jobbet hos denne treneren.

– Passhestene til de jentene som ikke ville ha sex med ham ble veldig dårlig behandlet, sier en annen.

Vil ha fakta på bordet

Espen A. Schem er leder for Norsk Travtrenerforening, og sitter også i styret i travselskapet.

Han sier at foreningen tar sterkt avstand fra alle former for seksuell trakassering.

– Dette er noe vi må ta på største alvor, og det som kommer fram nå er en enorm vekker for oss.

Er dette noe du som tillitsvalgt ikke har visst om tidligere?

– Det har gått mange rykter i miljøet, men jeg er veldig opptatt av at alt skal være faktabasert. Derfor er det bra at vi nå får styrket varslingssystemet. Det er veldig viktig for alle parter, både varsler og den det blir varslet mot, at disse sakene får en grundig behandling, sier han.

Kjenner seg ikke igjen

Kristine Kvasnes og Karoline Krogh-Hansen er to kvinnelige aktører med lang fartstid i sporten. Ingen av dem kjenner seg igjen i det som andre kvinner forteller.

– Initiativet til Heidi Moen er flott, jeg tar fullstendig avstand fra alt som handler om overgrep. Men jeg kan bare snakke ut fra egne opplevelser, og da har jeg aldri opplevd noen ubehageligheter, selv om jeg har vært i de fleste situasjoner innen travsporten, sier Krogh-Hansen.

Begge er trenere og har tidligere i karrieren jobbet som ansatte på staller. Kvasnes har kjørt og ridd løp siden hun var 16 år. Som kusk konkurrerer hun mye mot menn.

– Jeg har aldri opplevd noe ugreit på løp, i staller eller i andre situasjoner, heller ikke som yngre. Overgrep og seksuell sjikane er et samfunnsproblem, men ikke noe særegent for travsporten, mener hun.

– Så dere har ikke hørt om eller sett noe til seksuell sjikane i sporten?

– Nei, slår begge kvinnene fast.

Har du tips?

Har du tips etter å ha lest denne artikkelen? Da hører jeg gjerne fra deg. Send meg en epost til erlend.frafjord@nrk.no.

Publisert 15.02.2025, kl. 17.54

Read Entire Article