Videoen er tatt fra et showrenn i Tyskland i fjor sommer, og viser den norske skiskytteren imponere med en superserie på stående skyting på 18,42 sekunder. I september delte Sturla Holm Lægreid en video fra Det internasjonale skiskytterforbundet på Instagram.
Over 37 millioner (!) har nå sett videoen, og reaksjonene er flere tusen. Litt overraskende for mange er det ikke bare av den rosende sorten, snarere tvert imot.
– Den blåste opp skikkelig den videoen. Det var kjæresten min som måtte vise meg det, for jeg følger ikke helt med på ting, sier Sturla Holm Lægreid til NRK.
I videoen står Lægreid står i skiskytingsstilling og har på seg et kort startnummer, shorts og selvfølgelig hjelm.
– Amerikanerne mener jeg ser «homo» ut med måten jeg skyter på. Det er mange grunner til at vi står slik som vi gjør, men amerikanerne aner jo ikke hva skiskyting er, sier Lægreid i sin egen videoblogg.
– Det er tragisk
For under videoen på Instagram florerer det av kommentarer som «gay, gay, gay», «Dette er den mest homofile måten jeg har sett noen skyte på», «Diskvalifisert for å være så homo». Emojier av prideflagg, neglelakking og ordet zesty går også igjen.
– Det er tragisk. Det skal jo være mulig å være den man er, og kunne leve et liv man ønsker å leve, uten å være redd for at andre skal komme med hets eller stygge kommentarer, sier Lægreid til NRK.
– Hvis jeg konkurrerer og går skiskyting, og det kommer homohets, så er det virkelig noe galt med verden, legger han til.
KLAR TALE: Sturla Holm Lægreid.
Foto: Anders Boine Verstad / NRKOg den norske skiskytteren er ikke den eneste som reagerer.
– Homohets er noe vi ser over hele verden. Hvis en skytestilling i sport fører til denne typen reaksjoner og er «gay», så betyr det at det må jobbes mer mot homohets og trange normer for hvordan menn kan være, fastslår leder av FRI, Viljar Eidsvik.
– Det å være homofob og kvinnefiendtlig blir ikke unnskyldt bare fordi du har lav kunnskap om en konkret idrett, påpeker Håvard B. Øvregård, som er seniorrådgiver i Norges idrettsforbund (NIF) og har jobbet med homohets i idretten.
– Bekymret
Han synes det er trist å se så mange kommentarer som er ment nedsettende.
– Det er et problem vi har, at så lenge «homo» blir brukt som skjellsord eller som negativ kommentar, så blir det vanskeligere å være åpen homofil i idretten. Fordi det kan gjøre folk usikre på om de vil bli akseptert om de er åpne. Så dette er noe som vi vil ha til livs, men det er veldig vanskelig når kommentarene kommer fra hele verden, sier Øvregård til NRK.
– Jeg blir spesielt bekymret med tanke på barn og unge som vokser opp med dette i sosiale medier. Dette viser at terskelen for homohets er blitt ekstremt lav i sosiale medier, og jeg er bekymret for hvordan dette påvirker unge skeive, mener FRI- leder Eidsvik.
FRI-LEDER: Viljar Eidsvik.
Foto: Jane Bjørnstad / FRI/Jane BjørnstadForbundet forferdet
Når NRK gjør IBU oppmerksomme på hvor mange som har sett videoen, og alle kommentarene som følger, tar de umiddelbart grep.
– IBU er forferdet over den avskyelige trakasseringen vår idrettsutøver har mottatt. Vi har fjernet alle kommentarer og blokkert eventuelle fremtidige kommentarer fra å bli lagt ut på videoen, sier kommunikasjonssjef Christian Winkler.
FORDØMMER KOMMENTARENE: Kommunikasjonssjef i IBU, Christian Winkler.
Foto: IBU– IBU fordømmer trakassering og overgrep på det sterkeste. Som idrett vil vi alltid fremme respekt, toleranse og forståelse. Skiskyting er et sted hvor mennesker av alle bakgrunner, kjønn, tro og seksuelle legninger blir ønsket velkommen og hvor forskjeller blir feiret og respektert, legger Winkler til, og viser til at forbundet og The Biathon Integrity Unit har regler for diskriminering.
Han mener dette er god vekker for å følge nøyere med på kommentarfeltene og moderere om nødvendig.
– Vi skal forsøke å bli bedre, erkjenner IBUs kommunikasjonssjef.
Flere har tatt grep
Lægreid tar seg ikke nær av all hetsen som har dukket opp, men går samtidig hardt ut.
– Jeg skjønte jo ikke hva dette med zesty betydde, og jeg tenkte først at folk tenkte jeg var litt feminin. Jeg trenger ikke å stå der å ose maskulinitet, men negative kommentarer om det er absolutt ikke bra, understreker skiskytteren.
Både Det internasjonale friidrettsforbundet (WA) og Den internasjonale olympiske komité (IOC) hadde et eget arbeid mot trakasserende kommentarer under OL i Paris.
REAGERER: Håvard B. Øvergård i NIF.
Foto: KETIL KERN / NRK– 8500 kommentarer på sosiale medier ble plukket opp av IOCs system og fulgt opp. De brukte kunstig intelligens for å gjøre noe med dette. Det er en del av en internasjonal anerkjennelse på at det er altfor mye trakassering. De prøvde å ta dem bort, forklarer Øvregård i NIF.
«Logger» av
Å si ifra der det er mulig, og å fjerne kommentarer er også noen av tiltakene Norges idrettsforbund anbefaler i kampen mot homohets.
– Det er vanskelig å gjøre noe med noen som sitter i et helt annet land uten at du vet hvem det er som kommer med kommentar, da kan det beste være å slette de kommentarene som er uakseptable, sier Øvregård.
Lægreid har tatt egne grep når det gjelder sosiale medier før denne sesongen. Instagram har han blant annet bare på nettbrett, og ikke telefon.
– Det er ofte man blir påvirket i negativ retning, og jeg merker det selv når jeg har mindre tid på skjermen, så har jeg det bedre ellers. Uansett om det er syke eller fine kommentarer, så tror jeg det å gi litt mer F… i det som skjer online, er ganske viktig, råder skiskytteren.
- Verdenscupåpningen i skiskyting kan du høre på NRK Sport og se på TV 2 fra kl. 14.15 lørdag.
Publisert 30.11.2024, kl. 17.59