M23-militsen skal ha tatt kontroll på flyplassen i Goma

3 months ago 20


 CHRIS MILOSI / EPA / NTBKinshasa tirsdag. Foto: CHRIS MILOSI / EPA / NTB

Mer enn 1200 kongolesiske soldater har overgitt seg og er innesperret på FN-basen ved flyplassen, ifølge AFP.

Tirsdag 28. januar kl. 20:49

Kortversjonen

  • Minst 17 mennesker er drept, og FN rapporterer om døde kropper i gatene og overfylte sykehus.
  • M23-militsen skal ha tatt kontroll over flyplassen i Goma.
  • Over 1200 kongolesiske soldater har overgitt seg, skriver AFP.

Nyhetsbyrået AFP siterer en sikkerhetskilde som sier at flyplassen i Goma er i hendene på M23-militsen, skriver BBC. Også nyhetsbyrået Reuters melder dette.

– De har tatt kontroll over flyplassen, M23-soldater er der. Mer enn 1200 kongolesiske soldater har overgitt seg og er innesperret i FN-basen på flyplassen i Goma, sier den anonyme kilden til AFP.

 - / AFP / NTBGoma tirsdag. Foto: - / AFP / NTB

– Jeg har hørt knitringen av skudd fra midnatt og frem til nå, det kommer fra nærheten av flyplassen, sier en kvinne i Majengo-området nord i Goma, like ved flyplassen, til Reuters.

Mandag kom det meldinger om at den rwandiskstøttede opprørsgruppen M23 hadde tatt kontroll over Goma øst i Den demokratiske republikken Kongo.

Minst 17 mennesker ble drept i Goma mandag, skriver Al Jazeera.

 Samy Ntumba Shambuyi / APOpptøyer i Kongos hovedstad Kinshasa. Foto: Samy Ntumba Shambuyi / AP

Situasjonen eskalerer raskt, og ifølge Reuters melder FN om døde kropper i gatene og overfylte sykehus.

– Det er for tiden hundrevis av mennesker på sykehus, de fleste innlagt med skuddskader, sier beredskapskoordinator i Verdens helseorganisasjon Adelheid Marschang.

FNs nødhjelpskoordinator for Kongo advarer om en «ekstremt bekymringsfull» humanitær situasjon i den beleirede byen.

Konflikten i Kongo

  • Folkemordet i Rwanda i 1994 førte til at over en million hutuer flyktet fra Rwanda til Kongo. Blant flyktningene var det soldater og militser som hadde deltatt i folkemordet mot tutsiene. Dette utløste en konflikt i Kongo mellom hutuer og tutsier, to etnisiteter som finnes både i Rwanda og Kongo.
  • I 1997 tok Laurent Kabila over makten og endret navnet fra Zaïre til Den demokratiske republikken Kongo.
  • Konflikten eskalerte i 1998 da president Laurent Kabila vendte ryggen til Rwanda og Uganda. Det resulterte i en krig der rundt fem millioner mennesker mistet livet.
  • Etter Laurent Kabilas død i 2001, iverksatte Joseph Kabila en fredsprosess med Rwanda, Uganda og de lokale militsene, som førte til en fredsavtale i 2002.
  • Til tross for fremskritt etter krigen, fortsatte de lokale væpnede konflikter øst i landet, i tillegg til humanitære kriser og grove menneskerettighetsbrudd.
  • Kongos rike naturressurser som diamant, koltan, kobolt, gull og kobber er en viktig motivasjonsfaktor for utenlandsk innblanding og korrupsjon.
  • Etnisk tilhørighet har forsterket konfliktene, og vold, overgrep og maktmisbruk blir ofte ikke straffeforfulgt, noe som hindrer fred og forsoning.
  • Opprørsgruppen M23 kontrollerer flere byer i Øst-Kongo, og denne uken inntok gruppen provinshovedstaden Goma. Gruppen støttes av Rwanda.

Flere lands ambassader i hovedstaden Kinshasa blir angrepet under demonstrasjoner mot volden øst i landet.

Blant dem Frankrike, Belgia og USAs ambassader. Den amerikanske ambassaden i Kinshasa råder innbyggerne til å «søke ly på stedet og unngå å bevege seg», melder Al Jazeera.

Ifølge FNs spesialutsending for Kongo, Bintou Keita, er den internasjonale flyplassen i Goma stengt og veiene rundt byen blokkert.

– Vi er sperret inne her, fortalte Keita i et hastemøte i FNs sikkerhetsråd.

Publisert: 28.01.25 kl. 20:49Oppdatert: 28.01.25 kl. 20:49

Slå på mørk modus i artikler

Read Entire Article