Marita har to assistenter døgnet rundt: Klarte å rømme

4 months ago 20


Kortversjonen

  • Foreldrene til den utviklingshemmede Marita lurer på om datteren får helsehjelpen Herøy kommune betaler Ecura 10 millioner kroner i året for.
  • Marita hadde bare én assistent som passet på henne da hun nesten kjørte rullestolen ut i en trafikkert vei.
  • Far Bjarte Myklebust mener Marita ikke får den hjelpen kommunen betaler for.

– Hun holdt på å kjøre ut i en trafikkert vei. Hvordan kan det skje når to assistenter skal passe på henne? sier faren Bjarte Myklebust.

VG har skrevet flere artikler om den utviklingshemmede kvinnen som i fjor ble flyttet 45 mil – fra Herøy i Sunnmøre til Toten. Da det private selskapet Ecura overtok tjenestene, ble bemanningen doblet, og kostnadene økte fra 300.000 til 850.000 kroner i måneden.

Prisen inkluderer både våken og hvilende nattevakt, i tillegg til to assistenter på dagtid.

Nå kan VG fortelle om situasjoner der Marita kun har hatt én assistent, ifølge familien.

Får refundert lønnsutgiftene

Herøy kommune betaler Ecura 10,2 millioner i året for at Marita skal ha to assistenter.

Den største delen av lønnsutgiftene får kommunen tilbake gjennom en tilskuddsordning styrt av Helsedirektoratet, men det er én viktig forutsetning: Lønnskostnadene må være knyttet til direkte brukertid. Det vil si at de to assistentene til Marita skal være i interaksjon med henne, for eksempel gjennom en samtale eller pleie.

 PrivatFoto: Privat

Da Marita tok seg ut av leiligheten på Toten 4. november i fjor, var Maritas mannlige assistent på vei til togstasjonen for å hente en kollega.

Iført en T-trøye og uten sko kjørte Marita rullestolen mot en trafikkert vei. Temperaturen var fire grader denne ettermiddagen, ifølge data fra Yr.

En rapport fra Ecura beskriver at den kvinnelige assistenten slo av strømmen i stolen og stilte seg foran henne:

«Dersom TM (tjenestemottager, red.anm.) hadde kjørt ut i veien kunne hun blitt påkjørt og skadet eller mistet livet», noterte assistenten.

Etterpå snudde Marita rullestolen rundt og valgte en annen retning. Hun gjorde ingen nye forsøk på å kjøre ut i veibanen, formidles i rapporten.

– Det gis inntrykk av at Marita ble kjørt tilbake til leiligheten sin. Men det skjedde ikke, sier pappa Myklebust.

Bilde av FarenFaren

Bjarte Myklebust

Samme ettermiddag fikk han vite fra Maritas mannlige assistent at datteren hadde kjørt videre mot Lena sentrum i rullestolen. På telefon fortalte assistenten at han dro til leiligheten til Marita, hentet klær og traff henne og den kvinnelige assistenten på en gangvei.

Myklebust har i ettertid målt avstanden til nesten to kilometer.

Ifølge Google Maps tar det 26 minutter å gå distansen.

– Ingenting av dette er beskrevet i rapporten, sier Myklebust.

VG har lest rapporten.

– Marita var tynnkledd i kald luft. Det var en fare for at hun kunne bli alvorlig syk, mener moren Sonja Hjelmeseth.

Nektet å skrive ny rapport

Faren kontaktet den kvinnelige assistenten som skrev rapporten om Marita.

– Jeg sa at jeg var villig til å kaste rapporten hvis det ble skrevet en ny rapport som gjenspeilet virkeligheten. Jeg sa også at jeg ikke ønsket å lage noen problemer for henne, forteller Myklebust.

Det ble likevel ikke skrevet en ny rapport.

Fagdirektør Jonny Finstad i Ecura sier til VG at årsaken er at turen til Lena ikke skal inngå i en rapport som omhandler bruk av tvang etter loven.

Rapporten heter formelt Melding om skadeavvergende tiltak i nødssituasjoner og skal sendes til statsforvalteren når tvang blir brukt.

Da Marita rullet mot Lena sentrum, brukte ikke assistenten tvang.

– Men det betyr ikke at turen ikke er omskrevet i andre rapporter, sier Finstad.

VG kontakter en professor som har skrevet doktorgrad om tvang og makt:

Bilde av ProfessorProfessor

Karl Elling Ellingsen

Ellingsen er enig med både Finstad og faren. Han sier til VG at det er rom for tolkning når det gjelder kravene til meldingene som skrives i etterkant av gjennomføring av tiltak om tvangsbruk.

– Her kan det tenkes at turen til Lena ble utløst av det som skjedde ved forsøket på å kjøre ut i veien, og dermed er en forlengelse av denne hendelsen. Eller var hun på vei til Lena i utgangspunktet? spør han.

– Hvis det første er tilfellet, kan det oppleves som tilbakeholdelse av informasjon, hvis dette ikke blir beskrevet. Hvis det andre er tilfelle, gjorde tjenesteyter rett ved først å avverge en alvorlig ulykke, men ikke hindre henne i å dra til Lena, slik hun ønsket.

– Det kan selvsagt være nyttig for Statsforvalteren å få vite hvordan situasjonen forløp videre, men det er også vanlig å avgrense situasjonsbeskrivelsen til den delen som innbefatter tvangsbruken, sier Ellingsen.

Må gjøre raske valg

Jonny Finstad i Ecura påpeker også at tjenestemottagere har tydelige rettigheter og skal kunne ta valg og bestemme mest mulig selv, også når valgene ikke er optimale.

– Det er høy terskel for å bruke tvang – lovverket definerer at det kan benyttes hvis det leder til vesentlig skade. Dyktige ansatte må gjøre disse vurderingene raskt og ofte i komplekse situasjoner, sier Finstad.

Til VG gjentar Bjarte Myklebust at Marita ble satt i en farlig situasjon. Han påpeker at alt ville vært annerledes hvis begge assistentene hadde vært til stede. Da kunne den ene hentet klær til Marita før hun kjørte mot Lena.

Han mener hendelsen avdekker noe han har mistenkt lenge.

– Marita får ikke den hjelpen Ecura tar seg betalt for, sier han.

– Hvorfor har hun en alarm på rullestolen sin, hvis hun har to personer rundt seg til enhver tid?

Til VG sier moren moren at heller ikke hun tror at datteren har 2:1-bemanning døgnet rundt.

– I sommer fikk jeg høre av en ansatt på Toten at Marita deler nattevakt med en annen bruker, sier Sonja Hjelmeseth.

Bilde av MorenMoren

Sonja Hjelmeseth

Ecura vil ikke kan gå inn i detaljer i bemanningen til enkeltbrukere, fordi det er personopplysninger.

– Vi leverer de gode tjenestene brukerne skal ha og trenger, og den bemanningen oppdragsgiverne våre betaler for. Det er ikke riktig å fremstille det annerledes, sier Jonny Finstad.

Flere ansatte fra Ecura ble med da Marita reiste hjem til Herøy på juleferie. Faren loggførte da antall timer pr. dag hvor Marita hadde to assistenter rundt seg:

22. desember var det elleve timer med 2:1-bemanning. Den neste dagen var det ni timer, før det sank til seks og fire timer, ifølge farens logg.

Finstad i Ecura sier til VG at de inngikk avtaler med familien om oppfølging under familiebesøket i julehøytiden.

– Ansatte var tilgjengelig som avtalt underveis og ga nødvendig bistand ved behov og forsøkte samtidig å respektere familiens behov for samvær uten ansatte til stede, sier han.

Kommunen skal følge opp

18. november og 6. desember i fjor varslet Bjarte Myklebust henholdsvis Herøy kommune og statsforvalteren om det han mener er mangelfull informasjon i rapporten til Ecura om hva som skjedde 4. november i fjor.

I et brev til kommunen ber fylkeslegen i Møre og Romsdal om at det gjøres en intern gjennomgang.

Bilde av KommunedirektørKommunedirektør

Trond Arne Rossi Aglen

– Vi vil følge opp hendelsen og innholdet i klagen fra far, sammen med Ecura og statsforvalteren. Ut over det har jeg ingen kommentar, skriver kommunedirektør i Herøy, Trond Arne Rossi Aglen til VG.

Les også: Hvor er Anita?

Read Entire Article