– «Nr. 24» gikk kun to måneder på kino før den gikk til Netflix. Vi har fått henvendelser fra publikum som ønsket å se filmen på kino også ut i januar, sier Espen Lundberg Pedersen.
Han er administrerende direktør i Film & Kino, en organisasjon som jobber for kinoens interesser.
De siste årene har antall kinobesøkende falt drastisk.
I 2019 ble det solgt 11.294.219 kinobilletter i Norge. I 2024 hadde antallet sunket til 8.167.311.
Da hjelper det ikke at norske storfilmer raskt forsvinner fra kinoene og over til strømmetjenestene, mener Film & Kino-direktøren.
Espen Lundberg Pedersen mener det er synd at norske filmer forsvinner fortere fra kino enn før.
Foto: Helge Tvedten / NRKVil ha mulighet til å vise filmer i seks måneder
Sånn reglene er i dag må de aller fleste filmer som får støtte fra Norsk filminstitutt (NFI) gå på kino i minst 8 uker.
Men kravet burde vært strengere, mener Lundberg Pedersen.
– Det er jo publikum som bestemmer hvor lenge de kan være på, men de store filmene kan ofte spille fra fire til seks måneder. Det hadde ikke vært unaturlig om kinoene hadde mulighet til å vise filmer i seks måneder.
Lundberg Pedersen håper på å få opp antall kinobesøkende i 2025.
Foto: Helge Tvedten / NRKDirektør i NFI, Kjersti Mo, sier det går an å diskutere hvor lenge filmer bør gå på kino. Men hun understreker at det også er viktig å sørge for at filmprodusenter har god forhandlingsposisjon med Netflix og de andre strømmetjenestene:
– Det er jo også veldig stas at hele verden blir kjent med «Kjakan» og «Ibelin».
For i tillegg til filmen «Nr. 24» om motstandsmannen Gunnar «Kjakan» Sønsteby, ligger blant annet «Ibelin» og «Kampen om Narvik» på Netflix.
Netflix krever eksklusivitet
Det er mer utfordrende når filmer havner på Netflix enn andre strømmetjenester, sier Lundberg Pedersen.
For Netflix krever at filmene kun blir vist hos dem.
– TV 2 Play gjør det annerledes. De har kjøpt «Quislings siste dager», men tillot likevel kinoene å fortsette å vise den, sier han.
– På filmer som Netflix har fullfinansiert, så er de selvfølgelig i sin fulle rett til å gjøre hva de vil med filmen. Men når staten bruker offentlige midler på å finansiere film, så bør det kunne settes krav om at den skal være tilgjengelig for skolekino eller andre spesialvisninger.
«Kampen om Narvik» har også blitt kjøpt av Netflix.
Foto: Eirik Linder Aspelund / Eirik Linder AspelundNordisk Film Distribusjon ASNRK har sendt flere henvendelser til Netflix om kommentar til denne saken, men ikke fått svar.
Netflix har tillatt at «Ibelin» og «Nr. 24» blir vist under «Den store skolekinouka» i februar, men utenom det kan ikke kinoene vise filmene for skoleklasser.
NFI-direktøren er enig i at filmene bør være tilgjengelig for skolevisning, og sier de vil se på saken:
– Hvis man har fått midler av NFI for å realisere film, så bør det ligge igjen rettigheter som gjør at filmen skal kunne vises i skolekino. Det jobber vi nå med å endre, så det blir et krav fremover.
Kjersti Mo er direktør i Norsk filminstitutt, og sier de skal se på kravene til norske filmprodusenter.
Foto: Einar AslaksenNorske filmer gjør suksess på Netflix
«Ibelin»-regissør Benjamin Ree sier de satte som krav at filmen skulle bli vist på kino i Norge før den gikk over til Netflix.
– Det var kjempeviktig for oss. Vi hadde ikke solgt filmen til en strømmetjeneste uten at vi fikk kino i Norge.
Ibelin gikk på kino i tre måneder. På slutten av kinoperioden merket de at det ikke var så mange som dro for å se den lenger.
– Mange har sett den på Netflix. Vi får ikke lov å dele tall, men mange har sett den i Norge, og også i utlandet.
«Ibelin»-regissør Benjamin Ree sier det var viktig at filmen både ble vist på kino og på Netflix.
Foto: Jan Kåre NessOgså «Nr. 24» gjør suksess. I skrivende stund er den på 3. plass over ikke-engelskspråklige filmer på Netflix.
– Det er sannsynligvis flere som kommer til å se filmen om den havner på Netflix, enn på norske kinoer. Er det ikke da forståelig at filmskapere velger Netflix?
– Vi heier på at norsk film kommer ut i verden, men for det norske kinopublikummet er det viktig at vi også har mulighet til å vise den, sier Film & Kino-direktør Lundberg Pedersen.
Publisert 28.01.2025, kl. 06.01