– Det at Haruki Murakami kommer til Norge er en stor begivenhet, skriver kronprinsessen til VG.
Hun har takket ja til å lede et arrangement under Norsk Litteraturfestival på Lillehammer i juni som har fått tittelen «Kongelig møte».
Her skal kronprinsesse Mette-Marit (51) intervjue forfatterkongen Haruki Murakami (76) – en av verdens mest kjente og populære forfattere.
– Besøket sier mye om hvor viktig Norsk Litteraturfestival på Lillehammer er blitt som kulturell møteplass. Han er en forfatter som betyr mye for svært mange mennesker over hele verden, og jeg takket ja til forespørselen med en god porsjon ydmykhet, skriver Mette-Marit.
Murakami har et 50 år langt forfatterskap bak seg – og er oversatt til over 50 språk. Han har vært favoritt til Nobelprisen i årevis, og er kjent for romaner som «Norwegian Wood» og «Kafka på stranden» – og selvbiografien «Hva jeg snakker om når jeg snakker om løping».
– Gleder meg veldig
– Først og fremst gleder jeg meg veldig til å snakke med Murakami om litteraturen og livet til en av vår tids mest spennende forfattere, forteller Mette-Marit.
Dette er et ekstra arrangement med Murakami på festivalen. For da det før jul ble lagt ut billetter til arrangementet «Murakami og musikken», ble billettene revet vekk på under et minutt.
Litteraturfestivalen er begeistret over å ha fått til en programpost til med Murakami - og forteller at det ligger en forhistorie bak ideen om å la disse to møtes på scenen:
– Kronprinsessen er en god samtaleleder, og hennes engasjement og interesse for litteratur er veldig sterk. Vi vet også at hun er opptatt av Murakami, hun var blant annet til stede da Murakami gjestet Oslo i 2010, sier festivalsjef Marit Borkenhagen overfor VG.
– Den gangen var hun publikum på et arrangement der billettsalget hadde gått litt løpsk, så mange måtte stå i salen, blant annet kronprinsessen. Noe Murakami syntes var helt fantastisk. Denne gangen hadde vi veldig lyst til å få til en samtale mellom de to, forteller Borkenhagen.
– Murakami ble glad og rørt
VG har også vært i kontakt med festivalens programsjef Yukiko Duke som tilfeldigvis også er Murakamis svenske oversetter. Hun er akkurat nå i Japan i møte med forfatteren.
– Jeg kan fortelle at Murakami ble veldig glad og rørt og ser frem til å treffe kronprinsessen og få prate med henne, skriver Duke i en e-post til VG.
Hun sier følgende om Murakamis Norgesbesøk:
– Dette er veldig stort.
– Murakami er eldre og ikke lenger så pigg at han kan reise mye utenlands. Han har blitt veldig selektiv de siste årene. Derfor er et helt spesielt at han kommer til Lillehammer.
Hun husker godt Murakamis reaksjon da han oppdaget kronprinsessen blant publikum under bokbadet på Litteraturhuset i Oslo for 15 år siden.
– Lengst fram befant det seg en vakker, ung kvinne – og etterpå spurte han hvem det var, for han syntes hun så litt kjent ut. Da jeg fortalte ham at det var kronprinsessen, ble han helt sjokkert, sier hun og forklarer:
– I Japan kommer man veldig sjelden nær de keiserlige. Og at noen av dem skulle dukke opp på en litterær samtale og lytte engasjert, det er helt utenkelig, ifølge Murakami.
Roser Mette-Marits forfattersamtaler
Festivalsjef Marit Borkenhagen mener kronprinsesse Mette-Marit har en unik tilstedeværelse i møte med forfattere – og viser til blant annet bokbadet Mette-Marit gjorde med den franske forfatterstjernen Virginie Despentes på Røros i forbindelse med fjorårets Litteraturtog:
– Det som er så unikt med kronprinsessens møter med forfattere, er at hun bruker sitt engasjement og sin personlige leseropplevelse på en måte som formidler forfatterne på en både interessant og berørende måte ut mot publikum.
Her blir Mette-Marit personlig under samtalen med Virginie Despentes:
Festivalens programsjef Yukiko Duke skal selv lede det allerede utsolgte arrangementet «Murakami og musikken» der Murakami skal møte jazzpianisten Bugge Wesseltoft.
– Den samtalen skal handle om musikk, og jeg tror at dette er to herrer som kommer til å finne hverandre og som kan møtes i en grenseoverskridende kjærlighet til musikken, sier Duke.
Murakami er nemlig ikke kjent kun som forfatter, han er også kjent for sin kjærlighet til jazz og løping:
I 1982 solgte han jazzbaren han drev, for å skrive på heltid, og for å holde seg i form begynte han å løpe.
Dessuten har han oversatt mange store internasjonale forfattere til japansk – blant annet norske Dag Solstad (fra engelsk).
Kronprinsesse Mette-Marit er dypt engasjert i litteratur, og i 2014 tok hun selv initiativ til Litteraturtoget. Siden har hun reist Norge på kryss og tvers – med bøker og forfattere – for å øke interessen for litteratur.
Kronprinsessens motto er: «Det finnes en bok for alle». Allerede under det første litteraturtoget i 2014 fortalte hun at Murakami er en av hennes store personlige favoritter.
Hun har flere ganger besøkt Norsk Litteraturfestival på Lillehammer for å møte og høre på sine favorittforfattere. I år feirer festivalen 30-årsjubileum, og på programmet er det i tillegg til Murakami-besøket et stort fokus på samisk kultur og litteratur.